Muffinki czekoladowe z serkiem mascarpone

Błyskawiczne, pulchniutkie i lekkie, czekoladowe muffinki z serowym nadzieniem. Ciasto na muffiny jest proste w przygotowaniu i wymaga składników, które zazwyczaj każdy z nas znajdzie w swojej kuchni. Klasyczny przepis, który warto mieć pod ręką, kiedy najdzie nas nagła ochota na słodkie babeczki : ) Jeśli nie lubicie serka mascarpone, do środka można dodać naszą ulubioną konfiturę, lub np. nutellę.


Muffinki czekoladowe z serkiem mascarpone
Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 łyżka rumu lub octu winnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na nadzienie:

  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 jajko

Serek mascarpone wymieszać łyżką z cukrem, mąką i białkiem jajka. Włożyć do zamrażarki na około 30 minut 

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, sodę, sól, wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać w nie wodę, maślankę lub jogurt, oliwę oraz rum lub ocet winny. Dodać ekstrakt z wanilii oraz ewentualnie żółtko, które pozostało z serowego nadzienia. Delikatnie połączyć składniki mieszając łyżką.

Papilotki napełnić masą do 1/3 wysokości (po około 1 łyżce stołowej na 1 porcję). W środek nałożyć po 1 czubatej łyżeczce lekko zmrożonego nadzienia serowego i przykryć resztą masy (muffiny podrosną, więc foremki napełniamy mniej więcej do 2/3 wysokości). Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. Po tym czasie patyczek wetknięty w środek powinien być suchy. Muffinki są najlepsze gdy masa serowa już zastygnie.

Smacznego : )

Komentarzy: 9

  1. 30 sierpnia 2011 / 18:11

    Świetne! Uwielbiam mascarpone, więc na pewno by mi smakowały. Coś czuję, że będą to moje kolejne muffiny 🙂

  2. Rosalinda
    30 sierpnia 2011 / 20:32

    Wow, przypominają mi te ze Sturbucks’a!

  3. Karolina
    29 października 2011 / 10:03

    pyszne 🙂 cała moja rodzina je uwielbia

    • Marta
      Autor
      29 października 2011 / 15:24

      Bardzo się cieszę 😀

  4. nastka
    3 lutego 2012 / 13:27

    suuuuper:) dziekujemy:)

  5. 11 maja 2012 / 16:25

    Witam,
    Napisz mi proszę w jakiej temperaturze pieczesz muffinki 200 stopni?

    Z góry dziękuję za odp.
    Kasia

    • Marta
      Autor
      11 maja 2012 / 16:37

      175 stopni, pozdrawiam 🙂

  6. Justyna
    25 maja 2013 / 9:19

    Pyszne. Naprawdę polecam:)

    • Marta
      Autor
      25 maja 2013 / 11:19

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

Skomentuj Karolina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 13 =