Przedstawiam Wam przepis na idealny, obłędnie pyszny mus czekoladowy w zdrowej odsłonie! Deser jest na bazie nerkowców, mleka kokosowego i oczywiście gorzkiej czekolady. Najtrudniejszy moment podczas jego przygotowania to czas oczekiwania, aż się schłodzi i osiągnie idealną konsystencję ; ) Polecam!!!
Składniki: (6 porcji)
- 100 g orzechów nerkowców
- 100 g gorzkiej czekolady 70%
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego dobrej jakości
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli morskiej
Orzechy zalać na noc wodą. Czekoladę roztopić na parze wraz z olejem kokosowym. Namoczone przez noc nerkowce dokładnie odcedzić, dodać płynną część mleka kokosowego (pozostałą stałą część zostawić na później), syrop klonowy, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli morskiej i dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym i ponownie zmiksować. Na koniec dodać stałą część mleka kokosowego i zmiksować do połączenia się składników (jeśli Wasz blender nie jest na tyle pojemny można zmiksować tą część mikserem). Schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Przed podaniem udekorować kakao.
Smacznego!
😍 Perła wśród deserów 😍 Już zjedzona, szkoda że tak szybko się skończyło 😉
Autor
Niestety najczęściej wszystko co dobre szybko się kończy 😉
Cudownie się prezentuje ❤️
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Musi być przepyszny 🙂
Autor
POtwierdzam 😉
Paczę, paczę i się ślinię:) Apetyczny i kusi
Autor
Polecam wypróbować 🙂
Deser idealny 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wspaniały przepis na pewno zrobimy 🙂
Autor
Polecam i daj znać jak smakowało 🙂
Niebo w gębie 🙂
Autor
Super wiadomosć 🙂
Wielkie wow!
Autor
Dziękuję :))
Ideał ❤️ Nerkowce juz sie moczą ❤️
Autor
Super, daj znać jak smakowało 🙂
Pycha deser idealny 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Cudo 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Czekam czekam aż poleży w lodówce ale spróbowałam już przed chłodzeniem i czuję że mam nowego ulubieńca !!!!!!!!! 🙂
Autor
Bardzo bardzo się cieszę :))))
prezentuje się bardzo apetycznie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Najlepszy mus świata! a jadłam nie jeden 🙂
Autor
Bardzo się cieszę :)))
Wyszedł idealnie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Perfekcyjny 🙂
Autor
Bardzo mi milo, że posmakował 🙂
Mniam mniam
Autor
Super, że posmakowało 🙂
przepis brzmi bardzo smacznie 🙂
Autor
Polecam wypróbować, pycha 🙂
pyszny!
Autor
Super, że posmakował 🙂
Deser idealny dziękuję 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Nie ma to jak przepyszny mus czekoladowy!
Autor
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂
Mniam deser wyszedł pyszny 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Przepyszny!!!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Skusił mnie tytuł wegańskiej potrawy, ponieważ tak najlatwiej znalezc desery bez nabialowe aczkolwiek czekolada moze zawierać mleko wiec niestety nie spróbuje ;(
Autor
Pewnie, że może, ale na rynku są już bez problemu dostępne wegańskie czekolady, najlepiej sprawdzić w składnikach 🙂
Wygląda obłędnie a smakuje jeszcze lepiej.Musze pokazać to mojemu bratu on jest zakręcony na punkcie czekoladowych przepisów.
Autor
Koniecznie, na pewno będzie zadowolony, cieszę się, że posmakowało 🙂
Dzień dobry,
Czy ten mus będzie się zadawał do przełożenia tortu?
Autor
Obawiam się, że będzie za „lekki” i biszkopt go przygniecie.