Przepis na babeczki quatre-quarts zawiera w sobie taką samą ilość masła, cukru i mąki, więc proporcje można nie tylko łatwo modyfikować, ale równie szybko zapamiętać ; ) Smakują pysznie i są błyskawiczne do przygotowania. Dodatkowo zachowują świeżość nawet kolejnego dnia (dłużej nie przetrwały… ; ) Polecam!!!
Składniki (ok. 16 sztuk):
- 200 g masła
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- 200 g mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do 190 C (termoobieg). Masło rozpuścić. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Wymieszać na wolnych obrotach miksera. Cienkim strumieniem wlewać rozpuszczone masło, cały czas miksując na niskich obrotach miksera. Zwiększyć obroty miksera i cały czas mieszając dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Otrzymaną masę przełożyć do foremek na muffinki, wypełniając je do 3/4 wysokości, ponieważ babeczki sporo urosną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min. (Opcjonalnie do 20 minut w zależności od piekarnika, bądź jeśli używacie większych foremek ; )
Smacznego!
Super, rzeczywiście łatwy przepis do zapamiętania będzie jak nic 🙂
Pycha !
świetne na śniadanie w locie:)
Autor
Dokładnie i do tego jakie pyszne 🙂
Przepysznie się prezentują 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, polecam wypróbować 🙂
Już się nie mogę doczekać tego zapachu w domu <3
Autor
Koniecznie daj znać jak smakowały 🙂
ps. piękne zdjęcia 🙂 😉
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 🙂
Boskie zdjęcia, a babeczki na pewno pyszne, pozdrawiam 🙂
Autor
Dziękuję, bardzo mi miło, a babeczki faktycznie bardzo smaczne 😉
Na pewno unosi się przy nich cudowny aromat 🙂 Banalny przepis na niebanalne muffinki:) Zdjęcia rewelacyjne 🙂 I już chce się śniadania do łóżka 😉
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 często najprostsze przepisy są najsmaczniejsze 🙂
Super! Łatwe do zapamiętania, a jakie urocze 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, mam nadzieję, że się skusisz 🙂
Są takie dobre, że aż trudno uwierzyć jak łatwo je zrobić 🙂 Jutro druga tura 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że tak zasmakowały 🙂
Takie to może i ja dam radę 🙂
Autor
Na pewno, polecam 🙂
Super przepis, polecam!
Piekłam, są pyszne :). I cała książka Ani Starmach bardzo ładnie wydana, z ciekawymi przepisami.
Świetne te cukrowe gwiazdki w Twojej wersji babeczek!
Pozdrawiam!
Autor
To prawda, książka jest bardzo ładnie wydana 🙂 Osobiście zawsze kuszą mnie wypieki i dania typu „szybkie i proste”, a przepisy Ani Starmach świetnie wpasowują się w ten klimat, więc chętnie po nie sięgam 🙂 Pozdrawiam 🙂
Nie tylko najprostsze ale i najlepsze, uwielbiamy je robię z dziećmi, dodaliśmy konfiturkę i czekoladowe kropelki, każda inna polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂 My również lubimy eksperymentować 🙂
no, dotarłam <3 pyszne, nie?:D no i gwiazdka …heheheh, lubię te nasze babeczki 🙂
Autor
Pyszne! a takie proste, aż trudno uwierzyć! gwiazdka najlepsza, oczywiście dodaje smaku 🙂
Piękne maleństwa, na pewno swietnie smakują. 🙂
Autor
Dziękuję i potwierdzam są pyszne 🙂
przepyszne babeczki, najlepsze jakie robilam polecam!
Autor
Bardzo mi miło 🙂