Będąc na wakacjach (niestety nie w Szwajcarii … ; ) miałam okazję spróbować przepysznych naleśników po szwajcarsku, które mocno utkwiły w mojej pamięci. Jest to świetna alternatywa dla słodkiej wersji zapiekanych naleśników z białym serem. Polecam!
Składniki na naleśniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 l mleka 2%
- 3 jaja
- 1/2 łyżeczki cukru
- 20 g masła
- 3 ząbki czosnku
Masło roztopić na patelni, na której będziemy smażyć naleśniki. Przelać do misy miksera, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki. Dokładnie zmiksować, tak aby ciasto nie miało grudek. Smażyć na teflonowej patelni, bez dodatku tłuszczu.
Składniki na nadzienie:
- 1 cebula
- 100 g surowego boczku
- 100 g sera gruyère
Cebulę pokroić w piórka, a boczek w cienkie paski. Wymieszać i podsmażyć. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do podsmażonego boczku z cebulą. Wymieszać.
Składniki na śmietanową masę:
- 150 ml śmietany 18% z kartonika
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać.
Na upieczone naleśniki nakładać po 1 łyżce przygotowanego nadzienia. Przełożyć do naczynia żaroodpornego tak, aby bardzo dobrze do siebie przylegały. Zalać masą śmietanową. Piekarnik rozgrzać do 180 C (termoobieg), przełożyć do niego naczynie żaroodporne z naleśnikami. Piec przez ok. 40 minut, aż całość się zarumieni, a śmietanowa masa się zetnie. Przed podaniem można posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Pyszności, uwielbiam naleśniki w wersji wytrawnej, chociaż w mojej kuchni w tym zakresie króluje szpinak 😉
Autor
Ojj ze szpinakiem już dawno nie jadłam! muszę to nadrobić 🙂
Ależ mnie zaciekawiło to „po szwajcarsku” w naleśnikach, bo nie znałam. Ser, boczek i cebula? Kupuję! Szczególnie na jesień i zimę. Pozdrawiam, Beata
Autor
Spotkałam w pewnej restauracji i wiedziałam, że muszę odtworzyć ten smak 🙂 Polecam i również pozdrawiam 🙂
bardzo apetyczne zdjęcie. Chyba się skuszę pewnego dnia.
Autor
Polecam! 🙂
ciekawa wersja naleśników 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
fajne, często też je zapiekam, zupełnie inaczej smakują;)
Autor
Dokładnie, fajna alternatywa dla zwyczajnych naleśników 🙂
Wyglądają obłędnie! Uwielbiam zapiekane naleśniki 🙂
Autor
Ja również 🙂
Idealne danie na jesienne smutki 🙂
Autor
🙂
Przepyszna propozycja !
Autor
Cieszę się, że smakowało 🙂
Pyszne są, polecam 🙂
Autor
Miło mi, że smakowały 🙂
Pychotka ❤️
Autor
Miło mi, że posmakowały 🙂