Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie

Kiedy zobaczyłam u Marioli naleśniki zapiekane w śmietankowej masie moja ochota na ten przysmak nie ustawała : ) Jest to ciekawa alternatywa dla klasycznych naleśników z serem. Zazwyczaj, gdy smażę naleśniki jemy je na bieżąco (ja prosto z patelni… ; ), a tym razem nie było tego problemu i mogliśmy zasiąść wspólnie do pysznego posiłku ; ) W przepisie wykorzystałam moje niezawodne ciasto naleśnikowe, zmieniłam trochę proporcje dotyczące nadzienia i śmietankowej masy i dodatkowo całość podałam z malinowym sosem. Prosty i bardzo pyszny obiad! Delikatna, rozpływająca się dolna warstwa i chrupiący wierzch – zdecydowanie polecam!!!


Zapiekane naleśniki z serem

Składniki na naleśnikowe ciasto (około 12 -14 sztuk):

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 l mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g roztopionego masła (najlepiej roztopić je na patelni, na której później usmażymy naleśniki)

Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie zmiksować. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni naleśniki (bez dodatku tłuszczu!).

Składniki na masę serową:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek prosto z torebki ; )

Twaróg dokładnie rozetrzeć mikserem, aby był bardziej kremowy i nie porobiły nam się później grudki w masie. (Można również zmielić go maszynką.) Dodać serek homogenizowany, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę budyniu. Dokładnie wymieszać.

Składniki na śmietanową masę:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek)

Jajko rozbełtać widelcem, dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie wymieszać.

Na upieczone naleśniki nakładać po 1 łyżce serowej masy i zawijać w ruloniki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego tak, aby ściśle przylegały do siebie. Podana ilość wystarczyła mi na ułożenie 2 warstw w naczyniu : ) Całość zalać śmietankową masą i przełożyć do rozgrzanego do 180 C piekarnika (termoobieg). Piec przez ok. 40 minut, aż śmietana zgęstnieje i ładnie się zapiecze. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Najlepsze na ciepło! ; )

Składniki na malinowy sos:

  • 400 g malin (mogą być mrożone)
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1-2 łyżki wody
  • opcjonalnie cukier do mrożonych malin (2 łyżki) choć ja preferuję kwaskowy posmak i nie dodaję

Maliny podgrzać, tak aby się delikatnie zaczęły rozpadać, dodać cukier jeśli chcecie aby sos był słodki. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z wodą i przelać do gorących malin. Gotować razem przez kilka minut i zdjąć z ognia. Czasem, gdy maliny nie do końca mi się rozpadną całość miksuję jeszcze blenderem.

Smacznego : )

Komentarzy: 60

  1. 17 marca 2014 / 1:14

    Super wariacja na temat klasycznych naleśników, z chęcią bym takie zjadła 🙂

    • Marta
      Autor
      17 marca 2014 / 11:37

      Zdecydowanie polecam są super pyszne 🙂

  2. 18 marca 2014 / 22:46

    boskie!:) muszę zrobić 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2014 / 0:03

      Bardzo pyszne, polecam wypróbować 🙂

  3. Agusia
    20 kwietnia 2014 / 23:22

    Wyszły nieziemsko 😀

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2014 / 9:53

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  4. 15 stycznia 2015 / 15:30

    Robie same nalesniki z Twojego przepisu i sa pyszne. Czasem daje pol na pol mleko + kefir. Wychodza lepsze. Ale to kwestia smaku. Wczoraj zrobilem ten przepis. Rewelka. Rodzina sie zajadala. Zmienilem tylko sos malinowy. Nie dalem maki ziemniaczanej a po przetarciu przez sito byl wystarczajaco gesty. W kazdym razie dziekuje za przepis. Bede robil kolejne. Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      15 stycznia 2015 / 22:46

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu 🙂 chętnie spróbuję wersji naleśników z kefirem, jestem ciekawa zmian w smaku 🙂

  5. Aga
    15 października 2015 / 9:08

    Naleśniki są super, świetna alternatywa dla klasycznych naleśników, bo wreszcie zjedliśmy wspólnie ciepłe i pyszne danie :-). Mój 16 miesięczny synek nie mógł się najeść, tak mu smakowały… :-D. Polecam są baaardzo smaczne. Jak mówi mój synek “Amm Mama” 😀

    • Marta
      Autor
      15 października 2015 / 21:10

      Bardzo mi miło, że danie smakowało 🙂 u nas to samo, naleśniki uwielbiamy, a tym bardziej ich wspólne jedzenie przy stole na ciepło 🙂 Bez zapiekania przeważnie wygląda to w naszym przypadku w ten sposób, że osoba smażąca zjada je na stojąco, pomiędzy dokładkami dla pozostałych domowników… 🙂

  6. Madzia
    12 lutego 2016 / 19:51

    Genialny przepis, wszyscy się zajadają i w końcu nie muszę sama zjadać w biegu podczas smażenia tylko mozna zjeść całą rodzinką 🙂 Polecam też z sosem czekoladowym 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lutego 2016 / 21:12

      Bardzo mi miło 🙂

  7. 28 maja 2016 / 9:42

    Wspaniały przepis, stał się moją inspiracją na naleśniki z serem i karmelizowanym rabarbarem. Do farszu użyłam samego twarogu i jedno jajko, ubijając białko. Wyszedł bardzo pulchny. Pierzynka bez zmian – dziękuję za inspirację. Bardzo pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      28 maja 2016 / 10:33

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂 karmelizowany rabarbar brzmi obłędnie! świetny pomysł 🙂

  8. Bogusia
    19 sierpnia 2016 / 16:55

    Kocham ten przepis!!! dobrze, że dziś o nich przypomniałaś bo to mój pewnik na bezmięsny piątek :)))) najelpsze danie ever :))))

    • Marta
      Autor
      19 sierpnia 2016 / 22:02

      Bardzo, bardzo dziękuję 🙂

  9. Anita
    10 października 2016 / 19:06

    Naleśniki wyszły pyszne, super pomysł na obiad i pomysł że razem możemy zjesć ciepłe naleśniki jest super 🙂 rano smaże a po pracy tylko hop do pieca i zajadamy się z rodzinką 🙂

    • Marta
      Autor
      10 października 2016 / 23:32

      Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂

  10. Iga
    8 lutego 2017 / 23:12

    Wyszły przepyszne!!!!

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:10

      Super 🙂

  11. Renia
    15 maja 2017 / 13:01

    Genialny przepis dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      15 maja 2017 / 23:49

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Aga
    6 października 2017 / 22:46

    Cudownie smakują a dzieci dosłownie oszalały na ich punkcie 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2017 / 15:05

      Super, bardzo miła wiadomość 🙂

  13. Agata
    1 stycznia 2018 / 20:05

    Przepyszne!!!

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2018 / 14:32

      Bardzo mi miło 🙂

  14. Iga
    18 stycznia 2018 / 18:59

    Pycha obiad zniknął calusienki 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2018 / 0:04

      Bardzo mi miło 🙂 cieszę się, że posmakowały 🙂

  15. Majka
    26 marca 2018 / 23:07

    Przepyszne 😍

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 23:32

      Super, że posmakowały 🙂

  16. Kama
    1 lutego 2019 / 15:39

    Właśnie zajadaliśmy się na obiadek, wyszły super dzieki 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2019 / 1:24

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  17. Ania
    1 marca 2019 / 12:11

    Zrobiłam z myślą o dzieciach ale wiem że teraz to głównie dla mnie i męża będe robić ale to dobre polecam !!!

    • Marta
      Autor
      2 marca 2019 / 0:47

      🙂 🙂 🙂

  18. JoJo
    10 maja 2019 / 10:37

    Kocham te naleśniki przepis jest rewelacyjny 🙂

    • Marta
      Autor
      13 maja 2019 / 14:50

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  19. Kalina
    4 lipca 2019 / 11:17

    Pycha pycha i jeszcze raz pycha 🙂 niby zwykłe naleśniki ale w takiej formie jest efekt wow 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lipca 2019 / 12:29

      Super, że posmakowały 🙂 pozdrawiam 🙂

  20. Moniś
    2 sierpnia 2019 / 10:50

    Przepyszne pierwszy raz jadłam nalesniki tak podane i naprawde super 🙂

    • Marta
      Autor
      2 sierpnia 2019 / 11:43

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  21. Małgonia
    16 sierpnia 2019 / 10:21

    Naleśniki są cudowne 🙂 przepis znam już chyba na pamięć bo robiłam wiele razy, nawet pokusiłam się o swoje modyfikacje raz dodałam rodzynki ostatnio świeże maliny po prostu rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2019 / 0:08

      Super, bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  22. Anusia
    23 sierpnia 2019 / 12:33

    Przepyszne są bardzo polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2019 / 2:29

      Miło mi, że smakują 🙂

  23. Milena
    13 września 2019 / 8:22

    Super przepis wyszły pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      13 września 2019 / 12:56

      Miło mi bardzo, pozdrawiam 🙂

  24. Małgosia
    25 września 2019 / 9:26

    Przepis super ale po ci ta łyżka budyniu ???

    • Marta
      Autor
      25 września 2019 / 16:34

      Aby “związać” masę np. tak jak przy serniku, dodatkowo aromat wzmacnia smak 😉

  25. Jagoda
    4 października 2019 / 13:32

    Naprawdę hit ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      5 października 2019 / 19:20

      Super, że posmakowały 🙂

      • Nasturcja
        22 maja 2020 / 14:52

        Piec pod przykryciem czy bez?

        • Marta
          Autor
          22 maja 2020 / 15:49

          Bez 🙂

  26. Ania
    21 sierpnia 2020 / 13:02

    Pyszne 😀

    • Marta
      Autor
      25 sierpnia 2020 / 22:56

      Super, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
12 + 21 =