Karkówka duszona z cebulą

Karkówkę najbardziej lubię przygotowywać w piekarniku ; ) Nie zajmuje to wiele czasu, a zawsze wychodzi pyszna ; ) Tym razem przedstawiam Wam najprostszą, często pojawiającą się u nas wersję, ale polecam również przypomnieć sobie przepis z dodatkiem papryki (szczególnie zielonej!) oraz pieczarek ; ) W takiej odmianie możecie danie podejrzeć tutaj ; ) Smacznego!


Karkówka duszona z cebulą z piekarnika

Składniki:

  • 1 kg karkówki (ok 8 plastrów)
  • 4 duże cebule
  • ulubione przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, chilli opcjonalnie czosnek granulowany, bazylia, oregano, tymianek
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do podsmażenia

Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Delikatnie rozbić i oprószyć przyprawami z każdej strony. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i przełożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Po tym czasie na patelni rozgrzać masło klarowane i obsmażyć każdy kawałek karkówki z obu stron na rumiany kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (z pokrywką) i  delikatnie podlać wodą – wystarczy 1-2 łyżki, tak aby dno naczynia było wilgotne, ponieważ karkówka i tak puści “soki” ; ) Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez 30 minut. W tym czasie cebulę obrać i pokroić w półksiężyce. Przełożyć na patelnię, na której smażyło się mięso i podsmażyć przez kilka minut. Możemy ją dodatkowo doprawić do smaku – u mnie szczypta soli, pieprzu, papryki, chilli i cukru. Całość wymieszać, a następnie przełożyć do piekącej się 30 min. karkówki i wstawić do piekarnika na kolejne 30-60 minut w zależności od wielkości naszych plastrów, tak aby mięso było miękkie.

Smacznego : )


Karkówka duszona z cebulą

Komentarzy: 4

  1. 16 marca 2014 / 22:46

    obiad idealny, do tego sałatka i nic więcej do szczęścia nie trzeba:)

    • Marta
      Autor
      16 marca 2014 / 22:58

      U mnie to jeszcze koniecznie ziemiaczki 😉

  2. Magda
    23 stycznia 2016 / 16:05

    Idealna na obiad dla wiekszej ilości osób 😉 u mnie na obiedzie dziś sie sprawdziły, a cebulka rozpływa sie w ustach 🙂

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2016 / 18:45

      Super, że danie smakowało 🙂 Jest mi bardzo miło, dziękuję za komentarz 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
14 + 15 =