Sernik karmelowy

Kremowy, kajmakowy sernik z dodatkiem orzechów zostanie na pewno ulubionym przysmakiem miłośników kajmaku i krówek ; ) Sprawdzony przepis mojej siostry, bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, a efekt niezwykły! Polecam ; )


Sernik karmelowy
Składniki na ciasteczkowy spód (forma o średnicy 25-26 cm):

  • 200 g herbatników lub ciasteczek typu digestive
  • 50 g masła

Herbatniki zmiksować blenderem, tak aby uzyskać konsystencję przypominającą piasek : ) Masło roztopić, dokładanie wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Tak przygotowaną masę przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 6 jajek (używam rozmiar L)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %

Ser zmielić dwukrotnie lub bardzo dobrze rozetrzeć przy użyciu robota kuchennego. Całe jajka ubić mikserem wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, wymieszać. Cały czas miksując dodawać po jednej łyżce zmielonego twarogu. Następnie dodać masę kajmakową (jeśli przydarzy Wam się sytuacja, że po otwarciu puszki zamiast gładkiej masy ujrzycie grudki cukru, wystarczy lekko podgrzać i wymieszać kajmak ; ) oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec dodać kremówkę i ostatni raz krótko zmiksować. Gotową serową masę przelać na ciasteczkowy spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (opcja grzania góra-dół) i piec przez 80 min. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Składniki na karmelową polewę:

  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 2 garście orzechów włoskich

Kiedy sernik ostygnie, wyjąć z piekarnika i jego wierzch posmarować masą kajmakową. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi i schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego : )


Sernik krówkowy

Komentarzy: 24

    • Marta
      Autor
      12 marca 2014 / 10:11

      Bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      12 marca 2014 / 10:11

      Zdecydowanie ciężko poprzestać na jednym kawałku 🙂

    • Marta
      Autor
      12 marca 2014 / 10:12

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

    • Marta
      Autor
      13 marca 2014 / 20:10

      Nie mogę zaprzeczyć 🙂

  1. dorota
    14 marca 2014 / 15:53

    wygląda przepysznie na pewno wypróbuję,ale chciałabym zapytać czy jajka ubijać w całości czy białka na piane?i czy kremówka ma być ubita ,,,,pozdrawiam,,,,,

    • Marta
      Autor
      14 marca 2014 / 15:59

      Jajka ubić w całości, a kremówkę dodajemy prosto z kubeczka/kartonika bez ubijania 🙂 Pozdrawiam!

  2. Mary_Lu
    17 marca 2014 / 13:30

    Cześć! Zrobiłam 🙂
    Znaczy dopiero jak otworzyłam puszkę z “karmelem” okazało się że to mleko zagęszczone 😀 ale w sumie wlałam połowę opakowania(mogłam całe) i oczywiście dodałam mniej cukru jak to ja czyli 1/4 szklanki i sądzę że gdybym dała całe opakowanie mleka nie trzeba cukry wcale, ale wyszedł przepyszny!!!! Obłędny wręcz 🙂 Będzie to mój numer jeden zdecydowanie jako ciasto popisowe 🙂

    • Marta
      Autor
      17 marca 2014 / 13:57

      Bardzo się cieszę, że smakował!!!:)

  3. 17 marca 2014 / 20:21

    Taki serniki uwielbiam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 marca 2014 / 22:03

      Bardzo mi miło 🙂

  4. Patrycja
    18 marca 2014 / 16:00

    chętnie wypróbuję przepis, ale mam pytanie: jakiej pojemności puszka kajmaku?

    • Marta
      Autor
      18 marca 2014 / 16:36

      Przepraszam, nie dopisałam, bo myślałam, że są puszki tylko 400g 🙂 ja takiej użyłam 🙂

  5. minka
    8 grudnia 2015 / 0:58

    Czy można zastąpić orzechy włoskie, orzechami pecan?

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2015 / 23:32

      Pewnie 🙂

  6. Tylka
    23 sierpnia 2016 / 15:25

    Raj, najlepszy jaki jadłam nie wspomnę o tym że JA umiałam go odtowrzyć mega!!!!

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2016 / 1:49

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  7. Paula
    1 września 2017 / 14:38

    Czy jak mam jajka w rozmiarze m to ile dać? Oraz jak chcę aby kajmak był płynny na polewę to co mam zrobić? I czy orzechy mogą być ziemne ? Pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      2 września 2017 / 0:00

      Jedno wiecej powinno wystarczyć 😊 kajmak mozna delikatnie podgrzać wtedy zrobi się bardziej płynny, orzechy mogą być dowolne wg naszych upodobań 😊 pozdrawiam 😊

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 + 2 =