Orkiszowe naleśniki z powidłami

Przepyszne orkiszowe naleśniki z powidłami w ramach środowych słodkich śniadań : ) Ze względu na dodatek powideł, do ciasta nie dodajemy już cukru, ale jeśli macie ochotę podać je z innymi dodatkami śmiało możecie wzbogacić masę łyżką brązowego cukru. Polecam!!!

Naleśniki orkiszowe z powidłami

Składniki (ok. 8-10 naleśników):

  • 250 ml mleka
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 125 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
  • szczypta soli

Mleko ubić z jajkami, dodać mąkę i sól, wymieszać rózgą lub mikserem na idealnie gładkie ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję kefiru lub rzadkiej śmietanki. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, aż brzegi zaczną się podnosić, a ciasto będzie prawie całkowicie dopieczone. Przewrócić na drugą stronę i dosmażyć. Kolejne usmażone naleśniki odkładać na talerz, przykrywając je folią aluminiową, aby nie wystygły.

Smacznego!

Naleśniki orkiszowe

Inspiracja „Dzień dobry, śniadania z Małgosią Mintą

Komentarzy: 6

  1. Aga
    15 maja 2021 / 10:25

    Pyszka śniadanko, smacznego 🙂

    • Marta
      Autor
      15 maja 2021 / 11:58

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Hania
    15 maja 2021 / 10:46

    Wpraszam się ☺️

    • Marta
      Autor
      15 maja 2021 / 12:58

      Zapraszam 🙂

  3. Paula
    15 maja 2021 / 18:50

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      15 maja 2021 / 22:15

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 − 17 =