Kontakt

blog kulinarny

Paluszki rybno – ziemniaczane

Kiedy na stronie brulionzprzepisami.pl zobaczyłam te rybno-ziemniaczane paluszki wiedziałam, że koniecznie musimy je wypróbować ; ) Musiałam ograniczyć dodatek majonezu i musztardy, aby były dozwolone na mojej “laktodiecie”, ale mimo, że na pewno straciły część swych walorów smakowych, w takiej wersji również bardzo nam smakowały! Co ważniejsze nie smażymy ich w głębokim oleju, ale zapiekamy w piekarniku. Polecam : )



 

Składniki na 10 paluszków:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 małe ziemniaki
  • 1/2 łyżki masła
  • pieprz, koperek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 6 garści płatków kukurydzianych

Tuńczyka odcedzić, dodać ugotowane ziemniaki (poduszone widelcem), masło oraz pieprz i koperek do smaku. Dokładanie wymieszać. Z przygotowanej masy formować paluszki, maczać w rozbełtanym jajku, a następnie  w bułce tartej wymieszanej z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub bezpośrednio na blasze, jeśli mamy taką, do której nic nie przywiera ; ) Piec 20 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Podawać z ulubionym sosem, my dodaliśmy również pieczone ziemniaczki.

Smacznego : )

 





Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 18 sierpnia, 2012
Kategorie: Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dania obiadowe, Dania z ryby

10 komentarzy

  1. Koniecznie wypróbuje ! Wyglądają chrupiąco i przepysznie 🙂

  2. bad_girl

    Obłędne!!!!na pewno wyprobuję, kocham tuńcyzka, ale o takiej wersji nei słyszałam.

  3. Bardzo smaczny przepis! 🙂

  4. elka

    Ale pychotka, mniam. najbardziej moim dzieciaczkom smakowało, dzieki za pomysł.

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę! 🙂

  5. Ania

    Od jakiegoś czasu obserwuję Pani bloga 9stwierdziłam że pora się ujawnić:P), sama interesuję się kulinariami, ale nie tylko. Od niedawna zaczęłam przygodę z blogowaniem. Tak przy okazji zapraszam do siebie:) http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/

    a teraz apropo przepisu: wygląda bardzo apetycznie, muszę je kiedyś wypróbować, uwielbiam takie szybkie dania:)

    1. Marta

      Bardzo mi miło! a paluszki polecam 🙂

  6. Wyglądają na chrupiące, czyli dla mnie super 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top