Pieczony kalafior przepis

Pieczony kalafior to super dodatek do obiadu lub lżejszy pomysł na przekąskę, czy kolację. Aromatyczny, rozpływa się w ustach, świetnie pasuje do wszystkich mięs i sosu czosnkowego. Przepis jest bardzo uniwersalny, zamiast zaproponowanych przypraw możecie dodać Wasze ulubione. Polecam!

Pieczony kalafior

Pieczony kalafior przepis

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 szczypty czarnego pieprzu

Kalafior umyć, oddzielić liście, podzielić na mniejsze różyczki. Olej wymieszać masłem orzechowym, miodem i przyprawami. Marynatą polać różyczki kalafiora i dokładnie natrzeć dłonią, aby całość była równomiernie rozprowadzona. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (góra-dół) przez ok. 30 minut.

Smacznego!

Kalafior z piekarnika
Kalafior pieczony w piekarniku

Więcej obiadowych inspiracji znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie

Komentarzy: 10

  1. Aga
    24 maja 2022 / 14:13

    Pyszności ❤️

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:34

      Super, że posmakowało 🙂

  2. Basia
    24 maja 2022 / 22:12

    Pycha 😊

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:35

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  3. Isia
    26 maja 2022 / 3:22

    Przepis super dziękuję za nowy pomysł na kalafiora 👍🏻

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:35

      Polecam się 🙂

  4. Majka
    27 maja 2022 / 11:33

    Muszę spróbować 😋

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:37

      Polecam 😀

  5. AdaGorniak
    2 czerwca 2022 / 16:07

    Pyszny Martusiu ten kalafiorek od Ciebie wyszedł !!
    Dziękuję, bardzo rodzince smakowało. 🙂

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:38

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 + 5 =