Pierogi azjatyckie – gyoza

Ostatnio w Lidlu trafiłam na tydzień kuchni azjatyckiej, dania wyglądały tak smacznie, że postanowiłam poszerzyć moje kulinarne horyzonty i zasmakować w tej kuchni. Tak trafiłam na stronę wieszjak.pl. Od razu wpadły mi w oko azjatyckie pierożki gyoza, przygotowywane metodą smażenia na parze. Powinny być tak sklejone, aby uzyskać charakterystyczną falbankę, co nie do końca mi się udało, ale i tak były pyszne! Do farszu polecana jest mielona wieprzowina, jednak zastąpiłam ją mixem z mięsa indyczego: filetem i polędwiczką. Mam wrażenie, że dzięki temu były bardziej delikatne, a mięso dobrze komponowało się z sosem sojowym ; )


Gyoza - pierogi azjatyckie

Składniki na ciasto (ok. 20 pierożków):

  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 ml wrzątku

Z podanych składników zagniatamy sprężyste ciasto. Następnie wałkujemy je na cienki placek i szklanką o dużej średnicy wykrawamy koła. Możemy przykryć je ściereczką kuchenną, aby nie wyschły, podczas gdy będziemy nakładać farsz.

Składniki na farsz:

  • 250 g mielonego mięsa z fileta i polędwicy z indyka – Indykpol
  • kilka liści kapusty pekińskiej (lub połączenie białej kapusty z pekińską)
  • 1/2 małej cebuli
  • pęczek szczypiorku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego (zastąpiłam sosem sojowym)

Kapustę odrobinę podgotować, lub po prostu zalać wrzątkiem, a następnie dobrze odcisnąć i drobno poszatkować. Mięso mielone podsmażać przez kilka minut wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Wymieszać  z kapustą, dodać poszatkowany szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać sos sojowy i dobrze wymieszać. Można włożyć do lodówki na ok. 30 min, aby mięso się marynowało.

Gdy farsz jest gotowy nakładamy po ok. 1 łyżeczce do przygotowanych krążków ciasta i lepimy pierożki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy pierożki (tylko z jednej strony!) aż się zarumienią, a następnie zalewamy 1/2 szklanki wody i przykrywamy pokrywką. Dusimy je w ten sposób przez około 5 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i smażymy kolejne 5-10 minut, aż woda całkiem odparuje. Dzięki temu pierożki będą mieć ładną, chrupiącą skórkę od spodu, a góra będzie ugotowana. Podajemy rumianą skórką u góry.

Smacznego : )


Pierożki azjatyckie

Mięso mielone z indyka

Komentarzy: 15

  1. 26 kwietnia 2012 / 13:26

    Takich jeszcze nie jadłam, ale muszę spróbować 😀

    • Marta
      Autor
      26 kwietnia 2012 / 13:30

      Koniecznie!:D

  2. 26 kwietnia 2012 / 13:31

    Takich nie jadłam jeszcze:), wyglądają smakowicie:)

  3. Marta
    Autor
    26 kwietnia 2012 / 13:38

    Również spotkałam się z nimi po raz pierwszy, ale bardzo mi zasmakowały i spodobało mi się to smażenie na parze:D

  4. Gosia
    26 kwietnia 2012 / 19:17

    Witam, również byłam w Lidlu korzystając z tygodnia azjatyckiego, zainspirowałam się do innego dania, ale twoje pierożki wyglądają tak smakowicie, że z chęcią wypróbóję ten przepis, pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      26 kwietnia 2012 / 20:09

      Gosiu pierożki są bardzo smaczne:) a czy Ty mogłabyś polecić danie, do którego się zainspirowałaś?:)

  5. 26 kwietnia 2012 / 21:58

    Smacznie się zapowiadają! Pycha:)

  6. 27 kwietnia 2012 / 9:12

    Marto, jak zwykle rewelacyjny pomysł:) sama ostatnio dużo gotuję kuchni azjatyckiej i koniecznie muszę wypróbować Twój przepis!!

    • Marta
      Autor
      27 kwietnia 2012 / 11:31

      U mnie to dopiero początek z takimi smakami, dopiero niedawno za Twoją sprawą przekonałam się w ogóle do sosu sojowego:D ale pierożki są super!

  7. kozera
    27 kwietnia 2012 / 12:45

    SWIETNE!Zawsze jak mam problem z wena obaidowa i nie tlyko, zagaldam u Ciebie, bo masz tyle genialnych przepisów, dzieki:)))

    • Marta
      Autor
      27 kwietnia 2012 / 14:34

      To ja dziękuję, bardzo mi miło:D

  8. mariola1975
    29 kwietnia 2012 / 22:28

    Bardzo dobry przepis,ja do farszu dodałam jeszcze ostrego sosu Teri yaki dostępnego w Lidl,wyszły pyszne.Przepis godny polecenia.

  9. Gosia
    1 maja 2012 / 10:19

    Moje danie to sałatka z makaronem Chow Mein Noodles, kurczakiem, warzywami(mieszanka chińska), kiełkami fasoli i słodkim sosem chili. Teraz podczas tygodnia meksykańskiego w lidl czas na nowe inspiracje, pozdrawiam

  10. 28 grudnia 2012 / 21:09

    Ale pięknie podsmażone. Prawie się uśmiechają:-))

  11. Marta
    Autor
    28 grudnia 2012 / 21:55

    Dziękuję ! 🙂

Pozostaw odpowiedź kasia k. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
17 − 5 =