Kontakt

blog kulinarny

Pierogi ruskie

pierogi

Składniki na ciasto:

– 1 kg mąki pszennej
– 2 jajka
– łyżeczka soli
– 1,5-2 szklanki ciepłej wody

Opcja bez jajek:

– ok. 700 g mąki pszennej
– 2 łyżki oleju
– łyżeczka soli
– 1,5 szklanki gorącej wody

 

Składniki na farsz:

– 500 g ziemniaków
– 500 białego tłustego sera
– 2 cebule
– odrobina masła
– sól
– pieprz

Mąkę mieszamy z jajkami, solą i wodą i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Ziemniaki gotujemy, jak przestygną dobrze ugniatamy tłuczkiem, a następnie dokładnie mieszamy z serem i cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem na ostro, farsz po ugotowaniu straci trochę ostrości i nie może być mdły.

Ciasto po kawałku wałkujemy na około 2 mm i wykrawamy kółka. Do każdego kółka nakładamy farsz. Ilość farszu trzeba dobrać eksperymentalnie w zależności od wielkości kółek. Nie może go być za mało, ale też nie może być za dużo bo pierogi będą się rozpadać podczas gotowania.

Pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, czekamy aż wypłyną i od tego momemtu gotujemy około 3 minuty.

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 1 sierpnia, 2009
Kategorie: Dania obiadowe, Pierogi, Pozostałe

Jeden komentarz

  1. Halina

    Super przepis, cała rodzina była zachwycona :), czekam na więcej wpisów. Bardzo ładne zdjęcia. Pozdrawiam Halinka:]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
8 + 13 =


Top