Plendze – placki ziemniaczane

plendze

Plendze, czyli placki ziemniaczane po poznańsku ; ) Najprostszy możliwy przepis wykorzystuje moja mama, bez dodawania cebuli, czy marchewki i dzięki tej prostocie są dla mnie najsmaczniejsze! U mnie w domu jemy je z cukrem natomiast T. przywykł do śmietany. Na pewno każdy z Was ma inną propozycję podania ; )

Składniki:

  • 2 kg (ok.) ziemniaków
  • 5 łyżek mąki mąki pszennej
  • 2 jajka (wielkość L)
  • duża szczypta soli
  • olej do smażenia

Ziemniaki zetrzeć na małych oczkach tarki. Odstawić i jeśli pojawi się woda, odlać, natomiast skrobia, która zostanie na dnie powinna zostać z ziemniakami. Dodać sól, mąkę i jajka. Wymieszać. Rozgrzać olej i nakładać placki łyżką. Smażyć na złoto z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego : )

Komentarzy: 13

  1. 19 marca 2010 / 21:48

    Mniam, zjadłoby się, ale komu się chce trzeć te poznańskie pyry, hahaha:)

  2. H.
    25 sierpnia 2010 / 11:45

    he he poznańskich pyrów nie trzeba trzeć, ja mimo, że jestem rodowitą poznańską pyrą po prostu je wrzucam do robota kuchennego i „kręcę nim” tak długo, żeby były starte a żeby nie było papki 🙂

    a co do przepisu – jest chyba najlepszy 🙂 bez żadnego mleka i innych niepotrzebnych wynalazków – pychotka 🙂 moja mama tez robi według takiego przepisu i to są faktycznie najlepsze plendze na świecie!!! 🙂

    • Marta
      Autor
      26 sierpnia 2010 / 11:04

      fajny pomysł z wykorzystaniem robota kuchennego bo dla mnie tarcie pyrów również jest udręką i powstrzymuje mnie przed częstszym spożywaniem plendzów ; )

  3. Sylwia
    2 grudnia 2010 / 14:40

    ja nie trę pyrek na tarce tylko wrzucam pokrojone w blender – sam rozdrobni na miazgę;)

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2010 / 15:07

      Właśnie zastanawiam się na zakupem blendera! czy możesz polecić mi jakiś konkretny model?:P

  4. nemesis
    11 lutego 2012 / 13:28

    Dzisiaj robimy:) mozna z bita smietanka?

  5. Marta
    Autor
    11 lutego 2012 / 14:33

    Osobiście nie akceptuję wersji ze smietana:) lubię z cukrem, ale maz je ze smietana tylko, że nie z taka slodka:) znam tez osoby, które lubią z ketchupem, więc chyba wszystko jest dozwolone:)

  6. Aga
    13 lipca 2019 / 16:08

    Pycha dzięki za przepis

    • Marta
      Autor
      13 lipca 2019 / 17:08

      Super, że posmakowały 🙂

  7. Paula
    11 listopada 2021 / 18:24

    Pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2021 / 10:45

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  8. Agata
    18 stycznia 2023 / 14:55

    Wyszły chrupiące o to mi chodziło jestem zadowolona

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2023 / 23:59

      Super, pozdrawiam 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 − 16 =