Fasolka po bretońsku

Pomimo, że lato nadal trwa, zimne dni też się niestety zdarzają i rozgrzewające dania są u nas mile widziane : ) Uwielbiam fasolkę w najprostszej postaci, z małą ilością dodatków, najlepsza jest oczywiście następnego dnia! ; ) Polecam!!!


Fasolka po bretońsku

Składniki:

  • 1 opakowanie fasoli Jaś (400-500 g)
  • 1 duża cebula
  • 500 g szynki (u nas zazwyczaj jakaś wieprzowa)
  • 1 duży słoik koncentratu pomidorowego (190 g)
  • majeranek, przyprawa do dań z fasoli (u nas prymat)

Fasolę zalać zimną wodą i moczyć przez całą noc. Następnego dnia gotować (w tej samej wodzie) do miękkości. Zazwyczaj gotuję 2-3 godziny, bo lubię jak fasola zaczyna się już trochę rozpadać ; ) W międzyczasie pokroić cebulę i szynkę w kostkę i podsmażyć. Najlepiej na teflonowej patelni, bez dodatku tłuszczu, wystarczy ten który jest w szynce ; ) Podsmażone składniki przełożyć do gotującej się fasoli, wymieszać. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Wymieszać i gotować chwilę razem, aż smaki się przegryzą. Podawać ze świeżym pieczywem.

Smacznego : )

 

Komentarzy: 14

  1. 25 sierpnia 2014 / 17:34

    Można też łatwo dostać świeżą fasolę. Idealnie nadaje się na taką fasolkę po bretońsku. Bo przepis naprawdę świetny. Prosty ale smaczny.

    • Marta
      Autor
      1 września 2014 / 12:20

      Wstyd przyznać, ale ze świeżą jeszcze nie jadłam… 😉 Muszę to nadrobić 🙂

  2. 25 sierpnia 2014 / 20:29

    pyszne!:)fasolka u mnie najczęściej w zimę 🙂

    • Marta
      Autor
      1 września 2014 / 12:20

      U nas również, ale od czasu do czasu zjadamy ją także latem, zazwyczaj przy deszczowej pogodzie.. 😉

  3. 26 sierpnia 2014 / 22:09

    ojkkkk, wielki nie jadłam, może uda mi się namówić teściową na fasolkę?;p

    • Marta
      Autor
      1 września 2014 / 12:19

      Mam nadzieję! a jak nie to będziesz musiała zrobić sama..;p

    • Marta
      Autor
      1 września 2014 / 12:19

      My również 🙂

  4. Anusia
    23 września 2014 / 20:51

    Super przepis i szybko się robi, na pewno będę do niego wracać 🙂

    • Marta
      Autor
      23 września 2014 / 22:58

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  5. Kaaro
    26 września 2016 / 11:28

    Jest przepyszna!!! super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      26 września 2016 / 11:39

      Dziękuję, cieszę się, że posmakowało 🙂

  6. Dorka
    1 marca 2018 / 16:04

    Wyszło pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      1 marca 2018 / 22:28

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
25 + 12 =