Kontakt

blog kulinarny

Prosta tarta z truskawkami

Truskawki to ulubione owoce mojej Córki, więc co roku wykorzystujemy truskawkowy sezon do granic możliwości : ) Kruche ciasto w towarzystwie bitej śmietany, truskawek i galaretki to połączenie, które nie może się nie udać! Bardzo proste, ale smakuje obłędnie : ) Z powodzeniem możecie wykorzystać także inne owoce, my bardzo lubimy jeszcze wersję jagodową i malinową : ) Polecam!!!


tarta-z-truskawkami

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 130 g zimnego masła
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 2 łyżki zimnego mleka

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać masło, posiekać nożem. Dodać jajko i mleko i szybko zagnieść ciasto. Można również zagnieść ciasto w malakserze. Przełożyć na stolnicę, rozwałkować delikatnie posypując mąką. Przełożyć do formy na tartę (średnica 26 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Spód tarty ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut. Przestudzić.

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 200 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 500 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, zmniejszając ilość wody (u mnie 400 ml). Ostudzić i przełożyć do lodówki, aby lekko stężała. Przestudzony spód tarty wysmarować bardzo cienką warstwą dżemu. Kremówkę wraz z cukrem pudrem ubić na sztywno. Przełożyć na ciasto. Truskawki umyć, usunąć szypułki, delikatnie osuszyć i pokroić w plasterki. Ułożyć na bitej śmietanie. Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, zmniejszając ilość wody (u mnie 400 ml). Łyżką nakładać lekko tężejącą, ale nadal płynną galaretkę, tak aby pokryła całą powierzchnię truskawek. Ponieważ warstwa z galaretką będzie bardzo niska, cała galaretka nie zostanie zużyta, resztę można wykorzystać do innego deseru ; ) Chłodzić w lodówce do czasu, aż galaretka stężeje.

Smacznego!


tarta-z-truskawkami-i-galaretka


tarta-z-bita-smietana-i-truskawkami



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 24 maja, 2016
Kategorie: Ciasta, Tarty i kruche ciasta

18 komentarzy

  1. Majka

    Jem oczami 🙂 Zrobię na pewno 🙂

    1. Marta

      Smacznego, jest pyszna 🙂

  2. taka najlepsza! 🙂 ja przeważnie robię na kremie budyniowym 🙂

    1. Marta

      Z kremem budyniowym też często robię, ale osobiście wolę ze śmietaną 🙂

  3. Aga

    Uwielbiam takie połączenie, a truskawki mogłabym jeść cały czas!

    1. Marta

      Mam tak samo 🙂

  4. Mama Jasia :)

    Wyszła przepyszna 🙂 Twoje truskawkowe tarty uwielbiam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  5. Kinga

    Moja pierwsza tarta i do tego się udała :))))))

    1. Marta

      Gratuluję 🙂

  6. Mia

    Przepyszna!!! oby truskawki nigdy się nie kończyły 🙂

    1. Marta

      Miałabym to samo życzenie 😉

  7. Kinia

    Pyszna tarta zrobiłam z brzoskwiniami z puszki 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowała 🙂

  8. Renia

    Pyszna 🙂 robiłam już w zeszłym roku teraz będzie powtórka 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Nina

    Ta tarta jest idealna!!!! bardzo prosta i pyszna 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top