Przepis na pączki

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, nie może więc zabraknąć przepisu na pączki. Bardzo lekkie i puszyste, w mojej ulubionej wersji z powidłami, lukrem i skórką pomarańczową, choć nadzienie możecie dopasować wg własnych upodobań : ) Długie wyrastanie, dodatek spirytusu i odpowiednia temperatura smażenia powodują, że pączki nie chłoną tłuszczu. Polecam!!

Składniki (14 sztuk):

  • 600 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 75 g cukru
  • 16 g cukru z wanilią lub wanilinowego
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka spirytusu

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • lukier: 1/2 szklanki cukru pudru + 2 łyżki wody

Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i 100 ml ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15-20 minut). Do pozostałego mleka dodać masło i podgrzewać na niewielkim ogniu do czasu aż masło się roztopi. Do misy robota kuchennego przełożyć mąkę, dodać ciepłe mleko z masłem (nie może być gorące), cukier i cukier z wanilią, jajka, żółtko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (użyłam robota kuchennego około 7 minut). Ciasto na tym etapie może być jeszcze delikatnie klejące. Misę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Następnie krótko wyrobić, starać się nie podsypywać mąką. Podzielić na równe porcje, uformować okrągłe kulki i przełożyć na ściereczkę posypaną mąką, przykryć. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-60 minut, dobrze wyrośnięty pączek powinien być bardzo lekki. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu w temp. 175 C (można użyć termometru cukierniczego do kontrolowania temp. lub smażyć we frytkownicy) przez ok 3 minuty z każdej strony. Wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe nadziewać przy pomocy szprycy z długą końcówką. Cukier puder wymieszać z wodą i otrzymanym lukrem udekorować pączki.

Smacznego!

Inspiracja – „Kuchnia polska”

Komentarzy: 33

  1. Majka
    20 stycznia 2021 / 17:16

    Pięęękne ❤

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2021 / 10:37

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Kasia
    20 stycznia 2021 / 17:37

    Rewelacja 😁

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2021 / 10:37

      <3

  3. Aga
    20 stycznia 2021 / 18:15

    No to będzie smażone 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2021 / 10:37

      Super 🙂

    • Beata
      15 lutego 2022 / 15:47

      Na tluszcz dać takie wyrośnięte?

      • Marta
        Autor
        16 lutego 2022 / 11:40

        Tak 🙂

  4. Sara
    20 stycznia 2021 / 20:54

    Mniam pysznie wygladaja

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2021 / 10:37

      Dziękuję i polecam 🙂

  5. Ilona
    21 stycznia 2021 / 10:30

    Pyszne dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2021 / 10:37

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  6. Kass
    21 stycznia 2021 / 12:42

    Rewelacja pierwszy raz mi się udało zrobić te jasne obrączki a to podobno wyznacznik dobrych pączków 😀

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2021 / 15:05

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Isia
    21 stycznia 2021 / 19:07

    Bardzo smaczne i szybko znikają 🙂

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2021 / 15:06

      Ogromnie się cieszę 🙂

  8. Nora
    23 stycznia 2021 / 14:45

    Wyszły idealnie bardzo puszyste są 🙂

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2021 / 15:06

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  9. Weronika
    24 stycznia 2021 / 20:07

    Super przepis nadziewalam marmolada 🙂

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2021 / 12:21

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  10. Kama
    26 stycznia 2021 / 19:59

    Pyszne i mięciutkie 🙂

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2021 / 11:35

      Super, że posmakowały 🙂

  11. Ania
    31 stycznia 2021 / 13:49

    Ja w tym roku pierwszy raz będę przygotowywać pączki, więc na pewno przepis się przyda 🙂 od niedawna zainteresowałam się wypiekami słodkości i stawiam dopiero swoje pierwsze kroki. Nie mam jeszcze sprawdzonych przepisów, więc chętnie testuję znalezione w internecie. Pączki prezentują się bardzo apetycznie i mam nadzieję, że będą bardzo smaczne 🙂

    • Marta
      Autor
      1 lutego 2021 / 14:00

      Polecam i mam nadzieję, że posmakują 🙂

  12. pam
    10 lutego 2021 / 11:05

    Pączki rewelacja najlepszy przepis jaki próbowałam.

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2021 / 13:52

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  13. Monia
    11 lutego 2021 / 13:42

    Dzisiaj usmażone są pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2021 / 11:02

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  14. Aneta
    1 października 2021 / 21:07

    Ile pączków wychodzi?

    • Marta
      Autor
      3 października 2021 / 22:52

      Wyszło mi tyle ile podałam w opisie – 14 sztuk 🙂

  15. Jagoda
    14 lutego 2022 / 23:18

    Przepis rewelacja dzięki!

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2022 / 12:53

      Super, że posmakowały 🙂

  16. 15 stycznia 2023 / 10:13

    Piękne! Proszę polecić szpryce do nadziewania pączków.

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
5 − 1 =