Kontakt

blog kulinarny

Przysmak królika Bugsa

Przysmak królika Bugsa, czyli znane chyba każdemu ciasto marchewkowe ; ) Mój ulubiony przepis znajduje się już na blogu tutaj, ale tym razem zdecydowałam się na wersję znalezioną w “Smakach życia”, która przedstawiona została jako idealny deser z małą ilością kalorii – kto by się nie skusił?! ; ) Polecam.


Ciasto marchewkowe

Składniki (blacha o wymiarach 20×30 cm lub tortownica o średnicy 24 cm):

  • 800 g marchwi
  • 3 jaja (wielkość L)
  • 175 ml oleju rzepakowego
  • 175 g cukru
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru w proszku
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach (w oryginale na dużych). Dodać olej, rozkłócone jajka, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawami oraz cukier i skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C  przez 45 minut. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku przez 10 min. Po wystudzeniu udekorować polewą.

Składniki na polewę:

  • 300 g serka philadelphia
  • 6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka przesianego cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę.

Smacznego : )


Ciasto marchewkowe najlepsze

Przysmak królika Bugsa



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 9 listopada, 2014
Kategorie: Ciasta, Ciasta świąteczne, Dania dla dzieci

10 komentarzy

  1. o jejkuuu, tak czytam, czytam co to tooo…fajne!!
    widziałam podobne ze szpinakiem, ciekawe jak to smakuje????

    1. Marta

      Smak nie do porównania, musisz wypróbować 😛 ciasto wilgotne, aromatyczne, trochę mi przypomina korzenne i delikatna słodycz od marchewki 🙂

  2. gin

    Mmm, wygląda niezwykle kusząco 🙂 Bardzo lubię ciasta marchewkowe 🙂

    1. Marta

      Mam podobnie i często testuję marchewkowe przepisy 🙂 mam już pomysł na kolejny z dodatkiem większej liczby bakalii 🙂

  3. ciasto marchewkowe mogłabym jeść na okrągło 🙂

    1. Marta

      Ja również bardzo lubię i mam mniejsze wyrzuty sumienia jak zjem kilka kawałków 🙂

  4. Z chęcią się skuszę, bardzo smakowite ciasto 🙂

    1. Marta

      Będzie mi bardzo miło, daj znać jak smakowało 🙂

  5. Aga

    Moje króliczki uwielbiają takie ciasto, choć ja z dzieciństwa nie znałam tego smaku!

    1. Marta

      Nic straconego 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
26 + 23 =


Top