Ptysie

ptysie

Jest to przepis bazujący na tzw. półprodukcie, ale na pewno warto polecić miłośnikom karpatki ; )

Składniki na ciasto:


  • Karpatka ciasto w proszku ( w moim przypadku firmy Gellwe )
  • 4 jajka
  • 100 g masła lub margaryny
  • 140 ml wody (ok 2/3 szklanki )

Składniki na krem:


  • Karpatka krem w proszku
  • 500 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła lub margaryny

Przygotowanie ciasta:

Zagotować wodę z tłuszczem, wsypać mieszankę do wypieku ciasta i energicznie mieszać do momentu, gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Zdjąć z ognia, ostudzić, wbić jaja i miksować na najwyższych obrotach przez 5 minut. Ciasto nakładać porcjami w równych odstępach na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką formę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ‘ C  i piec ok. 20 min. Następnie zmniejszyć temp. do 150 ‘ C i piec ok 10 min ( w moim przypadku kolejne 20 )

Przygotowanie kremu:

Z 500 ml mleka odlać szklankę i rozmieszać w niej zawartość opakowania. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozdrobniony proszek ciągle mieszając tak, aby nie powstały grudki, zagotować. Całość pozostawić do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu. Zimny krem dodawać stopniowo do roztartego, miękkiego masła (lub margaryny) cały czas miksując, aż do momentu otrzymania jednolitej masy.

Upieczone i wystudzone ciastka przekroić i napełnić kremem. Gotowe ptysie posypać cukrem pudrem.

Smacznego ; )

1 komentarz

  1. 19 sierpnia 2009 / 0:34

    Nareszcie jakiś nowy przepis! I jak zawsze wygląda wspaniale, choć miłośnikiem karpatki nie jestem;P

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 20 =