Pulpeciki w sosie pomidorowym

pulpeciki w sosie pomidorowym, nigella lawson
Bardzo lubię połączenie mielonego z pomidorowym sosem. Zawsze jednak jestem trochę zawiedziona po przygotowaniu takich potraw : ) Najlepszy smak pamiętam z kuchni mojej mamy!  Niestety również tym razem przepis nie sprostał moim oczekiwaniom. Obiad był smaczny, ale dla mnie to za mało jeśli chodzi o takie pulpeciki, więc raczej nie skorzystam z niego ponownie : ) Przepis pochodzi od Nigelli Lawson (małe modyfikacje), która nadal pozostaje moją ulubienicą i na pewno wypróbuje inne jej przepisy.

Składniki na pulpeciki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 sucha bułka
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz, majeranek

Cebulę posiekać drobno , bułkę namoczyć , odcisnąć – dodać do mięsa, wrzucić pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na talerzu i wstawić na pół godziny do lodówki.

Składniki na sos:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • 100 ml mleka

Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z oregano. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę lub masło i cebulę z czosnkiem i oregano. Smażyć na małym ogniu, mieszając , aż cebula i czosnek zeszklą się, ale nie zbrązowieją.

Dodać pomidory i 1,5 szklanki zimnej wody, cukier, sól i pieprz – zagotować (na tym etapie sos jest dość rzadki, ale później zgęstnieje).

Dodać mleko i po jednym wrzucać pulpeciki. Nie mieszać, dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego na brązowy. Gotować częściowo przykryte przez ok.20 minut.

Podawać z makaronem, przed podaniem można posypać serem.

 

Smacznego : )

Komentarzy: 7

  1. 30 kwietnia 2011 / 21:28

    Mi sie takie rzeczy raczej nie udają, ale spróbuję:)

  2. Stanislav
    1 maja 2011 / 23:05

    Kurcze, robiłem danie wg Twojego przepisu i było super. Jak Twoja Mama robi coś lepszego, to pełen szacunek dla niej, ale myślę, że z biegiem czasu ją przebijesz. Pozdrawiam Staszek

  3. Marta
    Autor
    1 maja 2011 / 23:16

    Mam nadzieję, że uda mi się zbliżyć do kuchni mojej mamy, ale jeszcze dużo mi brakuje 🙂 Cieszę się, że danie również Tobie się udało. Pozdrawiam!

  4. Kasia
    16 czerwca 2011 / 15:45

    Marto, wypróbowałam ten przepis dwukrotnie;) raz według Twoich instrukcji(wyszło smaczne), za drugim razem dokonałam pewnych modyfikacji:P już do mięsa dodałam szczyptę mielonego chilli. Podsmażyłam pulpeciki osobno, a następnie włożyłam je do sosu:) na sam koniec posypałam wszystko dość sporą ilością sera i poczekałam 2 minuty, aż się roztopi, na talerzu przybrałam świeżą bazylią:)) „niebo w gębie”:PP pozdrawiam:)mam nadzieję, że skusisz się je zrobić jeszcze raz;)

  5. Marta
    Autor
    16 czerwca 2011 / 18:54

    Super! uwielbiam chilli i ostre dania, a zapiekany ser mniam….na pewno skuszę się na Twoją modyfikację, dziękuję za podsunięcie tego pomysłu 🙂

  6. basia
    21 czerwca 2013 / 14:51

    czy można pomidory puszkowe zastąpić świeżymi?

    • Marta
      Autor
      21 czerwca 2013 / 15:06

      Jak najbardziej 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 28 =