Rogaliki z powidłami

Z okazji ostatniego Święta w naszym domu powstały ogromne zapasy rogalików ; ) Nie mogło zabraknąć rogali marcińskich, były także te z kruchego ciasta oraz rogaliki z powidłami z ciasta krucho-drożdżowego, na które przepis znalazłam w książce Siostry Anastazji. Jest to mój drugi wypiek z tej pozycji i kolejny raz się nie zawiodłam. Rogaliki wyszły bardzo mięciutkie, ciasto nie było mocno słodkie, ale nadrobiłam to przez posypanie ich cukrem pudrem ; ) Jako nadzienia możecie również użyć marmolady i nutelli, ten drugi wariant przetestowałam osobiście i smakowały mi nawet bardziej niż z powidłami… ; ) Polecam! 


Rogaliki siostry Anastazji
Składniki (około 45 rogalików):

  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny
  • 50 g świeżych drożdży
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 i 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 słoiki powideł (ew. nutella lub marmolada) na nadzienie
  • cukier puder do dekoracji

Drożdże rozpuścić w letnim mleku wraz z cukrem i dwoma łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10-15 minut. Margarynę wymieszać z mąką, dodać wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, do czasu aż podwoi swą objętość (około 1 godziny).

Po tym czasie rozwałkować (można to robić partiami) np. w kształt koła i podzielić je na trójkąty. Każdy z trójkątów nadziewać powidłami i zawinąć w rogaliki. Ułożyć je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Przełożyć do piekarnika, rozgrzanego do 160 C (opcja grzania góra-dół) i piec przez około 20-30 minut. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem

Smacznego : )


Rogaliki z powidłami

Komentarzy: 10

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2013 / 11:27

      Bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2013 / 23:14

      Zdecydowanie 🙂

  1. 15 listopada 2013 / 22:32

    Rogaliki to jedne z moich ulubionych wypieków! Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      15 listopada 2013 / 22:48

      Również bardzo je lubię 🙂

  2. 20 listopada 2013 / 15:45

    Rogaliki z makiem, marmoladą, wszystkie są przepyszne i zawsze na czasie ! Bardzo smakowite ! Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2013 / 16:41

      Rogaliki lubi chyba każdy 🙂

  3. Jagoda
    17 lutego 2017 / 1:06

    Są przepyszne polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 lutego 2017 / 13:03

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 + 13 =