Roladki z kurczaka w boczku


roladki
Roladki zamierzałam przygotować w formie szaszłyków, niestety wyszły większe niż zamierzałam… ; ) Pomimo drobnych problemów z mozzarellą, która wypłynęła przy pieczeniu w piekarniku jestem zadowolona z całości. Boczek nadał potrawie odpowiedniego posmaku i pomimo drobnego wycieku sera podczas pieczenia zostało go trochę do zjedzenia… mniam!

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • ok. 10 plastrów boczku
  • 1 opakowanie mozarelli
  • sól, pieprz, tymianek
  • oliwa do podsmażenia

Mięso pokroić na cienkie kawałki, a następnie rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem, a następnie położyć po kawałku sera mozarella (najlepiej gruby pas, tak by dobrze było rolować), posypać tymiankiem. Zrolować kurczaka, owinąć go plastrem boczku i przekłuć wykałaczką lub igłą, by podczas smażenie plastry nie rozwinęły się. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć z obu stron roladki. Gdy będą już delikatnie zezłocone przełożyć je do naczynia żaroodpornego (dno należy podlać niewielką ilością oliwy), skropić oliwą z patelni i zapiekać w temperaturze 170 st. C przez ok. 30 minut

Smacznego : )

Komentarzy: 19

  1. 5 listopada 2010 / 17:13

    Pyszne były!!!!!!!!Jak tylko nabędę odpowiedni ekwipunek, to sama też przyrządzę!

  2. 6 listopada 2010 / 17:21

    Świetny przepis! Ostatnio robiła coś podobnego: kotlety mielone w boczku. Polecam.

    • Marta
      Autor
      6 listopada 2010 / 21:17

      Mielone w boczku również zapowiadają się ciekawie! Rozumiem, że mielone robimy wg normalnego przepisu i owijamy boczkiem?
      pozdrawiam Marta

  3. 8 listopada 2010 / 22:13

    super strona ! 🙂 zapraszam też czasem do mnie, chociaż ja dopiero zaczynam

  4. Iloonka
    30 listopada 2010 / 11:36

    hmm.. muszę przyznać, że wyszły smaczne;) uwielbiam nowości w kuchni, bo ciagłe jedzenie tego samego mnie dobija… fakt, że za mało posoliłam i nie wiedziałam ile tymianku dodać ale i tak było mniam ;D

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2010 / 13:17

      bardzo się cieszę, również lubię poznawać nowe smaki dlatego jestem otwarta na wszelkie nowe pomysły i jeśli jest coś co możecie polecić to zapraszam do wysyłania przepisów, na pewno skorzystam 🙂

  5. 4 marca 2011 / 21:50

    Właśnie zrobilam, wyglądają pysziutko, mniam!

  6. 18 lipca 2011 / 17:50

    Właśnie je zrobiłam 🙂 Uwielbiam mozarellę, a na Twój przepis trafiłam przez przypadek. Spróbowałam i wyszły palce lizać!!! 😀 😀 😀 😀
    Dziękuję i pozdrawiam 😀

    • Marta
      Autor
      18 lipca 2011 / 21:25

      Cieszę się, że smakowały:)

  7. Michael
    23 sierpnia 2011 / 15:46

    Do skropienia mięska na końcu fajna może się okazać oliwa w spray:) chyba, że trzeba zrobić to koniecznie oliwą z patelni?

  8. Marta
    Autor
    23 sierpnia 2011 / 19:20

    Oliwa w sprayu to super sprawa, oczywiście można z niej skorzystać 🙂

  9. Zdzisław
    13 października 2011 / 12:39

    właśnie to robie dla żony jak wróci z pracy – jaki zapach mmmmmmmmm jakie piekne kolorki mmmm Pierwszy raz gotuje ale jak zaczołem czytac o tym nie mogłem sie powstrzymac mam nadzieje ze niespodzianka dla małzonki sie uda w koncu czemu tylko ona ma gotowac ja tez moge czegos spróbowac 🙂

    • Marta
      Autor
      13 października 2011 / 13:19

      Na pewno będzie miała cudowną niespodziankę! Kiedy tylko mój mąż coś ugotuje jestem zachwycona, obojętnie co przyrządzi:)

  10. 12 stycznia 2012 / 13:40

    a to przecież przepis Gordona Ramsey’a.

  11. Marta
    Autor
    12 stycznia 2012 / 14:01

    Dziękuję za informację, bo nie wiedziałam 🙂

  12. Gosia
    26 stycznia 2012 / 17:26

    ja przyrządzone w ten sposób roladki nadziewam oprócz sera usmażonymi pieczarkami, papryką surową czerwoną pokrojoną w paseczki i zieloną pietruszką – to dla kontrastu kolorystycznego 😉 wychodzi super! świetnie nadaje się jako przegryzka na różnego rodzaju domowe party 😛

    • Marta
      Autor
      26 stycznia 2012 / 17:31

      Pysznie i kolorowo:)

  13. Asia
    15 lutego 2012 / 12:26

    A ja nie przepadam za boczkiem, ale zastanawiam się, czy nie sprawdziłaby się tutaj wędzona polędwiczka na zimno?

  14. Marta
    Autor
    15 lutego 2012 / 12:48

    Polędwiczka oraz różne wędzone szybki powinny pasować 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
2 + 12 =