Kurczak po indyjsku

kurczakpoindyjsku

Poniższy wpis zawdzięczam T. który przyczynił się do powstania tego dania! Jeśli lubicie indyjską kuchnię, przeważający smak imbiru i kardamonu to gorąco polecam. My zdecydowaliśmy się na kurczaka w nowej odmianie i na pewno do niego powrócimy. Przy okazji dodam, że danie jest odrobinę pikantne co dla nas stanowi dodatkowy plus ; )

 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (/indyka) lub 250 g tofu w wersji wegetariańskiej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • mieszanka przypraw do kuchni indyjskiej (u nas kotanyi)
  • olej do podsmażenia

Warzywa i mięso myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Kurczaka obtaczamy w mące i podsmażamy razem z cebulą na rozgrzanym oleju. Dodajemy opakowanie przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie dokładamy pozostałe warzywa i zalewamy 100 ml wody. Dusimy ok 30 min na małym ogniu. Podawać z ryżem (u nas idealnie się sprawdził), makaronem lub ziemniakami.

Smacznego : )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Solve : *
27 − 25 =