Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- ok. 10 plastrów boczku
- 1 opakowanie mozarelli
- sól, pieprz, tymianek
- oliwa do podsmażenia
Mięso pokroić na cienkie kawałki, a następnie rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem, a następnie położyć po kawałku sera mozarella (najlepiej gruby pas, tak by dobrze było rolować), posypać tymiankiem. Zrolować kurczaka, owinąć go plastrem boczku i przekłuć wykałaczką lub igłą, by podczas smażenie plastry nie rozwinęły się. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć z obu stron roladki. Gdy będą już delikatnie zezłocone przełożyć je do naczynia żaroodpornego (dno należy podlać niewielką ilością oliwy), skropić oliwą z patelni i zapiekać w temperaturze 170 st. C przez ok. 30 minut
Smacznego : )
Pyszne były!!!!!!!!Jak tylko nabędę odpowiedni ekwipunek, to sama też przyrządzę!
Świetny przepis! Ostatnio robiła coś podobnego: kotlety mielone w boczku. Polecam.
Autor
Mielone w boczku również zapowiadają się ciekawie! Rozumiem, że mielone robimy wg normalnego przepisu i owijamy boczkiem?
pozdrawiam Marta
super strona ! 🙂 zapraszam też czasem do mnie, chociaż ja dopiero zaczynam
hmm.. muszę przyznać, że wyszły smaczne;) uwielbiam nowości w kuchni, bo ciagłe jedzenie tego samego mnie dobija… fakt, że za mało posoliłam i nie wiedziałam ile tymianku dodać ale i tak było mniam ;D
Autor
bardzo się cieszę, również lubię poznawać nowe smaki dlatego jestem otwarta na wszelkie nowe pomysły i jeśli jest coś co możecie polecić to zapraszam do wysyłania przepisów, na pewno skorzystam 🙂
Właśnie zrobilam, wyglądają pysziutko, mniam!
Właśnie je zrobiłam 🙂 Uwielbiam mozarellę, a na Twój przepis trafiłam przez przypadek. Spróbowałam i wyszły palce lizać!!! 😀 😀 😀 😀
Dziękuję i pozdrawiam 😀
Autor
Cieszę się, że smakowały:)
Do skropienia mięska na końcu fajna może się okazać oliwa w spray:) chyba, że trzeba zrobić to koniecznie oliwą z patelni?
Autor
Oliwa w sprayu to super sprawa, oczywiście można z niej skorzystać 🙂
właśnie to robie dla żony jak wróci z pracy – jaki zapach mmmmmmmmm jakie piekne kolorki mmmm Pierwszy raz gotuje ale jak zaczołem czytac o tym nie mogłem sie powstrzymac mam nadzieje ze niespodzianka dla małzonki sie uda w koncu czemu tylko ona ma gotowac ja tez moge czegos spróbowac 🙂
Autor
Na pewno będzie miała cudowną niespodziankę! Kiedy tylko mój mąż coś ugotuje jestem zachwycona, obojętnie co przyrządzi:)
a to przecież przepis Gordona Ramsey’a.
Autor
Dziękuję za informację, bo nie wiedziałam 🙂
ja przyrządzone w ten sposób roladki nadziewam oprócz sera usmażonymi pieczarkami, papryką surową czerwoną pokrojoną w paseczki i zieloną pietruszką – to dla kontrastu kolorystycznego 😉 wychodzi super! świetnie nadaje się jako przegryzka na różnego rodzaju domowe party 😛
Autor
Pysznie i kolorowo:)
A ja nie przepadam za boczkiem, ale zastanawiam się, czy nie sprawdziłaby się tutaj wędzona polędwiczka na zimno?
Autor
Polędwiczka oraz różne wędzone szybki powinny pasować 🙂