Uwielbiam tarty, szczególnie latem, gdy jest dostęp do tylu pysznych owoców : ) Moja koleżanka Julia poczęstowała mnie orkiszową tartą i od razu nabrałam ochoty na przygotowanie podobnej w domu : ) Podstawa to lekko zmodyfikowane ciasto z mojej ulubionej pszennej galette tym razem w towarzystwie jagód, ale prawie wszystkie owoce będą pasować : ) Polecam!!!
Składniki:
- 170 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (typ 2000)
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
- szczypta soli
- 1 jajko (wielkość L)
- 400 g jagód + 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
Mąkę posiekać z masłem, dodać 4 łyżki trzcinowego cukru, szczyptę soli i jajko. Zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkować (najłatwiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) na kształt przypominający koło. Przełożyć na blachę, odkleić górny arkusz papieru i wyłożyć nadzienie – jagody dokładnie wymieszane z 2 łyżkami cukru trzcinowego i 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej, zostawiając kilka centymetrów luzu od brzegu. Wolne brzegi zawinąć do środka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez około 35 minut do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
Wyglonda pysznie ale nie mam jak zmierzyc masla i maki…
Autor
Kostka masła ma zazwyczaj 200 g, więc tu będzie potrzebna połowa całej kostki, a mąki proszę wziąć 1 i 1/2 szklanki 🙂
Też uwielbiam tarty rustykalne latem – z truskawkami, jagodami czy śliwkami, zawsze smakują pysznie i ich przygotowanie zajmuje chwilkę. Twoja z jagodami to kwintesencja lata! 🙂
Autor
Dziękuję! 🙂 Masz rację najlepsze w nich jest to, że tak szybko się przygotowują 🙂 żal nie wykorzystać wszystkich darów lata 🙂
Marto! Mąka orkiszowa jaki typ? Bo mam obecnie tylko gruboziarnista 2000. Drobniejsza w drodze 😉Grzechem byłoby nie spróbować tej pyszności😉
Autor
O dzięki zaraz dopiszę 🙂 u mnie pełnoziarnista typ 2000 choć o dziwo z drobną granulacją 😉
nie ma to jak domowa tarta 🙂
Autor
Trudno się oderwać 🙂
Cudowna! z mąki orkiszowej jeszcze nic nie piekłam mam nadzieję że się uda 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Kocham tarty zawsze robie ze smietana i mascarpone ale czuje ze pora na taka retro <3
Autor
Spróbuj, warto 🙂
Pycha, ciasto super czuć że inne niż zwykłe kruche ale też smakuje 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Niebo w gębie to za mało powiedziane! Próbowałam jeszcze gorącą😉 Chyba z nikim się nie podzielę😁
Autor
Haha skąd ja to znam 😉
Tarty zawsze mnie odstarszały bo ich przygotowanie kojarzyło mi sie z bardzoooo długim czasem przygotowania i te wszystkie etapy podpiekanie obciążanie? itd. a tu coś dla mnie…. od razu się skusiałam i od teraz wiem, że kocham tarty! ale tylko takie 🙂 jakby co zrobiłam z mąką razową i malinami i też wyszła pysznie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przekonałaś się do tart! czasem rzeczywiście ich przygotowanie „trochę” się dłuży, ale na szczęście bez straty smaku można temu zapobiec 😉
Wszystko idealne: zdjęcia, jagody! Pysznie! 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, jest mi ogromnie miło 🙂
Przepyszna i wychodzi także z jabłkami 😉
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂
Obłędny smak i bardzo prosta dzięki 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowała 🙂
Mniam!!!!
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Pycha szkoda tylko ze tak szybko się kończy 🙂
Autor
To jedyna jej wada 😀
Hej. Czy można dodać jagody mrożone
Autor
Tak 🙂