Schab w sosie ogórkowym

Jedną z rzeczy, za którymi nie przepadam w kuchni jest smażenie… Oczywiście bardzo lubię smażone dania, ale sama czynność już nie należy do moich ulubionych ; ) Do tej pory sos ogórkowy (na bazie korniszonów) przygotowywałam głównie do ryb, ale pomysł Margarytki, aby wykorzystać go w połączeniu ze schabem bardzo mnie zaintrygował. Nie przypuszczałam, że to danie aż tak przypadnie nam do gustu! Bardzo szybki, a zarazem pyszny obiad. Polecam!!!


Schab w sosie ogórkowym

Składniki :

  • 4 plastry schabu (u mnie ok. 1 kg)
  • 1 średnia cebula
  • 10 ogórków kiszonych (ok. 400 g bez zalewy)
  • sól, pieprz, słodka papryka, chili, 1 listek laurowy, szczypta cukru
  • 1 łyżką mąki pszennej do zagęszczenia sosu
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju

Plastry schabu delikatnie rozbić, opłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Głęboką patelnię rozgrzać i rozpuścić na niej jedną łyżkę klarowanego masła. Przełożyć plastry schabu i podsmażyć z obu stron, doprawić solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką i podsmażać jeszcze po minucie na każdej ze stron. Podczas smażenia prawdopodobnie z mięsa wydzieli się część wody z tzw. szumem, który ja odlewam (choć wiem, że są jego zwolennicy ; ). Po odlaniu całej wody, dodać pozostałą łyżkę masła, a kiedy się rozpuści dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażać ją do czasu, aż się zarumieni. Po tym czasie dodać 1,5 szklanki wody, listek laurowy oraz szczyptę chili. Gotować na średnim ogniu przez  ok 40 min, do miękkości schabu. (Po 20 minut można mięso dusić pod przykryciem). W razie potrzeby, lub jeśli lubicie więcej sosu, należy mięso dodatkowo podlać wodą – ja przed końcem gotowania dodałam kolejną szklankę wody. Po tym czasie przełożyć mięso do miseczki i przykryć folią aluminiową. Na patelnię dodać ogórki starte na grubych oczkach tarki wraz ze szczyptą cukru. Zagotować i w razie potrzeby doprawić do smaku. 1 łyżkę mąki rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną zaklepkę przelać do sosu, aby go zagęścić. Dokładnie wymieszać i do otrzymanego ogórkowego sosu przełożyć ponownie plastry schabu. Gotować chwilę razem w celu podgrzania.

Smacznego : )


Schab w sosie

Komentarzy: 26

    • Marta
      Autor
      20 lutego 2014 / 23:03

      Zdecydowanie polecam 🙂

  1. 22 lutego 2014 / 18:36

    Ciekawe połączenie! Przepis zapisany do wypróbowania 🙂

  2. 23 lutego 2014 / 13:47

    widziałam to mięsko u Margarytki i też mnie zaintrygowało:)

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2014 / 23:36

      Wprowadziłam drobne zmiany, sle koncepcja super 🙂 polecam!

  3. Amela
    24 lutego 2014 / 20:27

    Obiadek marzenie!

  4. Ala
    16 lutego 2015 / 1:18

    Bardzo fajny, szybki obiad, Mąż był zaskoczony, ale po pierwszym kęsie był już kupiony 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lutego 2015 / 23:24

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Monia
    21 października 2015 / 13:49

    Takie proste, a jakie pyszne !!!

    • Marta
      Autor
      22 października 2015 / 21:20

      Super, że posmakowało 🙂

  6. Nina
    28 czerwca 2017 / 13:53

    Pychota 🙂

    • Marta
      Autor
      28 czerwca 2017 / 17:32

      Super, że posmakowało 🙂

  7. Hanusia
    29 października 2017 / 23:52

    Wyszło super 🙂

    • Marta
      Autor
      21 grudnia 2018 / 20:41

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  8. Jola
    21 grudnia 2018 / 0:21

    Wspaniały przepis często wracam 🙂

    • Marta
      Autor
      21 grudnia 2018 / 20:42

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Halina
    5 stycznia 2021 / 14:29

    Rewelacja nie byłam przekonana z tymi ogórkami ale zapisuje do powtórzenia 🙂

    • Marta
      Autor
      6 stycznia 2021 / 11:25

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  10. Agata B.
    29 marca 2021 / 10:05

    Przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2021 / 19:46

      Super, że posmakowało 🙂

  11. Natasha
    15 listopada 2021 / 14:22

    Obiad godny polecenia połaczenie wydaje się dziwne ale wszystkim smakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2021 / 10:46

      Super, że posmakowało 🙂

  12. Milena
    1 maja 2022 / 22:32

    Wspaniałe mięso, kruche pyszne bardzo smakowało wszystkim zaproszonym gościom.

    • Marta
      Autor
      3 maja 2022 / 14:52

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 + 25 =