Schab w sosie własnym to bardzo lubiane, tradycyjne danie, które wygrywa u nas w połączeniu z panierowanym kotletem : ) Przygotowuje się go w prosty sposób, a w rezultacie otrzymujemy idealnie delikatne, rozpływające się w ustach mięso. Polecam!!!
Składniki:
- 8 plastrów schabu (ok. 1 kg mięsa)
- 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
- 1 duża cebula
- sól, pieprz, słodka papryka, 1 listek laurowy
- czubata łyżka mąki pszennej rozmieszana w niewielkiej ilości wody
Plastry schabu, umyć, osuszyć i delikatnie rozbić i podsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanej patelni. Oprószyć solą, pieprzem i obficie słodką, czerwoną papryką i podsmażyć jeszcze chwilę z obu stron. Odłożyć na bok, a na patelni rozgrzać olej lub masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dołożyć ponownie mięso i listek laurowy, zalać 2 szklankami wody, dusić pod przykryciem ok. 60 minut (w razie potrzeby dolać więcej wody). Gdy mięso jest miękkie, łyżkę mąki rozprowadzić w niewielkiem ilości wody, dokładnie wymieszać, a następnie małym strumieniem wlewać na patelnię, cały czas mieszając, do czasu aż sos się zagęści. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
Smacznego!
Uwielbiam ja daję nawet więcej cebuli i w piórka bo lubię czuć większy kawałek 🙂
Autor
Super 🙂
Pysznie wygląda pamiętam obiadki u Babci i takie właśnie dania 🙂
Autor
Bardzo dziękuję, Babcine smaki najlepsze 🙂
Moje smaki wygląda super.
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Mniam!
Autor
🙂 🙂 🙂
Apetycznie wygląda zrobię na niedzielę 🙂
Autor
Polecam i daj znać jak posmakowało 🙂
Robię bardzo podobnie, nie daję papryki, ale czosnek 🙂
Autor
Papryki? 😉 Czosnek na pewno super wzbogaca smak 🙂
Wyszedł super obiadek narzeczony aż palce lizał 😀
Autor
Jak miło! pozdrawiam 🙂
Bardzo fajny obiadek, mięso wprost się rozpada polecam.
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
ja duszę mięso tak jak wyzej , ale dodatkowo dodaje startą marchew, pietruszkę i seler, jak warzywa się rozgotują to prawie nie trzeba zagęszczać sosu mąką, ale w razie konieczności to robię
Autor
Z warzywami też pycha 🙂
Aboslutnie przepyszne danie, polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Rewelacyjny obiad cała rodzina zachwycona 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Znam ten przepis od mojej Mamy. Super miękkie mięsko, wspaniały, wykwintny smak sosu.
Cieszę się, że Pani go poleca, bo naprawdę warto, dokładnie z takimi dodatkami, jak w Pani przepisie.
Serdecznie pozdrawiam.
Autor
Tradycyjne potrawy zawsze smakują wyśmienicie 🙂 Chętnie do nich wracam 🙂
Pychotka bardzo dobre mięsko
Autor
Super, że posmakowało 🙂