Sernik cytrynowy

Sernik jest efektem współpracy z moja siostrą : ) Najbardziej lubię wspólne gotowanie i pieczenie więc pomimo, iż nie przepadam za cytryną zgodziłam się, aby zdominowała nasz sernik : ) Zdania co do smaku są podzielone: miłośnicy cytryny – siostra była zachwycona i stwierdziła, że to najlepszy sernik jaki jadła, ja jako miłośnik czekolady itp. zdecydowanie wolę sernik z ciasteczkami oreo …. Aby rozstrzygnąć nasz mały spór musicie upiec oba i ocenić : )

sernik cytrynowy, sernik na zimno

Składniki na spód:

  • 330 g ciastek digestives
  • 120 g masła

Składniki na masę serową:

  • 500 g sera (trzykrotnie zmielonego)
  • 4 jajka + 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 125 ml soku z cytryny
  • starta skórka z jednej cytryny

Ciastka pokruszyć na drobny piasek i wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Tortownicę wyłożyć masą ciasteczkową i schować do zamrażarki na czas przygotowywania masy serowej.

Ser utrzeć mikserem w misce, stopniowo dodawać cukier i miksować dalej. Następnie wbijać po jednym jajku, cały czas miksując. Jako ostatnie dodać żółtka, a później sok z cytryny i startą sparzoną skórkę z cytryny. Całość wymieszać.

Gotową masę wylać na spód z ciasteczek. Piec w temp. 160 C przez ok. 45 min, do tzw. suchego patyczka.

Ostudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc).

Smacznego : )

Komentarzy: 3

  1. 7 kwietnia 2011 / 3:53

    Wygląda smakowicie!! Pycha!!:)

  2. 9 kwietnia 2011 / 22:19

    Zdecydowanie polecam, pysnzy i odświeżający serniczek!

    • Marta
      Autor
      10 kwietnia 2011 / 10:48

      Tego jednego nie można mu zarzucić, jest bardzo odświeżający!:)

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
3 + 5 =