Sernik Nowojorski

Sernik Nowojorski to idealny wybór jeśli uwielbiacie kremowe, maziste serniki. Idealną konsystencję otrzymujemy przez pieczenie w kąpieli wodnej, która nadaje mu niezwykłego charakteru. Podczas pieczenia nie rośnie i nie opada, więc jest perfekcyjnie równy : ) Delikatnie śmietankowy z cytrynową nutą na kruchym ciasteczkowym spodzie, jest jednym z najpopularniejszych serników na świecie. Polecam!!


Przepis na sernik nowojorski

Przepis na sernik nowojorski

Składniki na spód (tortownica o średnicy 21 cm):

  • 150 g herbatników petit beurre
  • 70 g masła

Herbatniki zmiksować w blenderze na drobny pył. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masą wylepić dno tortownicy wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce co najmniej przez czas przygotowywania serowej masy.

Polewa ze śmietany:

  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru

Śmietanę wymieszać z cukrem.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 180 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 250 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka mąki pszennej

Twaróg dokładnie zmiksować blenderem lub zmielić co najmniej 3 krotnie. Dodać pozostałe składniki  i zmiksować na gładką masę. Przelać do tortownicy na schłodzony wcześniej ciasteczkowy spód. Piekarnik rozgrzać do temp.180 C (opcja grzałek: góra-dół). Na najniższym poziomie piekarnika ustawić blachę z wrzącą wodą, a poziom wyżej wstawić przygotowaną tortownicę i piec sernik przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 C (grzałki: góra-dół) i piec kolejne 80-90 minut do momentu aż będzie lekko ścięty i sprężysty. Wyjąć blachę z gorącą wodą oraz sernik i szybko nałożyć polewę ze śmietany, podwyższyć temp. piekarnika do 140 C, włożyć tortownicę ponownie i piec kolejne 10 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie przełożyć do lodówki na całą noc.

Smacznego!


Przepis na idealny kremowy sernik


Przepis na nowojorski sernik


Jak upiec sernik w kąpieli wodnej


new york cheesecake


Najlepszy przepis na sernik nowojorski

Komentarzy: 95

  1. Natalia
    4 lutego 2017 / 10:03

    Wow! Sernik idealny ❤

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:28

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Monia
    4 lutego 2017 / 11:15

    Wyglada jak chmurka 👍🏻☁️

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:28

      🙂 🙂 🙂

  3. Majka
    4 lutego 2017 / 11:30

    Piękny 😍 To sernik więc u nas będzie ma bank wypróbowany 💛

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:29

      Super 🙂 u nas też sernikomania 🙂

  4. 4 lutego 2017 / 13:31

    Uwielbiam! Kawałeczek takiego sernika, i jestem w niebie… 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:30

      Wcale Ci się nie dziwię 🙂 Pozdrawiam 🙂

  5. Ewelina
    4 lutego 2017 / 15:54

    Cudowny !!! Jak uda mi sie wysłać mężczyznę do sklepu bedzie jutro u nas 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:33

      Mam nadzieję, że udało się wysłać? 🙂

      • Ewelina
        9 lutego 2017 / 17:00

        Melduję wykonanie zadania! sernik pyszny !!!!!!!!

        • Marta
          Autor
          9 lutego 2017 / 17:27

          Bardzo się cieszę 🙂

  6. 4 lutego 2017 / 16:09

    Pyszności! Wygląda bardzo apetycznie i smakowicie 🙂 To ciasto do zrobienia na dzisiaj – bardzo dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:33

      Bardzo się cieszę, daj znać jak smakowało 🙂

  7. Joasia
    4 lutego 2017 / 16:30

    Uwielbiam ten sernik ale sama nie piekłam bajka 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:33

      Polecam, prosty i pyszny 🙂

  8. Dagmara
    4 lutego 2017 / 16:38

    Dosłownie jak z cukierni brawo!

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:33

      Bardzo dziękuję :))

  9. Anetka1057
    4 lutego 2017 / 16:41

    Pyszności.Bardzo mi smakował.Poleczam mojego bloga
    Kometarz zmotuwuje mie do dawania cześciej przepisów.

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:33

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  10. Amanda
    4 lutego 2017 / 18:28

    Przepis wyglada swietnie! Ale o co chodzi z ta blacha ze na dole z wrzaca woda a na gorze ciasto? 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:38

      Na najniższy poziom piekarnika wkładamy blachę (może być ta z wyposażenia piekarnika) i tam wlewamy wrzątek, a nad nią (na następnym poziomie) wyżej układamy kratkę z piekarnika wraz z tortownicą z sernikiem 🙂 Dzięki temu woda będzie parować i sernik będzie nam się piekł w kąpieli wodnej przez co będzie miał idealną konsystencję 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:39

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  11. Ola
    4 lutego 2017 / 21:08

    Wspaniały 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:39

      Super, że posmakował 🙂

  12. Ola
    4 lutego 2017 / 21:09

    Wspaniały 🙂 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:39

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:41

      Polecam, pycha 🙂

  13. Anika
    4 lutego 2017 / 23:54

    O rety jaki rowniusienki na pewno przetestuje 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:41

      Gorąco polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:42

      Oj tak, gorąco polecam wypróbować 🙂

  14. Maja
    5 lutego 2017 / 12:42

    Wyszedł idealny!!!!!

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:42

      Bardzo się cieszę :)))

  15. Karo
    5 lutego 2017 / 22:17

    Sernik jest przepyszny 🙂 dokładnie jak ze zdjęcia <3

    • Marta
      Autor
      5 lutego 2017 / 22:43

      Ogromnie się cieszę 🙂

  16. Justyna
    6 lutego 2017 / 14:12

    Serniczek smakuje dokładnie jak wygląda czyli pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2017 / 23:48

      Bardzo mi miło 🙂

  17. Daga
    6 lutego 2017 / 17:13

    Przepyszny udał się perfekcyjnie a to dopiero mój drugi sernik pieczony w życiu :))))

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2017 / 23:51

      Gratuluję 🙂 ten nie mógł się nie udać 🙂

  18. Ola
    6 lutego 2017 / 23:13

    Super super i jeszcze raz super na dokładkę choć nie był w lodówce całej nocy 🙂 cóż może doczeka do jutra to sprawdzę czy konsystencja jeszcze się zmieni 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2017 / 23:51

      🙂 Bardzo się cieszę, a jak już teraz smakuje nie ma co czekać z jedzeniem do jutra 😉

  19. 7 lutego 2017 / 11:25

    Wygląda niesamowicie elegancko i z klasą. Jeśli w ogóle można tak powiedzieć o cieście….:) Uwielbiam serniki, jako osoba trenująca często dodaje do takich przepisów odżywki białkowe lub inne białko roślinne (z lnu, z konopii).

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2017 / 16:00

      Dziękuję 🙂 niestety o dodatkowej suplementacji nie mam pojęcia, ale osoby trenujące na pewno skorzystają 🙂

  20. Natalia
    8 lutego 2017 / 23:36

    Przepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:16

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2017 / 17:22

      Bardzo mi miło, że smakuje 🙂

  21. Nina
    10 lutego 2017 / 17:24

    Jest przepyszny świetny przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2017 / 0:27

      Bardzo mi miło 🙂

  22. Justyna
    15 lutego 2017 / 1:06

    Serniczek pierwsza klasa polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2017 / 1:26

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  23. Marta
    17 lutego 2017 / 2:14

    Już od dawna za mną chodzi sernik nowojorski i mam dużą ochotę wypróbować ten przepis, mam jednak pytanie- czy sernik przez dodanie soku z cytryny nie jest dość kwaśny? Do tej pory do serników dodawałam jedynie skórkę z cytryny i nie wiem właśnie jak z tym sokiem. Będę wdzięczna za odpowiedz 😉
    Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 lutego 2017 / 13:04

      Nie 🙂 poza sokiem jest też sporo cukru, więc smak się równoważy 🙂 Polecam, sernik jest pyszny 🙂

      • Marta
        2 marca 2017 / 22:55

        Zrobiłam 🙂 Naprawdę pyszny!

        • Marta
          Autor
          3 marca 2017 / 0:09

          Super! Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  24. Kaśka
    21 lutego 2017 / 12:56

    Udał się!!!!!!! dziękuję!!!!!!!

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2017 / 23:19

      Bardzo się cieszę 🙂 on nie może się nie udać 🙂

  25. Patrycja
    22 lutego 2017 / 23:25

    Wyszedł pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 15:55

      Bardzo mi miło 🙂

  26. Jasme
    13 marca 2017 / 22:49

    Idealny wszystkie przyjaciółki już obdarowane przepisem pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2017 / 1:05

      Super 🙂

  27. Ania T.
    20 marca 2017 / 18:57

    Cudowny i bardzo bardzo kremowy 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2017 / 0:08

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  28. Nicola
    22 marca 2017 / 18:06

    Pyszniutki jest ❤️

    • Marta
      Autor
      22 marca 2017 / 23:21

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  29. Carla
    27 marca 2017 / 22:54

    Cudowny serniczek i zdjęcia aż zapierają dech 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2017 / 0:00

      Bardzo dziękuję, super, że posmakował 🙂

  30. Nusia
    6 lipca 2017 / 0:23

    Wspaniały sernik bardzo kremowy tak jak lubię 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lipca 2017 / 14:02

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  31. Gabi
    17 sierpnia 2017 / 18:10

    Wyszedł idealnie 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2017 / 22:55

      Bardzo mi miło 🙂

  32. Emi
    28 października 2017 / 16:44

    SERNIK JEST PYSZNY 🙂

    • Marta
      Autor
      29 października 2017 / 23:10

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  33. Milka
    30 listopada 2017 / 19:22

    Przepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      1 grudnia 2017 / 2:40

      Miło mi, że posmakował 🙂

  34. Marlena
    26 marca 2019 / 20:46

    Właśnie kończy się piec, już się nie mogę doczekać 🙂

    • Marta
      Autor
      27 marca 2019 / 2:43

      Super, teraz tylko wytrwać noc chłodzenia i mogę życzyć smacznego 🙂

  35. Ginia
    28 marca 2019 / 16:12

    Rewelacja dzieki za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      30 marca 2019 / 23:52

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2019 / 10:31

      Bardzo się cieszę! Pozdrawiam 🙂

  36. Agata
    18 kwietnia 2019 / 1:15

    Zawsze podziwiam te wszystkie idealne serniki i w koncu mam szczeście że znalazłam przepis który i mi pozwolił upiec równiusieńki 🙂 mąż woli „tradycyjne” ciężkie ale dla mnie ten jest idealny kremowy 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:06

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂 pozdrawiam 🙂

  37. Kasia_B
    16 sierpnia 2019 / 19:25

    Ciasta nigdy nie były moją mocną stroną, chyba, że wszelkiego rodzaju tarty 😉 ale ten sernik to zmienił.
    Przepis super łatwy, super szybki i super smakowity. Teraz jestem Mistrzynią Serników w rodzinie (no może tuż tuż po cioci, która robi klasyczny z brzoskwiniami).
    Za pierwszym razem robiłam dokładnie jak Ty, wyszedł piękny i pyszny 😀 w kolejnych, zamiast warstwy śmietany na wierzch, po wystudzeniu, daje wysmażone jagody lub maliny (takie żelowate), rozmarowuje na wierzchu – naprawdę polecam 🙂
    Dodatkowo zauważyłam, że nie należy przykrywać sernika w lodówce, gdyż zbiera się wtedy woda na tacy.
    Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2019 / 0:10

      Ogromnie się cieszę 🙂 warstwa owocowa brzmi super! uwielbiam takie dodatki, więc chętnie wypróbuję przy kolejnej okazji 🙂 pozdrawiam 🙂

  38. Ania
    21 stycznia 2022 / 17:47

    A czy składniki muszą być w temperaturze pokojowej?

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2022 / 19:04

      Nie 😀

  39. donimika
    26 grudnia 2022 / 11:06

    sernik bezproblemowy w wykonaniu,
    a co najważniejsze przepyszny!
    zmniejszyłam tylko ilość cukru o połowę i wyszedł w sam raz jeśli ktoś nie lubi zbyt słodkich wypieków 🙂

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2022 / 2:21

      Super, że posmakował 🙂

  40. Agata
    5 kwietnia 2023 / 22:02

    Witam, sernik wyglada bardzo smakowicie 😋
    Mam nadmiar serka pfiladelfia myśli pani ze mogłabym zamienić?

    • Marta
      Autor
      5 kwietnia 2023 / 22:36

      Witam 🙂 W całości raczej nie, ma za dużą zawartość tłuszczu i inną konsystencję, ale można wymieszać z twarogiem 🙂

  41. Dominika
    13 marca 2024 / 23:08

    Wygląda świetnie. Chętnie zrobię na Wielkanoc, ale mam pytanko – można zamiast zwykłego twarogu użyć sernikowego z wiaderka z Piątnicy? 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2024 / 0:32

      Bardzo dziękuję 🙂 Tak, można użyć twarogu z wiaderka z Piątnicy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 25 =