Kontakt

blog kulinarny

Sernik Nowojorski

Sernik Nowojorski to idealny wybór jeśli uwielbiacie kremowe, maziste serniki. Idealną konsystencję otrzymujemy przez pieczenie w kąpieli wodnej, która nadaje mu niezwykłego charakteru. Podczas pieczenia nie rośnie i nie opada, więc jest perfekcyjnie równy : ) Delikatnie śmietankowy z cytrynową nutą na kruchym ciasteczkowym spodzie, jest jednym z najpopularniejszych serników na świecie. Polecam!!


Przepis na sernik nowojorski

Przepis na sernik nowojorski


Składniki na spód (tortownica o średnicy 21 cm):

  • 150 g herbatników petit beurre
  • 70 g masła

Herbatniki zmiksować w blenderze na drobny pył. Dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masą wylepić dno tortownicy wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce co najmniej przez czas przygotowywania serowej masy.

Polewa ze śmietany:

  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru

Śmietanę wymieszać z cukrem.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 180 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 250 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka mąki pszennej

Twaróg dokładnie zmiksować blenderem lub zmielić co najmniej 3 krotnie. Dodać pozostałe składniki  i zmiksować na gładką masę. Przelać do tortownicy na schłodzony wcześniej ciasteczkowy spód. Piekarnik rozgrzać do temp.180 C (opcja grzałek: góra-dół). Na najniższym poziomie piekarnika ustawić blachę z wrzącą wodą, a poziom wyżej wstawić przygotowaną tortownicę i piec sernik przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 C (grzałki: góra-dół) i piec kolejne 80-90 minut do momentu aż będzie lekko ścięty i sprężysty. Wyjąć blachę z gorącą wodą oraz sernik i szybko nałożyć polewę ze śmietany, podwyższyć temp. piekarnika do 140 C, włożyć tortownicę ponownie i piec kolejne 10 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie przełożyć do lodówki na całą noc.

Smacznego!


Przepis na idealny kremowy sernik


Przepis na nowojorski sernik


Jak upiec sernik w kąpieli wodnej


new york cheesecake


Najlepszy przepis na sernik nowojorski



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 4 lutego, 2017
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Serniki, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

77 komentarzy

  1. Natalia

    Wow! Sernik idealny ❤

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Monia

    Wyglada jak chmurka 👍🏻☁️

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  3. Majka

    Piękny 😍 To sernik więc u nas będzie ma bank wypróbowany 💛

    1. Marta

      Super 🙂 u nas też sernikomania 🙂

  4. gin

    Uwielbiam! Kawałeczek takiego sernika, i jestem w niebie… 🙂

    1. Marta

      Wcale Ci się nie dziwię 🙂 Pozdrawiam 🙂

  5. Ewelina

    Cudowny !!! Jak uda mi sie wysłać mężczyznę do sklepu bedzie jutro u nas 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że udało się wysłać? 🙂

      1. Ewelina

        Melduję wykonanie zadania! sernik pyszny !!!!!!!!

        1. Marta

          Bardzo się cieszę 🙂

  6. Pyszności! Wygląda bardzo apetycznie i smakowicie 🙂 To ciasto do zrobienia na dzisiaj – bardzo dziękuję za przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, daj znać jak smakowało 🙂

  7. Joasia

    Uwielbiam ten sernik ale sama nie piekłam bajka 🙂

    1. Marta

      Polecam, prosty i pyszny 🙂

  8. Dagmara

    Dosłownie jak z cukierni brawo!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję :))

  9. Anetka1057

    Pyszności.Bardzo mi smakował.Poleczam mojego bloga
    Kometarz zmotuwuje mie do dawania cześciej przepisów.

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  10. Amanda

    Przepis wyglada swietnie! Ale o co chodzi z ta blacha ze na dole z wrzaca woda a na gorze ciasto? 🙂

    1. Marta

      Na najniższy poziom piekarnika wkładamy blachę (może być ta z wyposażenia piekarnika) i tam wlewamy wrzątek, a nad nią (na następnym poziomie) wyżej układamy kratkę z piekarnika wraz z tortownicą z sernikiem 🙂 Dzięki temu woda będzie parować i sernik będzie nam się piekł w kąpieli wodnej przez co będzie miał idealną konsystencję 🙂

  11. ten sernik to prawdziwe cudo! 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  12. Ola

    Wspaniały 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

  13. Ola

    Wspaniały 🙂 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  14. Wygląda przepięknie. Na pewno takie zrobię. Już zapisuję.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    1. Marta

      Polecam, pycha 🙂

  15. Anika

    O rety jaki rowniusienki na pewno przetestuje 🙂

    1. Marta

      Gorąco polecam 🙂

  16. Mniam! Musi być pyszny 🙂

    1. Marta

      Oj tak, gorąco polecam wypróbować 🙂

  17. Maja

    Wyszedł idealny!!!!!

    1. Marta

      Bardzo się cieszę :)))

  18. Karo

    Sernik jest przepyszny 🙂 dokładnie jak ze zdjęcia <3

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂

  19. Justyna

    Serniczek smakuje dokładnie jak wygląda czyli pysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  20. Daga

    Przepyszny udał się perfekcyjnie a to dopiero mój drugi sernik pieczony w życiu :))))

    1. Marta

      Gratuluję 🙂 ten nie mógł się nie udać 🙂

  21. Ola

    Super super i jeszcze raz super na dokładkę choć nie był w lodówce całej nocy 🙂 cóż może doczeka do jutra to sprawdzę czy konsystencja jeszcze się zmieni 🙂

    1. Marta

      🙂 Bardzo się cieszę, a jak już teraz smakuje nie ma co czekać z jedzeniem do jutra 😉

  22. Wygląda niesamowicie elegancko i z klasą. Jeśli w ogóle można tak powiedzieć o cieście….:) Uwielbiam serniki, jako osoba trenująca często dodaje do takich przepisów odżywki białkowe lub inne białko roślinne (z lnu, z konopii).

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 niestety o dodatkowej suplementacji nie mam pojęcia, ale osoby trenujące na pewno skorzystają 🙂

  23. Natalia

    Przepyszny 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

    2. Marta

      Bardzo mi miło, że smakuje 🙂

  24. Nina

    Jest przepyszny świetny przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  25. Justyna

    Serniczek pierwsza klasa polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  26. Marta

    Już od dawna za mną chodzi sernik nowojorski i mam dużą ochotę wypróbować ten przepis, mam jednak pytanie- czy sernik przez dodanie soku z cytryny nie jest dość kwaśny? Do tej pory do serników dodawałam jedynie skórkę z cytryny i nie wiem właśnie jak z tym sokiem. Będę wdzięczna za odpowiedz 😉
    Pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Nie 🙂 poza sokiem jest też sporo cukru, więc smak się równoważy 🙂 Polecam, sernik jest pyszny 🙂

      1. Marta

        Zrobiłam 🙂 Naprawdę pyszny!

        1. Marta

          Super! Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  27. Kaśka

    Udał się!!!!!!! dziękuję!!!!!!!

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂 on nie może się nie udać 🙂

  28. Patrycja

    Wyszedł pysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  29. Jasme

    Idealny wszystkie przyjaciółki już obdarowane przepisem pozdrawiam 🙂

  30. Ania T.

    Cudowny i bardzo bardzo kremowy 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  31. Nicola

    Pyszniutki jest ❤️

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  32. Carla

    Cudowny serniczek i zdjęcia aż zapierają dech 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, super, że posmakował 🙂

  33. Nusia

    Wspaniały sernik bardzo kremowy tak jak lubię 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  34. Gabi

    Wyszedł idealnie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  35. Emi

    SERNIK JEST PYSZNY 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  36. Milka

    Przepyszny 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
13 − 11 =


Top