Shoarma z kurczaka

Kolejny przepis z cyklu uwielbiamy kurczaka ; ) Dziś nadeszła pora na shoarmę, która wpasowuje się w arabskie klimaty… najchętniej jadam ją zapiekaną z serem, mniam! Przepis znaleziony u Malty, następnym razem na pewno go zmodyfikuję, gdyż lubię wyrazisty, mocny smak, a przyprawy dodane w takich proporcjach dają silniejsze wrażenia zapachowe niż smakowe (mięso jest delikatne). Dla osób lubiących ostre i mocne smaki polecam przynajmniej podwoić porcję przypraw i długo marynować! ; )

shoarma z kurczaka

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3  łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 3 łyżki oleju sezamowego jasnego (dałam zwykły)
  • sól i pieprz

Mięso pokroić w cienkie paseczki. Przyprawy połączyć ze sobą, dodać olej i wymieszać. Pokrojone mięso odtoczyć w przygotowanej zalewie i odstawić na minimum 2 godziny (lepiej na cała dobę) do lodówki. Smażyć na patelni.

Aby przygotować shoarme z serem, należy pod koniec smażenia posypać ją startym żółtym serem i jak on sie rozpuści – podawać.

Można podawać z frytkami lub ryżem i sosem czosnkowym.

Smacznego : )

Komentarzy: 4

  1. 9 stycznia 2011 / 14:33

    Wygląda smakowicie. Dzisiaj robię w takim razie shoarmę na obiad:) Nareszcie coś nowego!

  2. 11 stycznia 2011 / 15:29

    Wygląda przepysznie! Tak naprawdę, nigdy nie zrobiłam takiego przepisu w domu. Ale teraz mam zamiar to zrobić. 🙂

  3. 3 lutego 2011 / 16:57

    wyglada smakowicie, mam nadzieje, ze tez tak bedzie smakowac:)

    • Marta
      Autor
      3 lutego 2011 / 23:07

      mam nadzieję, że będzie smakować!:D pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Solve : *
23 − 23 =