Spaghetti neapolitana

spaghetto

Składniki (dla 2 osób):


  • makaron spaghetti w ilości dla 2 osób
  • 3 puszki pomidorów (najlepiej już pokrojonych)
  • dwa ząbki czosnku, olej do podsmażenia
  • ser żółty ok 250 g
  • przyprawy: bazylia (dużo!), papryka słodka i ostra, sól, pieprz, vegeta lub kucharek

 

Na teflonowej patelni rozgrzać olej, wrzucić tam pociachany drobno czosnek. Wlać zawartość puszek pomidorów łącznie z sokiem. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia i tak gotować przez jakiś czas. Kiedy już połowa wody z pomidorów odparuje dodać pierwszą porcję wszystkich przypraw. Gotować dalej.
W tym momencie wrzucić makaron na osolony wrzątek i ugotować go al dente.
Zetrzeć ser na małych oczkach tarki.
Wracamy do sosu. Kiedy woda dalej odparuje dodać ponownie przyprawy do smaku. W moim przypadku było już ok i nie musiałam bardziej przyprawiać.
Na talerzach rozłożyć pierwszą warstwę żółtego sera dalej gotowy odcedzony makaron, ser, sos (który jest gotowy kiedy woda całkowicie odparuje) i znów ser.

 

Smacznego : )

1 komentarz

  1. 24 sierpnia 2009 / 19:28

    Koniecznie musze wypróbować ten przepis!!!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
14 − 4 =