Po sobocie spędzonej w domu rodzinnym wróciłam bogatsza o nowe przepisy ; ) Razem z mamą postanowiłyśmy odtworzyć strogonowa z kluseczkami podawanego na moim weselu ; ) Metodą prób i błędów udało nam się uzyskać ten pyszny efekt. Polecam!
Składniki na strogonowa (ok. 8 porcji):
- 1 kg karkówki lub szynki
- 1 cebula
- 1/2 kg pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 500 ml bulionu
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz, papryka słodka, vegeta
Mięso kroimy wzdłuż mięśni na cieniutkie paski i doprawiamy pieprzem, vegetą i słodką papryką. Dodajemy łyżkę musztardy i odstawiamy na 30 min.
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę należy zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Na drugiej patelni podsmażamy przekrojone wzdłuż pieczarki i dorzucamy paprykę pokrojoną w paseczki. Następnie dodajemy zeszkloną cebulę i doprawiamy solą i pieprzem.
Zamarynowane mięso mieszamy z 2 łyżkami mąki i podsmażamy w brytfannie, dodajemy warzywa i zalewamy bulionem. Następnie dodajemy łyżkę koncentratu i kolejną łyżkę musztardy. Dusimy na małym ogniu, do miękkości mięsa. W kubeczku mieszamy śmietanę z łyżką mąki i dodajemy do sosu.
Składniki na kluseczki:
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mąki
- ok. 1 szklanki wody
- sól
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek. Następnie nakładać łyżką na osolony wrzątek. Jeśli kluski się nam rozpadają należy do ciasta dodać więcej mąki, jeśli są zbyt twarde dolewamy do ciasta wody.
Wow, wygląda zachwycająco!
P.S. Też miałam strogonowa ma weselu:)))
Dla mnie strogonow to tylko z chlebem 🙂
Autor
Andzia: To danie właśnie kojarzy mi się z typowo weselnym, choć to pewnie zależy od regionu 🙂
Viola: z chlebem nie próbowałam, przyznam, że wolę dodatki na ciepło 😀
Próbowałam go zrobić, ale mój nie wygląda tak olśniewająco jak Twój.
Ale mam nadzieję, że jak zacznie, to znajdę sobie narzeczonego i na moim weselu też taki będzie:)
Autor
Marysiu nic się nie martw! nie musi wyglądać dobrze, ważne żeby smakował, mój pierwszy strgonow z kurczaka wyglądał mało apetycznie ale mimo to się nim zajadaliśmy 🙂 a narzeczony mam nadzieję, że się znajdzie 😀
Robię bardzo podobny – jednakowoż 🙂
– często mięso wieprzowe lub wołowe zamieniam na pierś z kurczaka (wersja duuużżoo deliatniesza w smaku)
– dodaję ok. kieliszek białego wytrawnego wina (kilka łyżek do marynaty mięsa, reszta pod koniec gotowania – tuż przed dodaniem śmietany)
– śmietany na końcu nie mieszam z mąką (delikatnieszy, bardziej wykwintny smak)
– w mące obtaczam – obficie – surowe mięso tuż przed przesmażeniem
– przyprawy do wzbogacenia bukietu smaku!: majeranek, ostra i słodka papryka w proszku
Robię bardzo podobny – jednakowoż 🙂
– często mięso wieprzowe lub wołowe zamieniam na pierś z kurczaka (wersja duuużżoo deliatniesza w smaku)
– dodaję ok. kieliszek białego wytrawnego wina (kilka łyżek do marynaty mięsa, reszta pod koniec gotowania – tuż przed dodaniem śmietany)
– śmietany na końcu nie mieszam z mąką (delikatnieszy, bardziej wykwintny smak)
– w mące obtaczam – obficie – surowe mięso tuż przed przesmażeniem
– przyprawy do wzbogacenia bukietu smaku!: majeranek, ostra i słodka papryka w proszku
– smakuje najlepiej z pieczonymi ziemniakami lub świeżym chlebem!
ojej przepraszam, że się powtarzam 😉
Autor
Też kiedyś zrobiłam wersję z kurczakiem, ale prezentowała się odrobinę gorzej 😀 za to z winem jeszcze nie próbowałam, ale że danie zamierzam powtórzyć będę miała tą okazję. Jesteś już kolejną osobą, która proponuje dodatek chleba, więc też się skuszę 😀
Ja zrobiłem z piersi indyka, wyszło super 🙂
ja robię z szynki, jest wyśmienity długo szukałam odpowiedniego przepisu i ten zdobył nasze brzuszki,dzięki wielkie
Autor
Bardzo się cieszę! Z szynki na pewno jest „lżejszy”:)