Szakszuka z fasolą, papryką i serem feta

Szakszuka w wersji meksykańskiej – z fasolą, papryką i serem feta. Jest to jedno z moich ulubionych dań, wariacji na temat szakszuki jest wiele, ale bazę stanowią nieodłącznie pomidory i jajka : ) Danie jest pyszne, rozgrzewające, świetnie sprawdzi się nie tylko na pożywne śniadanie, czy kolację, ale również lekki lunch. Polecam!!!

Jajka po farmersku

Składniki (dla 2 osób):

  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej lub żółtej
  • 130 g czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, kuminu i kolendry
  • 50 g sera feta
  • do podania: świeża kolendra

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodać przyprawy i smażyć przez 2 minuty, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i odsączoną czerwoną fasolę. Całość zalać puszką pomidorów i gotować na średnim ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając, do czasu aż sos zgęstnieje. Wbić jajka, przykryć pokrywką i gotować 3 minuty, dodać pokruszony ser feta, gotować kolejną minutę do czasu aż białka będą ścięte, a żółtka nadal płynne. Zdjąć z ognia, posypać kolendrą.

Smacznego!

Meksykańska szakszuka
Szakszuka meksykańska

Więcej przepisów na śniadania znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie

Komentarzy: 10

  1. Aga
    1 grudnia 2021 / 16:43

    Ale to jest dobre ❤️

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2021 / 0:49

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  2. Majka
    1 grudnia 2021 / 18:01

    Zaatanawiałam się rano co zrobić na śniadanie, weszłam na Twojego bloga i pomysł jak znalazł. Dałam białą fasolę i szalotkę, reszta jak w przepisie. Wyszło mega śniadanie ❤

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2021 / 0:51

      Idealny zbieg okoliczności <3 Super, że śniadanie posmakowało 🙂 Mimo, że sama jestem w teamie słodkich śniadań szakszukę uwielbiam 😀

  3. Karo
    2 grudnia 2021 / 15:06

    Pycha 😍

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2021 / 22:51

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

  4. Nuule
    13 grudnia 2021 / 12:06

    Super śniadanie praktycznie co się nie wrzuci to smakuje ale ta feta robi robote 🙂

    • Marta
      Autor
      14 grudnia 2021 / 0:31

      To prawda 🙂

  5. 11 stycznia 2022 / 22:30

    Jedno z lepszych śniadań! Musze przetestować Twój przepis na szakszukę! 🙂

    • Marta
      Autor
      13 stycznia 2022 / 1:08

      Polecam <3

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
6 − 1 =