Szarlotka


szarlotka
Zachęcona udanymi eksperymentami z kruchym ciastem postawiłam tym razem na szarlotkę. Wyszła przepyszna, najlepsza jaką do tej pory jedliśmy, do tego ten wspaniały zapach, który ogarnął cały dom! : ) Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno i idealnie łączy się z lodami waniliowymi…

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy cukier, masło, jajko, żółtko oraz wodę. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Zawinięte w folie wkładamy do lodówki, najlepiej na minimum godzinę.

Składniki na nadzienie:

  • 4 jabłka
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki wody

Jabłka kroimy w kosteczkę  i przekładamy na patelnię lub do dużego garnka. Zalewamy wodą, dodajemy cukier brązowy i waniliowy, sok z cytryny, dżem i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 30-45 min, od czasu do czasu mieszając.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy 3/4 ciasta i przekładamy do (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) formy na tartę. Z pozostałej części ciasta przygotowujemy paski, potrzebne do ułożenia kratki. Nadzienie równomiernie rozprowadzamy do przygotowanej formy z ciastem. Na wierzch układamy paski ciasta.

Piec ok. 60 minut, w temp.180 C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego : )

Komentarzy: 23

  1. 23 maja 2011 / 13:33

    Kurcze codziennie coś pyszniejszego dodajesz i nie wiem, na co się zdecydować! Czy mase kjablkowa mozna zastapic np. jakims dzemem?

  2. Marta
    Autor
    23 maja 2011 / 14:03

    Jestem zachwycona tą szarlotką, to zdecydowanie jeden z lepszych moich wypieków choć wcześniej na pewno nie było to moje ulubione ciasto!!!: )
    Jabłka są fajnym kontrastem z kruchym ciastem, dżem też by się sprawdził, ale całość na pewno byłaby mocno słodka. Spróbuj z jabłkami, na pewno się przekonasz!!

  3. 24 maja 2011 / 23:08

    Naprawdę fajny przepis oczywiście lubię słodkości ale fajnie było by gdzieś znaleść przepis na najlepszą pizzę

    • Marta
      Autor
      25 maja 2011 / 18:06

      Przepis na pizzę na pewno pojawi się już niedługo: )

  4. aneta
    20 czerwca 2011 / 7:32

    Marto, trafiłam tu przypadkowo, trudno teraz nawet odtworzyć ścieżki, które mnie tu doprowadziły, w każdym razie od jakiegoś czasu oglądam Twoje wpisy, już mam kilka typów, które koniecznie muszę w mojej kuchni wypróbować. Wczoraj na pierwszy rzut poszła szarlotka. Dopadł nas niedzielny, poobiedni głód czegoś słodkiego. Razem z moją córcią zrobiłyśmy ciasto według Twojego przepisu. I wiesz co? Wyszło pyszne! Pyszne i śliczne przez tą krateczkę! Córka jadła z bitą śmietaną z listkiem mięty, my z mężem z kieliszkiem czereśniowej nalewki. Dziękuję za inspirację 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2011 / 12:14

      Bardzo się cieszę, że Wam smakowała, bo to ciasto należy do moich ulubionych! pozdrawiam 😀

  5. Malina_67
    12 lipca 2011 / 19:09

    Jutro wypróbuję:)

  6. Nina_97
    14 lipca 2011 / 18:02

    Zrobiłam, uff. Muszę nabyć doświadczenia w kuchni, bo zajęło mi to sporo czasu… Na szczęśćie wyszło b. smacznie, było więc warto tak się poświęcić:)

  7. Mary
    29 sierpnia 2011 / 12:36

    mmmmm….wyglada pysznie! będę stałą czytelniczką, tymczasem zrobię na pierwszy ogień Twój dżem brzoskwinkowy a jutro szarlotkę:)

  8. Mary
    30 sierpnia 2011 / 22:57

    Moja szarlota zaraz po wyjęciu nie wygląda tak pięknie jak Twoja, ale to akurat efekt braku zdolności plastycznych w moim wykonaniu:) A smak, opowiem jutro! 🙂

  9. Marta
    Autor
    30 sierpnia 2011 / 23:11

    Mam nadzieję, że smak będzie Ci odpowiadał, bo to ważniejsze niż wygląd! polecam na ciepło, można podgrzać w piekarniku:) Cieszę się, że dżem sprostał Twoim oczekiwaniom!:)

  10. Mary
    31 sierpnia 2011 / 12:04

    Marta!! PYSZNA!! Dziś mam urodziny więc ciasto zostało zjedzone przez współpracowników ze smakiem! I mnie smakowało:) Dziś będą grane gołąbki:)

  11. Ada
    20 listopada 2011 / 22:23

    Witam,
    Spróbowałam i muszę przyznać, że pyszna, aczkolwiek dość słodka i tłusta jak dla mnie, ale to może wina tego, że korzystałam z mniejszej blaszki. Jabłka z przyprawami przepyszne, najlepsza jeszcze ciepła 😉 Ogólnie MNIAM!

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2011 / 22:35

      Super, że smakowała:D też najbardziej lubię na ciepło i z dodatkiem lodów…:D

  12. 21 lipca 2012 / 12:33

    Ta szarlotka jest genialna! Robię ją za każdym razem, gdy mamy gości:)

  13. Marta
    Autor
    21 lipca 2012 / 15:28

    Bardzo się cieszę !:)

  14. ewa
    22 grudnia 2012 / 12:07

    witam, ta szarlotka to ulubione ciatso moich chłopaków:) czy moge dzisiaj zrobic ciasto, wrzucic do lodowki i piec w poneidizalek?

  15. Marta
    Autor
    22 grudnia 2012 / 12:14

    Pewnie! życzę smacznego i Wesołych Świąt! 🙂

  16. Aga
    26 września 2017 / 19:48

    Przepyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      26 września 2017 / 22:01

      Bardzo mi miło 🙂

  17. Ewa
    16 sierpnia 2018 / 13:59

    Wspaniały przepis piekę już kolejny raz 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2018 / 23:35

      Ogromnie się cieszę 🙂

Skomentuj jaolka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
12 − 7 =