Sznycel z indyka w paprykowej panierce

Bardzo się ucieszyłam, gdy firma Indykpol zaproponowała mi, abym została ambasadorką ich marki. Pomimo, że jestem miłośniczką drobiu, do tej pory specjalizowałam się głównie w daniach z kurczaka, a indycze mięso pozostawało dla mnie zagadką ; ) Teraz bardzo chętnie rozszerzę moje kulinarne horyzonty w tej dziedzinie. Przy okazji poczytałam odrobinę na temat wyrobów, z których będę korzystać i okazuje się, że mięso indycze jest szczególnie polecane przez dietetyków, więc jeśli chcemy przejść drobną metamorfozę przed wiosną, będzie w sam raz ; ) Najchudsze partie z indyczego mięsa zawierają zaledwie 5% tłuszczu. Nawet jeśli kawałek jest nieco tłustszy, są to głównie dobre nienasycone kwasy tłuszczowe, podobnie jak w rybach. Mięso indyka w 10 dag ma zaledwie 140 kcal. Na pierwszą potrawę wybrałam sznycle z indyka w paprykowej panierce. Autorem przepisu jest M. Kuroń, jednak przepis został przeze mnie odrobinę zmodyfikowany. Danie wyszło pyszne, sznycle były mięciutkie i aromatyczne.


Sznycel z indyka

Składniki :

  • 1 opakowanie sznycli z indyka Indykpol
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju do marynaty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka majeranku i tymianku, sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • mąka, bułka tarta, słodka papryka

Mięso myjemy i delikatnie zbijamy wilgotnym tłuczkiem. Sos sojowy mieszamy z olejem i sokiem z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Każdy sznycel dokładnie zanurzamy w marynacie i odkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie panierujemy w mące, następnie rozbełtanym jajku oraz bułce tartej wymieszanej z papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż do zarumienienia.

Smacznego : )

 

Sznycel z indyka w paprykowej panierce

Komentarzy: 11

  1. kasia
    25 marca 2012 / 19:51

    bardzo ładnie wyglądaja, w sumie nigdy nie jadłam miesa z indyka!bedę miała na uwadze przy nastepmych zakupach

    • Marta
      Autor
      25 marca 2012 / 20:23

      U mnie też pierwsze starcie z indykiem 🙂 ale jest bardzo smaczny, więc polecam!

  2. operonka
    25 marca 2012 / 21:12

    Wygląda super, uwielbiam takie obiadki. Muszę zajrzeć w markecie koło mnie,czy maja tego indyka i tez zrobie

  3. franko
    26 marca 2012 / 12:03

    Mój idealny obiad:)

  4. Gosia
    12 lipca 2012 / 8:14

    witam:) w składnikach nie podano ile oleju dodać do marynaty. z góry dziękuję za dopisanie:) pozdrawiam

  5. Gosia
    12 lipca 2012 / 8:15

    witam:) w składnikach nie podano ile oleju dodać do marynaty. pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      12 lipca 2012 / 10:02

      Gosiu masz rację, przepraszam za ten błąd! Zaraz poprawiam 🙂

  6. Gosia
    12 lipca 2012 / 15:52

    Bardzo dziekuje za tak szybką odpowiedź:) 🙂 dzis sznycelki na obiad:)

  7. Marta
    Autor
    12 lipca 2012 / 15:56

    Nie ma sprawy, przepraszam za ten błąd – chwila nieuwagi 🙂 Życzę smacznego!

  8. Kasia
    28 lutego 2013 / 14:46

    Bardzo smaczne, takie soczyste mięsko, potwierdza mój synek, kolejny raz korzystam z tego przepisu 🙂

    • Marta
      Autor
      28 lutego 2013 / 14:55

      Bardzo się cieszę 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 14 =