Szybki chlebek bananowy

Na blogu znajdziecie już całkiem pokaźny zbiór przepisów na chlebek bananowy, do którego przekonała się cała nasza rodzina : ) Dziś w szybkiej wersji z tradycyjnych składników, bez dodatków. Idealnie komponuje się ze szklanką zimnego kefiru. Mama zawsze powtarzała mi, że nie wolno kroić jeszcze ciepłych ciast, ale z tym chlebkiem to nie może się udać. Zjadamy od razu po wyjęciu z piekarnika. Polecam!

Chlebek bananowy

Składniki (keksówka 26x12cm):

  • 4 dojrzałe, prawie czarne banany (450g po obraniu)
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka (wielkość L) w temp. pokojowej
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Banany zmiksować blenderem z cukrem (można też rozgnieść widelcem). Dodać jajka, olej, wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 50 minut do suchego patyczka.

Smacznego!

Chlebek bananowy przepis
Szybki chlebek bananowy

Komentarzy: 17

  1. Renia
    14 stycznia 2021 / 12:33

    Też robię a najlepszy jest czekoladowy zamiast 50 g mąki daje kakao polecam the best 🙂

  2. Kinia
    14 stycznia 2021 / 13:06

    Uwielbiam ❤️

    • Marta
      Autor
      15 stycznia 2021 / 11:21

      Bardzo się cieszę 🙂

  3. Majka
    14 stycznia 2021 / 14:38

    To czekamy aż dojrzeją banany 😊

    • Marta
      Autor
      15 stycznia 2021 / 11:21

      Super 😀

  4. Aga
    14 stycznia 2021 / 15:53

    Zawsze po to kupuję banany w nadmiarze 😀

    • Marta
      Autor
      15 stycznia 2021 / 11:21

      Mam podobnie 🙂

  5. Agata
    15 stycznia 2021 / 12:18

    Jest przepyszny i łatwo się robi a to mój pierwszy bananowiec 🙂

    • Marta
      Autor
      17 stycznia 2021 / 14:07

      Bardzo się cieszę 🙂

  6. 18 stycznia 2021 / 12:55

    Chleb z bananami!! z pewnością skusze się na u[pieczenie chleba. Mam nadzieje, że będzie pysznie. Już idę po banany.

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2021 / 15:03

      Mam nadzieję, że posmakowało 🙂

  7. Nina
    18 stycznia 2021 / 13:28

    Wyszedł super do środka dodałam jeszcze orzechy 🙂

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2021 / 15:04

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  8. Ilona
    16 czerwca 2023 / 20:33

    Chlebek wyszedł pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      17 czerwca 2023 / 15:02

      Cieszę się, że smakował 🙂

  9. Tina
    20 lutego 2024 / 14:40

    Niestety u mnie wyszedł mistrzowski zakalec…..pięknie urósł, ale po 50 minutach nadal był surowy w środku…..więc dopiekałam go jeszcze przez kolejne 10 minut, i kolejne 10 minut……
    A i tak finalnie opadł …….. 🙁

    • Marta
      Autor
      20 lutego 2024 / 18:27

      Przykro mi, że nie wyszło 🙁 może ciasto było zbyt długo mieszane?

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 + 20 =