Przepyszna tarta z czereśniami to obowiązkowy punkt letnich wypieków. Prosta do przygotowania, nie jest mocno słodka, dzięki temu, że do kruchego ciasta nie dodajemy cukru. Poza czereśniami idealnie sprawdzą się tu również wiśnie. Polecam!!!
Składniki na kruche ciasto (forma do tarty o średnicy 23cm):
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka (z jajek wielkości L)
- 1 łyżka zimnej wody
Z podanych składników zagnieść ciasto. 2/3 ciasta wylepić dno i boki formy do tarty, pozostałe ciasto owinąć folią spożywczą. Całość schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Składniki na nadzienie:
- 600 g czereśni
- 75 g cukru + 125 ml wody
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 25 ml wody
- sok z 1/4 cytryny
- 1 łyżeczka masła
Czereśnie umyć, wydrylować. Cukier zagotować z wodą, do całkowitego rozpuszczenia. Dodać czereśnie, cynamon, ponownie zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do czereśniowego syropu, ponownie zagotować. Dodać sok z cytryny i masło, wymieszać, przestudzić. Chłodną masę przełożyć na schłodzony spód tarty. Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować, wyciąć paski, ułożyć je na wierzchy tarty, tworząc kratkę. Ponownie schłodzić przez 60 minut w lodówce.
Dodatkowo:
- żółtko
- gruby cukier do dekoracji
Schłodzoną tartę posmarować żółtkiem (kratkę z ciasta), posypać cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 50 minut. Kroić dopiero po wystudzeniu. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Pozostałe przepisy na tarty znajdziecie tutaj. Po więcej inspiracji zapraszam na mój Instagram.
Cudo ❤ Jakiej formy do pieczenia używasz?
Autor
Dziękuję 🙂 Mam formę do tarty z wyjmowanym dnem (średnica 23cm), kupiłam kilka lat temu w Tesco 🙂
Dziękuję 😊 Z wyjmowanym spodem sprawdzają się super 👍
Autor
Tak, to duża różnica w porównaniu z tymi tradycyjnymi, z których czasem trudno było wydobyć tartę 😀
Cudowna!!!
Autor
Dziękuję 🙂
Rewelacja dzisiaj piekę ❤️
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
CUDOWNA dziękuję za kolejny super przepis 🙂 nie czekałam już na schłodzenie po nałożeniu kratki i trochę straciła kształt ale smakowo super 🙂
Autor
Bardzo się cieszę <3
Tarta super pozdrawiam
Autor
Miło mi, że posmakowała 😀
Ciasto świetne w ogole nie czuć ze bez cukru, nigdy nie piekłam czereśni w takim wydaniu przypominają smakiem wiśnie fajnie 🙂
Ja też pierwsze słyszę, ale zaskoczenie pozytywne 🙂
Autor
😀
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Cudowna tarta zrobiłam z wiśniami 😊
Autor
Super, że posmakowała 🙂