W tym roku musiałam odpuścić sezon na maliny, ale teraz nadrabiam tymi mrożonymi ; ) Bardzo lubimy tarty z owocami i ta malinowa również nam zasmakowała. Niestety przegapiłam odpowiedni moment i galaretka za mocno mi stężała (a ponieważ goście byli już w drodze, nie miałam czasu jej ratować), stąd jej wygląd nie jest do końca taki, jaki powinien. Na szczęście znajomi nic nie zauważyli i zjedli ze smakiem ; ) Polecam!
- 200 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1/2 szklanki cukru
Wszystkie składniki szybko zagnieść. Ciastem wyłożyć formę do tarty, wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C przez około 20 minut, aż się ładnie zarumieni. Ostudzić.
Składniki na nadzienie:
- 500 g malin
- 1 galaretka malinowa
- 250 ml śmietany kremówki + 50 g cukru pudru
- dżem malinowy (ok 2-3 łyżek)
Gdy kruche ciasto jest już przestudzone, smarujemy je dżemem, na który wykładamy ubitą śmietanę. Całość dekorujemy malinami (mrożone wcześniej rozmrozić i odlać sok) i i zalewamy ścinającą się galaretką. Ciasto schładzamy w lodówce, przynajmniej do czasu ścięcia się galaretki.
Smacznego : )
Do przygotowania tarty wykorzystałam formę Lekue Dark Crystal Duo otrzymaną do przetestowania przez sklep Rossi. Sprawdziła się świetnie. Ponieważ jej brzeg jest przezroczysty dobrze widać, czy rozłożyliśmy ciasto równomiernie przed pieczeniem oraz jak nasze ciasto miewa się w piekarniku. Silikonowa obręcz nie przywiera i łatwo odchodzi od ciasta. Mamy też możliwość wypięcia brzegu i podawania ciasta na ceramicznym talerzu, który służy nam za paterę ; ) Talerz nie rysuje się podczas krojenia! Formę można myć w zmywarce, więc łatwo utrzymać ją w czystości.
Wygląda pysznie! Ta forma genialna, zażycze sobię od Mikołaja (czyt. męża ;-P)
Autor
Koniecznie, tarta super 😀
bardzo fajna forma:) a ciasto pychotka!:) uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty:)
Autor
To tak jak my 🙂
zjadłabym kawałeczek z ochotą 😉
Autor
Zapraszam 😀
Pyszne!
Jak zobaczyłem ten przepis, to maiłem się zapytać, co zrobić, gdy mamy mrożone maliny, ale widzę, że w przepisie jest odpowiedź. Dzięki za pyszną tartę 😉
Autor
Nie ma sprawy 🙂 też robiłam z mrożonymi, ale na szczęście się udała 🙂
ja też bym nie zauważyła 😀 bo tarta wygląda po prostu oryginalnie i naprawdę pysznie!
Autor
To bardzo się cieszę, że niepotrzebnie się martwiłam 😀
A czy tartę można przygotować dzień wczesniej, wieczorem, tak żeby podać na drugi dzień? Wytrzyma ta śmietana przez noc? Wygląda pysznie…
Autor
Wytrzyma, pod warunkiem, że będziemy trzymać w lodówce 🙂
Dzięki za odpowiedź:) A czy można ją piec w takiej okrągłej, wyższej formie do pieczenia? Już mi ślinka leci…:)
Autor
Możesz, ale pamiętaj, że moja forma do tarty ma średnicę aż 28 cm, więc pewnie w standardowej tortownicy wyjdzie Ci trochę grubsze ciasto 🙂 Być może będziesz musiała trzymać w piekarniku trochę dłużej 🙂