Tiramisu klasyczny przepis

Klasyczny przepis na włoskie tiramisu, czyli pyszny deser z podłużnych biszkoptów, kawy i mascarpone. Bardzo prosty do zrobienia, rozpływający się w ustach, idealny na specjalne okazje. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, obficie posypany kakao. Polecam!!!

Tiramisu najlepszy przepis

Składniki (naczynie ok. 20x22cm):

  • 250 g podłużnych biszkoptów
  • 200 ml zaparzonej kawy espresso
  • 50 ml likieru Amaretto
  • 2 jajka (wielkość L) + 2 żółtka
  • 60 g cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • gorzkie kakao do oprószenia

Zaparzoną kawę przestudzić, dodać likier. Jajka przelać gorącą wodą. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka (4 szt.) utrzeć z cukrem pudrem miksując na najwyższych obrotach przez około 7-10 minut do uzyskania jasnej, kremowej masy. Stopniowo dodawać serek mascarpone, cały czas miksując do uzyskania gładkiego kremu. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać szpatułką do masy z mascarpone. Połowę biszkoptów na krótko zanurzać w kawie z likierem i układać w prostokątnym naczyniu.  Wyłożyć połowę masy, wyrównać. Przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów, wyłożyć resztę kremu. Całość wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem oprószyć kakao.

Smacznego!

Tiramisu przepis
Tiramisu klasyczny przepis

Więcej inspiracji na ciasta bez pieczenia znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie

Komentarzy: 20

  1. Aga
    11 lutego 2022 / 10:49

    Kolejne cudo! Kocham tiramisu na pewno będzie u mnie na stałe gościć 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lutego 2022 / 23:56

      Bardzo się cieszę <3

  2. Julita
    11 lutego 2022 / 14:21

    Czy można pominąć alkohol?

    • Marta
      Autor
      12 lutego 2022 / 23:56

      Tak 🙂

  3. Isia
    11 lutego 2022 / 16:48

    Ależ apetycznie wygląda, ja akurat nigdy nie jadłam bo nie lubię takich bez pieczenia ale kto wie może się skuszę patrząc na te foty.

    • Marta
      Autor
      12 lutego 2022 / 23:56

      Polecam 🙂

  4. Kalina
    14 lutego 2022 / 16:09

    Pyszne ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2022 / 12:52

      Super, że posmakowało 🙂

  5. Edyta
    14 lutego 2022 / 21:25

    Uwielabiam najlepsze ciacho ever 😊

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2022 / 12:52

      <3

  6. Majka
    14 lutego 2022 / 23:43

    Pięknie się prezentuje 😍 A ja już dawna dawna robię z przepisu Kuronia. Pyszne takie deserki.

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2022 / 12:53

      Dziękuję 🙂 Chętnie sprawdzę przepis Kuronia, tiramisu nigdy dość 😉

  7. Alicja
    15 lutego 2022 / 10:19

    Nie mam ręki do pieczenia ale te bez piekarnika biorę w ciemno! Bardzo fajny przepis masa w końcu wyszła mi jak trzeba nie za gęsta nie za rzadka 🙂

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2022 / 12:53

      Super 🙂

  8. Natusia
    24 sierpnia 2022 / 12:53

    Pyszne dzięki za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2022 / 23:11

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  9. Magdalena
    24 kwietnia 2023 / 9:34

    Czy można zastąpić jajka? Boję się jeść surowe…..

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2023 / 0:42

      Niestety nie, ale przed użyciem zawsze je sparzam we wrzącej wodzie 🙂

  10. Nina
    18 grudnia 2023 / 18:38

    Rewelacja pyszne i proste! nie umiem w wypieki i takie deserki to złoto proszę o więcej przepisów 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2023 / 12:58

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Skomentuj Edyta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 + 20 =