Tortilla + nadzienie = qurrilla

Tortilla idealnie sprawdza się jako danie obiadowe, a także przekąska : ) Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a warzywa w różnych kolorach nadają jej wyjątkowy wygląd. Polecam!


tortilla z nadzieniem, qurrilla
Składniki na tortille:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
  • 5 płaskich łyżek smalcu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać roztopiony smalec. Miksując wlewać gorącą wodę. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. (Można użyć miksera, lub standardowo ręcznie).

Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy na cienkie placki. Smażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), do momentu uzyskania na tortilli brązowych, przypieczonych kropek.

Tortille po usmażeniu nie są miękkie, dlatego warto kłaść je na sobie i przykryć talerzem, to zapewni nam, że nie będą się łamały.

Składniki na nadzienie:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • puszka kukurydzy
  • 250 g sera żółtego

Mięso kroimy w drobną kosteczkę i obtaczamy w ulubionych przyprawach (u mnie: papryka, przyprawa do kebaba, przyprawa do grilla). Następnie podsmażamy lub grillujemy. Papryki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki poza serem mieszamy, możemy doprawić do smaku. Na upieczoną tortillę kładziemy starty żółty ser, następnie farsz i kolejną warstwę sera. Przykrywamy drugą tortillą i podpiekamy w piekarniku, bądź na patelni, do czasu rozpuszczenia się sera. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy np. deską do krojenia, aby dzięki obciążeniu tortille lepiej się złączyły. Kiedy trochę ostygną kroimy. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

 

Smacznego : )

Składniki:


[Tłumacz]

 

Komentarzy: 8

  1. 19 kwietnia 2011 / 5:00

    Oj, co za pyszność…tortilla,mniam..aaa dawno nie jadłam, ale uwielbiam:)

  2. Beata
    22 września 2019 / 10:36

    Czym mogłabym zastąpić smalec? ☺

    • Marta
      Autor
      23 września 2019 / 10:16

      Wydaje mi się, że masło lub olej kokosowy powinny się nadać 🙂

      • Beata
        23 września 2019 / 14:36

        Dziękuję za podpowiedź 😊 spróbuję z masłem 😊

        • Marta
          Autor
          23 września 2019 / 19:02

          Super, daj proszę znać, czy to dobry wybór 😉

Pozostaw odpowiedź Mary Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
1 + 1 =