Tortilla idealnie sprawdza się jako danie obiadowe, a także przekąska : ) Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a warzywa w różnych kolorach nadają jej wyjątkowy wygląd. Polecam!
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
- 5 płaskich łyżek smalcu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać roztopiony smalec. Miksując wlewać gorącą wodę. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. (Można użyć miksera, lub standardowo ręcznie).
Ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy na cienkie placki. Smażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), do momentu uzyskania na tortilli brązowych, przypieczonych kropek.
Tortille po usmażeniu nie są miękkie, dlatego warto kłaść je na sobie i przykryć talerzem, to zapewni nam, że nie będą się łamały.
Składniki na nadzienie:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- puszka kukurydzy
- 250 g sera żółtego
Mięso kroimy w drobną kosteczkę i obtaczamy w ulubionych przyprawach (u mnie: papryka, przyprawa do kebaba, przyprawa do grilla). Następnie podsmażamy lub grillujemy. Papryki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki poza serem mieszamy, możemy doprawić do smaku. Na upieczoną tortillę kładziemy starty żółty ser, następnie farsz i kolejną warstwę sera. Przykrywamy drugą tortillą i podpiekamy w piekarniku, bądź na patelni, do czasu rozpuszczenia się sera. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy np. deską do krojenia, aby dzięki obciążeniu tortille lepiej się złączyły. Kiedy trochę ostygną kroimy. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
Oj, co za pyszność…tortilla,mniam..aaa dawno nie jadłam, ale uwielbiam:)
Uwieliam tortille w kazdej postaci.
sama zobacz 🙂
http://angelinasowa.blogspot.com/2011/03/238-tortilla-i-leki.html
WOW!!!!!!
Czym mogłabym zastąpić smalec? ☺
Autor
Wydaje mi się, że masło lub olej kokosowy powinny się nadać 🙂
Dziękuję za podpowiedź 😊 spróbuję z masłem 😊
Autor
Super, daj proszę znać, czy to dobry wybór 😉