Trójkąty francuskie z budyniem i jabłkiem

francuskiezbudyniem

Kolejna odsłona ciasta francuskiego ; ) Jak na razie chyba najlepsza próba… trójkąty probowalismy już po wyciągnięciu z piekarnika co spowodowało drobne poparzenie podniebienia, ale warto było ; ) Zniknęły tak szybko, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia! Naprawdę polecam bo są PYSZNE i wyglądaja efektownie : )

Składniki :

  • ciasto francuskie
  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 jabłko
  • cukier, cynamon
  • jajko
  • cukier puder do posypania
Budyń przyrządzamy według instrukcji na opakowaniu, jeśli chcemy, aby był bardziej gęsty dodajemy mniej mleka. Jabłka kroimy w kosteczkę i prażymy na małym ogniu dodając niecałe pół łyżki cukru i trochę cynamonu. Studzimy budyń i jabłka i w tym czasie przygotowujemy ciasto francuskie – kroimy w kwadraty. Następnie nakładamy trochę nadzienia i zwijamy w trójkąty. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 C (aż do zarumienienia)
Po wyciągnięciu z piekarnika można posypać cukrem pudrem ; )
Smacznego : )

Komentarzy: 8

  1. 25 listopada 2009 / 12:44

    Może na andrzejki jakies francuskie z dzemikiem będzie??? Albo to, wygląda profesjonalnie;)

  2. Marta
    Autor
    25 listopada 2009 / 12:59

    Może być zarówno z dżemikiem lub lepiej marmoladką jak i z jabłkami, bo z jednej porcji mogłoby nie wystarczyć! A ciasto francuskie ma tą zaletę, że szybko można zrobić coś pysznego: )

  3. A.
    13 lutego 2010 / 23:24

    A czy można dodać surowe jabłka bez podsmażania?

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2010 / 1:05

      Na pewno można, ale osobiście polecam podsmażyć ; )

      • Marta
        8 stycznia 2021 / 11:37

        Można dodawałam surowe tylko drobno pokrojowe i pycha 🙂

        • Marta
          Autor
          8 stycznia 2021 / 11:57

          Super 🙂

  4. Ania
    5 października 2011 / 16:52

    zrobilam i musze przyznac ze sa rewelacyjne:))

    • Marta
      Autor
      5 października 2011 / 18:31

      Bardzo się cieszę, mi również smakowały:D

Skomentuj A. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 22 =