Uwaga, uwaga konkurs! ;)

Tym razem mam do rozdania 3 książki „Zdrowie ze smakiem”, z której jestem bardzo dumna, ponieważ znalazł się tam także mój przepis na Makaron po chińsku ; )

Zadanie dla Was jest bardzo proste, wystarczy w komentarzu zamieścić przepis na Waszą ulubioną sałatkę ; ) Konkurs trwa 5 dni (od 23-28 maja), po tym czasie wraz z moim mężem wybierzemy 3 przepisy, które najbardziej przypadną nam do gustu. Powodzenia! ; )

Więcej informacji na temat książki znajdziecie tutaj. Zachęcam także do zapoznania się z ofertą sponsora ; )


Zdrowie ze smakiem przepisy blogerów

Komentarzy: 37

  1. Klaudia
    23 maja 2014 / 9:39

    Pomarańczowa sałatka:
    1 pomarańcza
    1 mała czerwona cebula
    garść rukoli
    garść szpinaku
    kilka liści sałaty lodowej
    łyżka pestek słonecznika
    pół kulki mozarelli
    Sos:
    sok z połowy pomarańczy
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
    cukier

    Pomaraczę poporcjować na części i obrać ze skórek, cebulę pokroić w półksiężyce, sałatę porwać na mniejsze kawałki, mozarelle pokroić w kostkę, wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, zalać sosem i wymieszać. Smacznego 🙂

  2. Kate
    23 maja 2014 / 10:19

    Makaronowa sałatka z kurczakiem i brokułami:
    1 brokuł
    1 puszka kukurydzy
    Słoiczek selera konserwowego
    Podwójna pierś z kurczaka
    150g żółtego sera
    Makaron kokardki
    Zioła prowansalskie
    Sól, pieprz
    Oliwa z oliwek
    Sos czosnkowy:
    2 łyżki majonezu
    2 ząbki czosnku
    200ml jogurtu naturalnego

    Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki i usmażyć na złocisto na oliwie z oliwek z ziołami prowansalskimi (lub innymi;)). Brokuła umyć, podzielić na małe różyczki i gotować max 5 min. Kukurydze i seler odcedzić. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Makaron ugotować al dente. Wszystko (brokuł i kurczak muszą być ostudzone) wrzucić do miski i polać sosem czosnkowym. Smacznego 🙂

  3. Kasia
    23 maja 2014 / 10:26

    Sałatka brokułowa
    Brokuł
    Szynka
    Kilka białek z jajek ugotowanych na twardo (ja daję ok. 6-7;))
    Ogórek zielony
    Maggi
    Majonez
    Pieprz

    Brokuła ugotować (max 5 min), ostudzonego rozdrobnić na różyczki, zalać 2 łyżkami maggi, wymieszać i odstawić. Szynkę, ogórka i białka pokroić w drobną kostkę. Brokuła, szynkę, ogórka i białka wymieszać, dodać majonez i pieprz do smaku. Smacznego:)

  4. 23 maja 2014 / 12:43

    SAŁATKA POROWA
    1 por
    1 szynka konserwowa 500 g
    3 ogórki kwaszone
    majonez

    POLECAM sałatkaszybka i przyjemna

  5. Seba
    23 maja 2014 / 12:50

    SAŁATKA KIEŁKOWA

    1 puszka kiełki soi
    1 puszka kukurydzy
    1/2 słoika papryki konser.
    3 ogórki konser.
    5 jajek
    4 parówki grube
    SMACZNEGO

  6. MM
    23 maja 2014 / 12:51

    Sałatka makaronowa

    1 zupka amino rosól
    1 ogórek
    3 pomidory
    1 papryka
    1/2 cebuli
    majonez

    SMACZNEGO

  7. mm
    23 maja 2014 / 12:52

    SAŁATKA MAKARONOWA

    1 zupka amino rosól
    1 ogórek
    1 papryka
    3 pomidory
    1/2 cebuli
    majonez
    SMACZNEGO

  8. Monika
    23 maja 2014 / 13:39

    SAŁATKA MAKARONOWA

    1/3 paczki makaronu kolanka
    1 papryka czerwona
    6 ogórków kiszonych
    mała puszka kukurydzy
    4 laski chudej kiełbasy np. śląska
    świeża zielona pietruszka drobno pokrojona
    kilka listków bazylii drobno pokrojonej
    sól, pieprz do smaku
    majonez

    Makaron ugotować al dente. Przestudzić. Paprykę i kiełbasę pokroić w cienkie paseczki, ogórki w drobną kostkę i odcisnąć trochę z soku, kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez i wymieszać.
    Super sałatka. Polecam i życzę Smacznego 🙂

  9. Justyna
    23 maja 2014 / 14:04

    Sałatka z kurczakiem i grzankami

    Składniki:

    – pierś z kurczaka
    – mix sałat, lub kilka porwanych liści sałaty lodowej
    – pół pomidora
    – kawałek świeżego ogórka
    – garść prażonego słonecznika
    – garść grzanek ( u mnie te domowej roboty )
    – 2 plastry cebuli
    – garść świeżo posiekanego szczypiorku
    – sól, pieprz, musztarda, czosnek suszony
    – 2 łyżki oliwy z oliwek

    Przygotowanie:

    * Pierś oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem, smarujemy z dwóch stron musztardą i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
    Po godzinie smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
    * Sałatę wykładamy na talerzu.
    * Na sałatę układamy pomidora pokrojonego w plastry, ogórka w kostkę, i cebulę także pokrojoną w plasterki.
    * Posypujemy grzankami, układamy pokrojoną w plastry/paski ( jak kto woli ) smażoną pierś z kurczaka.
    * Całość obsypujemy ziarnami słonecznika i szczypiorkiem, polewamy oliwą i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

    Smacznego 🙂

  10. Marta Żyła
    23 maja 2014 / 15:28

    Sałatka z rukolą , truskawkami i oscypkiem

    Co potrzebujemy :10 dag truskawek, 5 garści liści rukoli, 10 dag oscypka, 2 łyżki łuskanych pistacji, 50 ml oliwy
    Sposób wykonania :
    Rukole umyć i osuszyć.
    Rozłożyć na talerzu, na niej położyć oczyszczone, przekrojone na pół truskawki.
    Utrzeć oscypek na tarce o grubych oczkach.
    Posypać pistacjami, wszystko skropić dobrej jakości oliwą.

    Do sałatki idealnie pasują grillowane grzanki z czosnkiem i ziołami

    Smacznego !

  11. Ania
    23 maja 2014 / 15:38

    Bardzo nietypowa, ale pyszna sałatka!!! 🙂
    Sałatka z matiasów z truskawkami i brzoskwiniami
    Składniki:
    400 g matiasów
    1 jajko
    1 sałata masłowa lub lodowa
    1 ogórek zielony
    4 brzoskwinie z puszki
    8 średnich pomidorów
    5-6 truskawek
    pół pęczka rzodkiewek (opcjonalnie)
    100 ml jogurtu naturalnego
    125 ml słodkiej śmietanki
    3 łyżki mleka
    1 łyżka musztardy
    sól
    2 łyżki soku z cytryny
    pęczek natki pietruszki

    Matiasy moczyć około 20 minut w zimnej wodzie. Osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w około półcentymetrowe paseczki.
    Jajko ugotować na twardo. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Włożyć ją do dużej miski. Ogórek obrać i pokroić w talarki. Dodać do sałaty. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy je w ósemki, brzoskwinie i truskawki również pokroić w ósemki, a rzodkiewki w plasterki.
    Matiasy, warzywa i owoce przełożyć do miski z sałatą, wymieszać. Majonez, jogurt, śmietankę i mleko wymieszać z sokiem z cytryny i musztardą. Posolić. Dressingiem polać sałatę, wymieszać. Natkę posiekać i posypać sałatkę. Udekorować jajkiem, pokrojonym w ósemki. Smacznego

  12. 23 maja 2014 / 15:48

    szpinak,pokrzywa,burak liściowy,liście rzodkiewki,oliwa,czosnek,sól
    dodatkowo szkl.migdałów,3-4łyżki płatków drożdzowych-wszystko to(migdały znaczy) mielimy na pył.
    Mielimy w blenderze teraz liście,po trochę dodając czosnek,oliwę do momentu aż uzyskamy płynną konsystencję;-))

    gotujemy makaron,dodajemy ten sos,można dodać brokuła ugotowanego,posypać płatkami migdałowymi i wcinać,samo zdrowie!
    najprosztszy sposób na prostą,szybką ciepłą sałatkę.

  13. 23 maja 2014 / 16:18

    Sałatka kurczak z brokułem 🙂
    Składniki:
    – 1 brokuł
    – połowę filetu z kurczaka
    – pół puszki kukurydzy
    – 3 jajka
    – 3 łyżki jogurtu naturalnego
    – łyżeczka musztardy sarepskiej ostrej
    – sól i pieprz
    – 1 łyżka przyprawy do gyrosa
    Wykonanie:
    Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Filet z kurczaka kroimy
    w małą kostkę, przyprawiamy łyżką przyprawy do gyrosa i podsmażamy na patelni. Brokuła jak i kurczaka musimy przestudzić.
    Jajka gotujemy na pół twardo i też studzimy, obieramy i kroimy w większą kostkę.
    Do miski wsypujemy kukurydzę, jajka, brokuła i kurczaka.
    Robimy sos – w misce mieszamy jogurt z musztardą, solą i pieprzem.
    Sałatkę polewamy sosem, mieszamy i zajadamy ze smakiem 🙂
    Smacznego 🙂

  14. M.
    23 maja 2014 / 16:18

    Moja ulubiona sałatka z krewetkami i ananasem:

    Obrane krewetki podsmażyć na maśle z posiekanymi liśćmi kolendry, lekko posolić.
    Do miski wrzucić posiekanego świeżego ananasa, zielonego ogórka, pomidory koktajlowe, czerwoną cebulę (robiłam też z dymką), i odrobiną papryczki chili. Dresing zrobić z soku z limonki, oliwy, odrobiny musztardy francuskiej, soli i kuminu. Sałatkę zalać dressingiem, dorzucić wcześniej usmażone krewetki i posypać dodatkową porcją świeżej kolendry. Proporcje „na oko” 🙂
    Polecam:)!

  15. 23 maja 2014 / 16:19

    Sałatka z kiełkami 🙂
    Składniki:
    – 1 sałata lodowa
    – 1 ogórek zielony długi
    – pęczek rzodkiewek
    – pęczek szczypiorku
    – kiełki rzodkiewki i fasoli mung
    – 1 mały jogurt naturalny
    – 1 łyżeczka musztardy
    – pół łyżeczki chrzanu
    – 2 gałązki koperku
    – sól i pieprz
    Wykonanie:
    Do dużej miski wsypujemy pokrojoną sałatę ( ja kroję nożem plastikowym specjalnym do sałat, nie kroimy nożem zwykłym), dodajemy obranego i pokrojonego ogórka, pokrojoną rzodkiewkę, szczypiorek i kiełki.
    Przygotowujemy sos : jogurt naturalny mieszamy z musztardą, chrzanem, solą i pieprzem oraz koperkiem.
    Warzywa polewamy sosem i mieszamy. Ja podałam z pieczonymi ziemniakami.
    Smacznego 🙂

  16. dobre-gotowanie
    23 maja 2014 / 16:19

    Sałatka idealna na lato 😛 małą łyżeczką z melona,arbuza i jabłka/koniecznie dojrzała papierówka!/wycinam kulki równej wielkości i w równych proporcjach mieszam w szklanej misie z dodatkiem miąższu mandarynek,grejpfruta i pomarańczy pozbawionych włóknistej osłonki,odrobina cukru brązowego i cynamonu,odrobina soku z cytryny,szczypta soli i pieprzu,odrobina oleju z pestek dyni ewentualnie zamiast oleju z pestek dyni zwykły olej rzepakowy tłoczony na zimno, ale wtedy dodatek posiekanych listków mięty cytrynowej.Tak właściwie, to każda wariacja owocowa jest pyszna i wszelkie eksperymenty są dozwolone. Nie zdarzyło mi się, by jakiś owoc dodany do sałatki nie pasował lub nie smakował.

  17. 23 maja 2014 / 16:21

    Sałatka z kaszą kus-kus 🙂
    Składniki:
    – 400 g kaszy kus-kus (1 opakowanie)
    – 2 papryki czerwone
    – 2 pomidory
    – 2 małe cukinie
    – 1 bakłażan
    – szklanka pestek słonecznika
    – sól, pieprz
    – 2 gałązki świeżej bazylii
    – 2 łyżki oleju
    – 2 łyżeczki ziół prowansalskich
    Wykonanie:
    Kaszę przesypujemy do miski, dodajemy łyżeczkę soli, łyżkę oleju i zalewamy gorącą, przegotowaną wodą 0,5 cm ponad wysokość kaszy (przepis na każdym opakowaniu). Odstawiamy.
    Na patelnię wysoką lub garnek wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinie, bakłażana, papryki i pomidorki. Zalewamy szklanką wody i dusimy do miękkości, w razie potrzeby wody dolewamy. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem.
    Kaszę przegarniamy widelcem aby ją rozdzielić i wrzucamy do warzyw. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.
    Na suchej patelni prażymy na złoty kolor słonecznik, świeżą bazylię siekamy i dodajemy do kaszy. Mieszamy. Przekładamy do miseczki i przechowujemy w lodówce.
    Smacznego 🙂

  18. Ewa
    23 maja 2014 / 16:33

    Szybka sałatka studencka:

    Szybka sałatka ze składników, które każdy zazwyczaj w domu ma, a studencka, bo porcja boczu i kukurydzy daje energię w przerwie między wykładami 😉

    Potrzebujemy:
    kilka liści sałaty (najlepiej masłowej, ale możeby być też lodowa)
    dojrzały pomidor
    4 plasterki wędzonego boczku
    łyżka kukurydzy konserwowej lub pół awokado

    Na teflonowej patelni podsmażamy plasteri boczku na chrupko. Warzywa myjemy, pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Do miseczki przekładamy porwane liście sałaty, pokrojonego w kostkę pomidora, łyżkę kukurydzy/pokrojone w kostkę awokado i pokrojony na kawałki boczek. Smacznego!

  19. Daria
    23 maja 2014 / 17:10

    Krabowa z selerem
    – paluszki krabowe (2 opakowania)
    – seler naciowy (w zależności od upodobań)
    – 2-3 jajka
    – garść szczypiorku i koperku

    sos:
    majonez wymieszać z jogurtem naturalnym (w proporcji 1:1) i dodać 1/2 opakowania sosu do sałatek

    Wszystkie składniki należy pokroić i połączyć 😉 w ilości zależnej od własnych upodobań i liczby konsumentów… 🙂
    Sałatka najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z lodówki…
    Smacznego!!!

  20. Mama25
    23 maja 2014 / 19:50

    Składniki:

    – 2 mniejsze jabłka
    – 2 kiwi
    – 1 mandarynka
    – pół granatu
    – garść słonecznika w miodzie
    – pół jogurtu naturalnego

    Przygotowanie:

    * Wszystkie owoce myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Z granatu wyciągamy owoce.
    * Przekładamy do miseczki, polewamy jogurtem, posypujemy owocami granatu i słonecznikiem.
    * Nasza sałatka owocowa jest gotowa. Smacznego !

  21. 23 maja 2014 / 20:49

    Bardzo ciekawe zadanie! Osobiście ulubionych sałatek mam 3 rodzaje ale tą najlepsza chyba jest Sałatka z gruszkami, gorgonzolą i miodową glazurą 🙂
    Składniki:
    •mała garść mieszanki sałat (rukola,lodowa itp:.)
    •mała garść szpinaku
    •1 dojrzała i miękka gruszka
    •1 dość gruby kawałek sera gorgonzola
    •1 łyżeczka miodu
    •1 łyżka oliwy z oliwek
    •1 łyżka soku z cytryny
    •1 łyżka płatków migdałowych
    •pieprz, sól do smaku

    Sałatę ze szpinakiem przepłukujemy i suszymy. Gruszkę myjemy i kroimy w ”łódeczki”. Następnie układamy ją na mieszance sałat. Oliwę, sok z cytryny, miód, pieprz, sól mieszamy i gotowym dessingiem polewamy naszą sałatkę. Ser ścieramy na tarce od strony z dużym grubym plastrem (aby były duże, takie pojedyncze). Gotowe plastry układamy na gruszce. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, a gdy będą złote, jeszcze ciepłe wysypujemy na naszą sałatkę aby ser się lekko stopił. Zajadamy od razu.
    Smacznego! 🙂
    Natalie

  22. Aneta
    23 maja 2014 / 22:29

    Najlepsza pod słońcem, zwłaszcza w maju i czerwcu:
    Składniki
    – truskawki,
    – jeszcze trochę truskawek,
    – duuuużo więcej truskawek.
    Wszystkie składniki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać. Prosto szybko i smacznie 😉

  23. 23 maja 2014 / 23:41

    Sałatka z kuskusem i gruszką
    Składniki :
    * pół szklanki kaszy kuskus
    * pół cukinii
    * gruszka
    * 5 pomidorków koktajlowych
    * kilka liści sałaty lodowej
    * łyżka sezamu
    * sos : 2 łyżki oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, ulubione przyprawy np. bazylia, oregano, pieprz
    Przygotowanie :
    Kaszę zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Sałatę lodową posiekać drobno, przełożyć do miski. Cukinię pokroić w plastry, można lekko przyprawić i ułożyć na patelni grillowej, opiekać po kilka minut z każdej strony. Odstawić do wystygnięcia. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Gruszkę pokroić w półplasterki, można lekko skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, sezam podprażyć na suchej patelni. Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do miseczek, szklanki czy pojemników. Posypać każdą porcję sezamem. W słoiczku połączyć wszystkie składniki sosu. Mieszać chwilkę energicznie, aż powstanie kremowa emulsja. Polać odrobiną każdą porcję sałatki i wymieszać.

  24. 23 maja 2014 / 23:44

    Sałatka ala Cezar

    Składniki :
    * liście z połowy sałaty rzymskiej
    * filet z kurczaka
    * ulubiona przyprawa do kurczaka
    * kulka mozzarelli
    * garść nachosów
    * 3 łyżki oleju sezamowego
    * jajko
    * sok z 1/4 cytryny
    * sól, świeżo mielony czarny pieprz
    Przygotowanie:
    Jajko sparzyć we wrzątku, wybić do miseczki. Ubić delikatnie razem z olejem. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sos można przygotować w małym zakręcanym słoiczku. Pierś z kurczaka przyprawić i usmażyć na teflonowej patelni, odłożyć do przestygnięcia, pokroić w plastry, tak jak i mozzarellę. Sałatę opłukać, układać w salaterce listki. Na to odrobinę sosu, plastry kurczaka i sera oraz pokruszone nachosy. Całość delikatnie polać sosem.

  25. Justyna
    24 maja 2014 / 9:46

    Sałatka z tortellini 🙂

    Składniki:

    – 3/4 opakowania tortellini
    – pół papryki czerwonej
    – 1 duży pomidor
    – pół papryki zielonej
    – pół puszki kukurydzy
    – 2 ogórki konserwowe
    – 15dkg sera żółtego w kostce
    – szczypiorek ( opcjonalnie )

    Sos:

    -180ml śmietany 18%
    – 2 łyżki majonezu
    – 1 mały ząbek czosnku
    – łyżka ziół prowansalskich
    – pół łyżeczki suszonego czosnku

    Przygotowanie:

    * Jeżeli chodzi o sos, to mieszamy ze sobą wszystkie składniki podane wyżej.
    * Tortellini gotujemy według wskazówek na opakowaniu, Studzimy.
    * Papryki, pomidora, ogórki i ser żółty kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko do miski, do tego kukurydzę z puszki i przestudzone tortellini.
    * Polewamy całość przygotowanym sosem, mieszamy dokładnie i nasza sałatka gotowa.

  26. B.P.
    24 maja 2014 / 14:13

    Sałatka z wędzonym kurczakiem i sosem czosnkowym:

    Składniki:
    wędzona pierś z kurczaka
    ewentualnie w razie problemów z zakupem produktu doskonałym zamiennikiem może być wędzonka krotoszyńska 200-300g
    100g ugotowanego ryżu (1 torebka)
    2-3 kiście zielonych winogron
    4 łyżki czarnych oliwek
    Sos:
    mała śmietana 12% – 180g lub 200g, np. szczecinecka
    1 łyżka majonezu
    3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    ewentualnie niewielka ilość soli i pieprzu do smaku

    Pierś z kurczaka lub wędzonkę krotoszyńska kroimy w kostkę, zielone winogrona kroimy wzdłuż na pół, a oliwki w plasterki. Wszystkie składniki dokładnie i delikatnie (żeby nam się winogrona nie porozpadały) mieszamy razem z sosem. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na parę godzin, najlepiej na cała noc. Wówczas sałatka będzie gotowa do spożycia.
    Zapewniam, że sałatka jest bardzo smaczna!
    Polecam i życzę smacznego!:))

  27. B.P.
    24 maja 2014 / 14:15

    Sałatka arbuzowa, czyli orzeźwienia smak!

    Składniki:
    arbuz
    ser feta
    czarne oliwki mały słoiczek
    listki świeżej mięty
    Arbuza i fetę kroimy w kostkę, czarne oliwki w talarki lub na połówki według upodobań; wszystkie składniki delikatnie mieszamy i posypujemy liśćmi świeżej mięty.
    Po prostu pycha! Smacznego!

  28. Kasia (Polaca Mala)
    24 maja 2014 / 18:03

    Serwus!
    W sałatkach lubię prostotę. Ma być zdrowo, lekko i szybko – bez zbędnych komplikacji. Dzisiaj zjadłam świetną sałatkę, jutro mam zamiar to powtórzyć. Wszystko na oko :), ale przeważała rukola, którą uwielbiam.

    – rukola,
    – sałata lodowa,
    – zielony ogórek obrany,
    – cebula,
    – mięso z piersi kurczaka,
    – fasola czerwona odsączona z zalewy,
    – oliwa z oliwek,
    – przyprawa do kurczaka kebab gyros
    – czosnek
    – białe wino
    – ser mozarella
    – pestki słonecznika

    Przygotowanie:
    Pierś z kurczaka pokroić na kilka dużych kawałków, posypać przyprawą kebab gyros i dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać odrobinę oliwy z oliwek, wymieszać, odstawić na chwilę, po czym usmażyć dodając białe wino i trochę soli podczas smażenia. Duże kawałki pokroić nożem z piłką na małe poszarpane kawałeczki, wstawić do lodówki. Ogórek, cebulę, ser mozarella pokroić na „ulubione kawałki”. Sałatę i rukolę umyć i wrzucić do miski. Wrzucić tez resztę składników, lekko posolić, skropić oliwą z oliwek, jeśli ktoś lubi,można dodać odrobinę octu winnego lub cytryny.
    Mięso można też przygotować dzień wcześniej.

    Gotowe!
    Pyszne i zdrowe.
    Pozdrawiam,
    Kasia

  29. Katka
    24 maja 2014 / 18:16

    Ukochana Sałatka z wątróbką drobiową polana sosem malinowym.
    Składniki:
    SAłATKA:
    – wątróbka drobiowa: 30 dekagramów
    – cebula szalotka: 1 sztuka
    – mix sałat z rukolą: 0.5 opakowania
    – świeże maliny: 0.5 szklanki
    – pieprz: 1 szczypta
    SOS MALINOWY:
    – świeże maliny: 1 szklanka
    – ocet balsamiczny: 50 mililitrów
    – miód płynny: 1 łyżka
    – sól,pieprz do smaku: 1 szczypta
    Sposób przygotowania:
    Do garnka wrzucić maliny ,dodać miód i rozpuścić na małym ogniu.Gdy maliny rozpadną się należy wlać ocet balsamiczny doprawić do smaku solą i pieprzem. Mieszać tak długo aż sos będzie gęsty,wtedy przetrzeć przez gęste sitko.
    Watróbkę opłukać,oczyścić z błon,oprószyć mąką,usmażyć na patelni a na końcu posolić. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę.
    Na talerzach ułożyć mix sałat na to pokrojoną w krążki cebulę,wątróbkę i świeże maliny. Całość polać sosem malinowym i delikatnie posypać pieprzem.
    Omniomniom

  30. B.P.
    24 maja 2014 / 20:47

    Sałatka z krewetkami i pomarańczą:
    Składniki:
    2 pomarańcze
    1 awokado
    prażone płatki migdałów
    0,5 kg krewetek (mrożonych, gotowanych)
    1 łyżka sosu sojowego
    1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    I według uznania:
    może być sałata lodowa, rukola, kapusta pekińska, roszponka, czy cykoria

    Dressing:
    sok z połowy pomarańczy
    sok z jednej limonki lub 1 łyżka octu winnego
    2 łyżeczki miodu jasnego
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka wody mineralnej niegazowanej

    Pomarańcze (1,5 pomarańczy; połówkę zostawiamy, będziemy potrzebować z niej sok do dressingu) i awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (jeśli wolicie, możecie podzielić pomarańcze tylko na drobniejsze cząstki).
    Owoce łączymy z mieszanką sałat, posypujemy prażonymi płatkami migdałów (mogą być w zamian orzeszki piniowe, czy orzechy pistacjowe, ewentualnie prażone pestki dyni lub słonecznika).
    W osobnej miseczce przyrządzamy dressing do sałatki: łączymy wymienione powyżej składniki i starannie całość mieszamy.
    Na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju lub masła smażymy nasze krewetki z dodatkiem sosu sojowego (ewentualnie możemy dodać 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę).
    Krewetki smażymy bardzo krótko; jak się tylko zrobią różowe zdejmujemy z palnika. Smażone za długo zrobią się zbyt twarde.
    Gorące krewetki wykładamy do miski z sałatką i całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

  31. 25 maja 2014 / 14:38

    Najlepsze sałatka na świecie – pyszna, szybka, sycąca 🙂

    Brokułkowa z fetą

    Składniki:

    1 brokuł
    2 pomidory
    2 jajka
    1 cebula
    1 ser feta
    łyżka ketchupu
    łyżka jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    pieprz
    sól

    Jajka ugotować na twardo. Brokuł ugotować, podzielić go na małe
    części.
    Pomidory i jajka pokroić w kostkę. Cebulę bardzo drobno posiekać.
    Warzywa i
    jaja przełożyć do miski, przyprawić. Całość polać sosem,
    wymieszać. Sos –
    ketchup, jogurt naturalny i majonez zmieszać dokładnie ze sobą.

  32. Daria
    26 maja 2014 / 19:21

    Oto moja ulubiona sałatka: ugotowana kasza gryczana, pokrojona w kostkę i zgrillowana (na patelni grillowej) cukinia, czerwona cebula pokrojona w piórka, drobno posiekany pęczek natki pietruszki, łyżka oleju ze słonecznika, porządna ilość soli i pieprzu. świetna zarówno na ciepło jak i na zimno 🙂

  33. Martyna
    26 maja 2014 / 23:24

    Moja ulubiona to sałatka ze świeżych warzyw

    – roszponka
    – pomidory
    – kolorowe papryki
    – rzodkiewka
    – czerwona cebula
    – kapary
    Dressing:
    – oliwa z oliwek
    – pieprz
    – sól
    – musztarda (najlepiej ostra)
    – świeże lub suszone oregano

  34. Aga
    27 maja 2014 / 21:58

    Jedną z moich ulubionych sałatek jest taka, która kolorem i zapachem rozgrzewa, wprawdzie lekko brudzi ręce, ale niewiele to przeszkadza, gdyż smak rekompensuje wszystko:
    – 2 buraki pieczone;
    – kilka truskawek;
    – sałata masłowa;
    – 1 ugotowane jajko (prawie na twardo)
    – kozi ser
    – orzechy nerkowca;
    – sos (zmiksowane truskawki, chilli, olej, sól, pieprz, cukier)
    Przygotowanie:
    Buraki obieramy, kroimy w plasterki. Na talerzu układamy liście sałaty, pokrojone buraki,truskawki odszypułkowane, umyte i pokrojone na kawałki, jajko pokrojone na ćwiartki, porwany kozi ser i podprażone orzechy nerkowca. Wszystko zalewamy sosem.
    Pycha 🙂

  35. ~elle
    28 maja 2014 / 10:16

    A oto moja ulubiona sałatka – lekka, zdrowa, sycąca:
    1/2 opakowania makaronu ryżowego
    rzodkiewki
    szczypiorek
    kukurydza z puszki
    suszone pomidory
    na sos: woda, sól, pieprz, miód, sok z cytryny, zioła prowansalskie, musztarda, czosnek, olej.
    Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu i pokroić, rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce, szczypiorek, pomidory pokroić, dodać kukurydzę i wszystko wymieszać.
    Z wymienionych składników przygotować sos i polać nim sałatkę.

  36. Justyna
    28 maja 2014 / 15:35

    Sałatka rabarbarowo-truskawkowa ze szpinakiem,orzechami i dressingiem

    Składniki : na 1 porcję

    garść świeżego szpinaku
    1/2 łodygi rabarbaru
    kilka truskawek
    garść orzeszków piniowych ( można użyć innych orzechów : włoskich, pekan,migdałów itp. )
    1,5 łyżeczki cukru
    1-2 łyżeczki soku z cytryny

    Szpinak płukamy pod bieżącą wodą, pozostawiamy na sicie aby odciekł. Rabarbar kroimy w cieniutkie plasterki, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z cytryny,mieszamy. Odstawiamy na 30 minut. Truskawki kroimy na ćwiartki a orzeszki podprażamy na patelni.

    Następnie po 30 minutach wszystkie składniki mieszamy razem.

    Dressing z makiem :

    1 czubata łyżka serka quark lub innego kremowego np. philadelphia
    3 łyżki mleka
    1 łyżka miodu
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka suchego maku

    Serek mieszamy z mlekiem i sokiem z cytryny na gładką, płynną masę. Jeśli jest zbyt gęsta możemy dolać więcej mleka. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Polewamy sałatkę.

    Smacznego 🙂

    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna
    Kuchenne fascynacje

  37. Anusia
    28 maja 2014 / 22:50

    Sałatka, w której zakochałam się od pierwszego kęsa przygotował mój chłopak i pomimo niecodziennego połączenia zaręczam, że jest pyszna 🙂
    Składniki:
    – 2 mandarynki
    – garść orzechów włoskich
    – sałata
    – łosoś
    – garść czarnych oliwek
    – serek wiejski
    Mandarynki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, sałatę porwać na mniejsze kawałki, podobnie łososia. Przełożyć na talerz, na wierzchu ułożyć serek wiejski, czarne oliwki, posypać orzechami.
    Smacznego!

Skomentuj magdam22011@wp.pl Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 2 =