Komosa ryżowa znana również pod nazwą quinoa to źródło pełnowartościowego białka i wielu cennych wartości odżywczych. Lubię ją za uniwersalność, bo świetnie sprawdza się w daniach na słodko jak i tych wytrawnych. Moje dzieci nie są jednak wielkimi zwolennikami, ale najlepszą zachętą jest przygotowanie zapiekanki, obowiązkowo z brokułami : ) Poniżej przepis na wersję podstawową, ale zapiekanka świetnie smakuje również w towarzystwie sera feta i kurczaka. Polecam!!!
- 150 g komosy ryżowej
- 1 duży brokuł
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g żółtego sera
- sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich
- opcjonalnie 100 g sera feta, 1 filet z kurczaka
Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy przez 8 minut, a następnie przelewamy na sitku zimną wodą. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy chwilę razem. Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, brokuły i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 C (z górną grzałką) przez ok. 10-15 minut.
Smacznego!
Wygląda ciekawie 🙂 komosy nie znam ale taka zapiekanka wydaje się być bardzo dobrym pomysłem żeby ją poznać 🙂
Tak i przede wszystkim to bardzo zdrowy posiłek ze względu na właściwości komosy ryżowej…:) Mmm… wygląda fantastycznie…. Pozdrawiam
Autor
Prawda 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂
Autor
Polecam, komosa to bogactwo zdrowia, a zapiekanka jest pyszna 🙂
Coś dla mnie bo ostatnio żyję na „pudełkach” w pracy i już braknie mi pomysłów 🙂
Autor
Taki obiad do pudełka w sam raz 🙂
Zdrowe, proste, fantastyczne danie 😋
Autor
Dokładnie, same zalety i jeszcze wszystkim smakuje 😀
Mniam uwielbiam takie zapiekanki 🙂
Autor
Bardzo mi miło, mam nadzieję, że wypróbujesz 🙂
Pychotka 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Pycha! 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Pycha!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Marta! Wygląda pysznie!!! Z pewnością wypróbuję!!!:-)
Autor
Dziękuję i gorąco polecam 🙂 pozdrawiam ciepło :*
Bardzo lubię takie warzywne zapiekanki 🙂 są zdrowe 🙂 u nas w kuchni zagościł ostatnio filtr do wody redox – filtr ten daje nam wodę pomagającą odkwasić organizm, woda zwalcza wolne rodniki – to kolejny krok ku zdrowemu odżywianiu jaki wykonaliśmy 🙂
Autor
Zdrowe i co więcej pyszne 🙂
bardzo fajny przepis 🙂 nie zapiekałam jeszcze komosy.
Autor
Polecam, pycha 🙂
Myślę, że to danie na pewno zagości w moim jadłospisie już niedługo.
Autor
Polecam 🙂
Przepyszna polecam 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowała 🙂
Bardzo dobry przepis wyszła pyszna 🙂
Autor
Super, dziękuję 🙂
Wygląda ciekawie 😉
Autor
Polecam, pycha 🙂
Lubię zapiekanki:) Najbardziej stopiony ser mniam…
Autor
Bardzo mi miło, że przypadła do gustu 🙂
Pychotka! Wczoraj byla na kolacje 🙂 Dodalam pieczarki bo zostaly z zupy pieczarkowej hahaha …nic nie moze sie zmarnowac!
Wyszla pyszna – mniam mniam :):)
Autor
Dokładnie, nic nie może się marnować, a dzięki temu niejedno danie może się przypadkiem fajnie odmienić 😉