Kontakt

blog kulinarny

Zapiekanka z komosą ryżową i brokułami

Komosa ryżowa znana również pod nazwą quinoa to źródło pełnowartościowego białka i wielu cennych wartości odżywczych. Lubię ją za uniwersalność, bo świetnie sprawdza się w daniach na słodko jak i tych wytrawnych. Moje dzieci nie są jednak wielkimi zwolennikami, ale najlepszą zachętą jest przygotowanie zapiekanki, obowiązkowo z brokułami : ) Poniżej przepis na wersję podstawową, ale zapiekanka świetnie smakuje również w towarzystwie sera feta i kurczaka. Polecam!!!


Zapiekanka z komosą ryżową przepis

Składniki:

  • 150 g komosy ryżowej
  • 1 duży brokuł
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich
  • opcjonalnie 100 g sera feta, 1 filet z kurczaka

Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy przez 8 minut, a następnie przelewamy na sitku zimną wodą. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy chwilę razem. Dodajemy ugotowaną komosę ryżową, brokuły i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 C (z górną grzałką) przez ok. 10-15 minut.

Smacznego!

 



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 2 lutego, 2017
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dania obiadowe, Dodatki, Pozostałe, Wegetariańskie, Zdrowa żywność

32 komentarzy

  1. Aga

    Wygląda ciekawie 🙂 komosy nie znam ale taka zapiekanka wydaje się być bardzo dobrym pomysłem żeby ją poznać 🙂

    1. Tak i przede wszystkim to bardzo zdrowy posiłek ze względu na właściwości komosy ryżowej…:) Mmm… wygląda fantastycznie…. Pozdrawiam

      1. Marta

        Prawda 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂

    2. Marta

      Polecam, komosa to bogactwo zdrowia, a zapiekanka jest pyszna 🙂

  2. Ewelinka99

    Coś dla mnie bo ostatnio żyję na “pudełkach” w pracy i już braknie mi pomysłów 🙂

    1. Marta

      Taki obiad do pudełka w sam raz 🙂

  3. Majka

    Zdrowe, proste, fantastyczne danie 😋

    1. Marta

      Dokładnie, same zalety i jeszcze wszystkim smakuje 😀

  4. Iza

    Mniam uwielbiam takie zapiekanki 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, mam nadzieję, że wypróbujesz 🙂

  5. Dagmara

    Pychotka 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  6. Aga:-)

    Marta! Wygląda pysznie!!! Z pewnością wypróbuję!!!:-)

    1. Marta

      Dziękuję i gorąco polecam 🙂 pozdrawiam ciepło :*

  7. Anna

    Bardzo lubię takie warzywne zapiekanki 🙂 są zdrowe 🙂 u nas w kuchni zagościł ostatnio filtr do wody redox – filtr ten daje nam wodę pomagającą odkwasić organizm, woda zwalcza wolne rodniki – to kolejny krok ku zdrowemu odżywianiu jaki wykonaliśmy 🙂

    1. Marta

      Zdrowe i co więcej pyszne 🙂

  8. bardzo fajny przepis 🙂 nie zapiekałam jeszcze komosy.

    1. Marta

      Polecam, pycha 🙂

  9. Myślę, że to danie na pewno zagości w moim jadłospisie już niedługo.

    1. Marta

      Polecam 🙂

  10. Zuzia

    Przepyszna polecam 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowała 🙂

  11. Jagoda

    Bardzo dobry przepis wyszła pyszna 🙂

    1. Marta

      Super, dziękuję 🙂

  12. berry

    Lubię zapiekanki:) Najbardziej stopiony ser mniam…

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadła do gustu 🙂

Odpowiedz na „MartaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
5 + 21 =


Top