Bardzo lubię śledzić kulinarne konkursy, podziwiając kreatywność uczestników, a także ich odporność na stres i opanowanie. Propozycje, które najbardziej mi odpowiadają chętnie odtwarzam w domowym zaciszu ; ) Być może znacie konkurs Zgotuj Sobie Sukces organizowany przez Makro, którego VI edycja właśnie się odbyła? Konkurs jest dedykowany dla uczniów szkół o profilu gastronomiczno-hotelarskim. Wspomniani uczniowie (w przedziale wiekowym 18 lat – 24 lat) występują w zespołach dwuosobowych i mają za zadanie samodzielnie opracować przepis na danie składające się z przekąski zimnej i dania głównego z uwzględnieniem obowiązkowych produktów konkursowych: filet z łososia norweskiego i dowolne elementy z kurczaka (musi być użyte jasne i ciemne mięso). Wśród najlepszych prac wybierane są zespoły rywalizujące w półfinale, a następnie do wielkiego finału przechodzi 12 drużyn. Do wygrania jest aż 10 000 zł, więc emocje towarzyszące temu wydarzeniu na pewno są spore ; ) Więcej informacji o konkursie możecie znaleźć tutaj.
Warto się pochwalić, że Polska reprezentacja juniorów, którzy szkolą się w stołecznej Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO i do których co roku dołączają laureaci konkursu Zgotuj Sobie Sukces, zdobyli w tym roku dwa brązowe medale z Kulinarnego Pucharu Świata w Luxemburgu. Gratuluję tak ogromnego sukcesu!
- 600 g buraków
- 200 ml wywaru warzywnego
- 400 ml soku jabłkowego
- 100 g masła
- 100 g koziego sera
- 50 g chrzanu
- sól do smaku
- jabłko do dekoracji
Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 170 C (termoobieg) przez jedną godzinę. Po tym czasie obrać buraki ze skóry, pokroić w drobną kostkę. W dość dużym garnku rozpuścić masło i dodać pokrojone wcześniej buraki. Smażyć przez kilka minut. Następnie wlać warzywny wywar oraz sok z jabłka. Gotować razem przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż płyn odparuje o 1/3. Zmiksować blenderem na gładki krem i doprawić do smaku solą.
Na dno talerza pokruszyć kozi ser, wlać zupę krem i zetrzeć świeży chrzan oraz dodać julienne z jabłka. Dodatkowo udekorowałam zupę z buraka natką pietruszki, ponieważ osobiście bardzo lubię ją w tego typu daniach ; ) Była to jednak moja jedyna modyfikacja odnośnie konkursowego przepisu.
Smacznego ; )
Dobrze wiedzieć o takich sukcesach, bo o konkursie nawet nigdy nie slyszałam!!! fajny ten krem, ale czy lepszy od barszczu?
Autor
To pewnie kwestia gustu, na pewno warto wypróbować 🙂
Lubię zupy krem, więc na tą też się skuszę 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Będzie na Wigilię :*
Autor
Polecam 🙂
Uwielbiam Twoje przepisy 🙂 Wesołych Świąt!
Autor
Bardzo dziękuję (choć ten przepis zapożyczyłam 🙂 i również życzę wszystkiego co najlepsze! 🙂
Ale kolor masz obłędny! moja wyszła bardziej jasna, ale w smaku pycha 🙂
Autor
Najważniejsze, że Ci smakowała 🙂