Zgotuj Sobie Sukces i krem z buraka

Bardzo lubię śledzić kulinarne konkursy, podziwiając kreatywność uczestników, a także ich odporność na stres i opanowanie. Propozycje, które najbardziej mi odpowiadają chętnie odtwarzam w domowym zaciszu ; ) Być może znacie konkurs Zgotuj Sobie Sukces organizowany przez Makro, którego VI edycja właśnie się odbyła? Konkurs jest dedykowany dla uczniów szkół o profilu gastronomiczno-hotelarskim. Wspomniani uczniowie (w przedziale wiekowym 18 lat – 24 lat) występują w zespołach dwuosobowych i mają za zadanie samodzielnie opracować przepis na danie składające się z przekąski zimnej i dania głównego z uwzględnieniem obowiązkowych produktów konkursowych: filet z łososia norweskiego i dowolne elementy z kurczaka (musi być użyte jasne i ciemne mięso). Wśród najlepszych prac wybierane są zespoły rywalizujące w półfinale, a następnie do wielkiego finału przechodzi 12 drużyn. Do wygrania jest aż 10 000 zł, więc emocje towarzyszące temu wydarzeniu na pewno są spore ; ) Więcej informacji o konkursie możecie znaleźć tutaj.

Warto się pochwalić, że Polska reprezentacja juniorów, którzy szkolą się w stołecznej Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO i do których co roku dołączają laureaci konkursu Zgotuj Sobie Sukces, zdobyli w tym roku dwa brązowe medale z Kulinarnego Pucharu Świata w Luxemburgu. Gratuluję tak ogromnego sukcesu!


Makro zgotuj sobie sukces

Laureaci:

Laureaci_ZSS_I miejsce_Wroclaw (2)
Przeglądając przepisy laureatów od razu wpadł mi w oko krem z buraka z kozim serem i chrzanem. Jak dla mnie idealne połączenie smaków, a do tego bardzo szybkie i proste do przygotowania danie ; ) Wszyscy miłośnicy zup typu krem na pewno będą zadowoleni. Polecam ; )


Krem z buraka
Składniki (4 porcje):

  • 600 g buraków
  • 200 ml wywaru warzywnego
  • 400 ml soku jabłkowego
  • 100 g masła
  • 100 g koziego sera
  • 50 g chrzanu
  • sól do smaku
  • jabłko do dekoracji

Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 170 C (termoobieg) przez jedną godzinę. Po tym czasie obrać buraki ze skóry, pokroić w drobną kostkę. W dość dużym garnku rozpuścić masło i dodać pokrojone wcześniej buraki. Smażyć przez kilka minut. Następnie wlać warzywny wywar oraz sok z jabłka. Gotować razem przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż płyn odparuje o 1/3. Zmiksować blenderem na gładki krem i doprawić do smaku solą.

Na dno talerza pokruszyć kozi ser, wlać zupę krem i zetrzeć świeży chrzan oraz dodać julienne z jabłka. Dodatkowo udekorowałam zupę z buraka natką pietruszki, ponieważ osobiście bardzo lubię ją w tego typu daniach ; ) Była to jednak moja jedyna modyfikacja odnośnie konkursowego przepisu.

Smacznego ; )


Zupa krem z buraka
Warto również dodać, że

Komentarzy: 10

  1. Kasia
    19 grudnia 2014 / 12:01

    Dobrze wiedzieć o takich sukcesach, bo o konkursie nawet nigdy nie slyszałam!!! fajny ten krem, ale czy lepszy od barszczu?

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2014 / 12:51

      To pewnie kwestia gustu, na pewno warto wypróbować 🙂

  2. Aga
    21 grudnia 2014 / 10:09

    Lubię zupy krem, więc na tą też się skuszę 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2014 / 10:00

      Daj znać jak smakowało 🙂

  3. DusiawKuchni
    22 grudnia 2014 / 13:04

    Będzie na Wigilię :*

    • Marta
      Autor
      23 grudnia 2014 / 17:23

      Polecam 🙂

  4. Kasia
    23 grudnia 2014 / 20:05

    Uwielbiam Twoje przepisy 🙂 Wesołych Świąt!

    • Marta
      Autor
      24 grudnia 2014 / 10:13

      Bardzo dziękuję (choć ten przepis zapożyczyłam 🙂 i również życzę wszystkiego co najlepsze! 🙂

  5. asia
    21 stycznia 2015 / 14:14

    Ale kolor masz obłędny! moja wyszła bardziej jasna, ale w smaku pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2015 / 16:09

      Najważniejsze, że Ci smakowała 🙂

Skomentuj Aga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
1 + 14 =