Kontakt

blog kulinarny

Babka majonezowa

Święta już dawno się skończyły, ale dopiero znalazłam zdjęcia naszej Wielkanocnej babki, o której zupełnie zapomniałam w ferworze przygotowań : ) Na szczęście możecie upiec ją nie tylko na Święta, bo jest pyszna, idealnie wilgotna! Nie sugerujcie się majonezem, który jest jednym ze składników, gdyż jest on niewyczuwalny w smaku (to informacja dla osób, które nie akceptują majonezu : ) Aż naszła mnie ochota…

Babka majonezowa

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 olejek śmietankowy lub cytrynowy
  • 5 łyżek majonezu Winiary
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem, dodać majonez. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką ziemniaczaną i tortową, następnie dodać do masy. Na końcu dodać olejek i wymieszać.

Przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej bułką tartą, formy z kominkiem. Piec w temp. 180 C przez ok. 45 min.

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 11 maja, 2010
Kategorie: Ciasta, Ciasta świąteczne, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

11 komentarzy

  1. Justyna

    Moja ulubiona babka!!!:)

  2. Agnieszka

    Już od jakiegoś czasu zabieram się za pieczenie tej babki i jakoś jeszcze jej nie zrobiłam 🙂 Wygląda smacznie.

  3. Ania

    Wygląda pysznie 🙂

  4. Dzięki Marta za prowadzenie tego bloga! A babkę upiekłem i w sumie całkiem nieźle mi wyszła 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że się udała:) pozdrawiam

  5. Asia

    Właśnie zrobiłam tę babkę, wprawdzie w formie tortu (przełożyłam kremem, wierzch udekorowany) jako prezent urodzinowy. Ponieważ zaproszeni goście nie gustuja w majonezie, nie wyjawię sekretu składników, póki tort caly nie zginie…(zostanie zjedzony). W kazdym razie podczas przekrajania ciasta na krążki tortowe spróbowałam parę okruszków i majonezu naprawdę się nie czuje! Ciasto jest ciut cięższe niż zwykłe babki typu piaskowego, bardziej WILGOTNE, może tylko następnym razem dodam mniej cukru- jak dla mnie za słodkie…

    1. Marta

      W formie tortu jeszcze nie jadłam 🙂 potwierdzam, że majonez nie jest wyczuwalny 🙂

  6. Ola

    Boszzz jak ja kocham tą babkę!!! a majonez fuj hhihi 🙂

    1. Marta

      Dobrze, że się przełamałaś 🙂 majonez nie jest wyczuwalny, a babka zdecydowanie godna polecenia 🙂

  7. Kinia

    Pyszna, dawno nie jadłam tak wilgotnej babki!

    1. Marta

      To jej ogromna zaleta 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację *
Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top