Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Babka majonezowa

Święta już dawno się skończyły, ale dopiero znalazłam zdjęcia naszej Wielkanocnej babki, o której zupełnie zapomniałam w ferworze przygotowań : ) Na szczęście możecie upiec ją nie tylko na Święta, bo jest pyszna, idealnie wilgotna! Nie sugerujcie się majonezem, który jest jednym ze składników, gdyż jest on niewyczuwalny w smaku (to informacja dla osób, które nie akceptują majonezu : ) Aż naszła mnie ochota…

PS. Już wieczorem, podam wyniki konkursu z kawą Tchibo!

Babka majonezowa

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 olejek śmietankowy lub cytrynowy
  • 5 łyżek majonezu Winiary
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka ubić z cukrem, dodać majonez. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką ziemniaczaną i tortową, następnie dodać do masy. Na końcu dodać olejek i wymieszać.

Przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej bułką tartą, formy z kominkiem. Piec w temp. 180 C przez ok. 45 min.

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska

6 komentarzy

  1. Justyna

    Moja ulubiona babka!!!:)

  2. Agnieszka

    Już od jakiegoś czasu zabieram się za pieczenie tej babki i jakoś jeszcze jej nie zrobiłam :) Wygląda smacznie.

  3. Dzięki Marta za prowadzenie tego bloga! A babkę upiekłem i w sumie całkiem nieźle mi wyszła :)

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że się udała:) pozdrawiam

  4. Asia

    Właśnie zrobiłam tę babkę, wprawdzie w formie tortu (przełożyłam kremem, wierzch udekorowany) jako prezent urodzinowy. Ponieważ zaproszeni goście nie gustuja w majonezie, nie wyjawię sekretu składników, póki tort caly nie zginie…(zostanie zjedzony). W kazdym razie podczas przekrajania ciasta na krążki tortowe spróbowałam parę okruszków i majonezu naprawdę się nie czuje! Ciasto jest ciut cięższe niż zwykłe babki typu piaskowego, bardziej WILGOTNE, może tylko następnym razem dodam mniej cukru- jak dla mnie za słodkie…

    1. Marta

      W formie tortu jeszcze nie jadłam :) potwierdzam, że majonez nie jest wyczuwalny :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ 5 = 7

Top