Kontakt

blog kulinarny

Mazurek kajmakowy

W mojej rodzinie nie było tradycji pieczenia mazurków, dlatego pojęcia nie miałam jakie są pyszne… ; ) Dla mnie to po prostu taka świąteczna wersja tarty ze słodkim nadzieniem (nawet bardzo słodkim ; ), bo w Święta nie trzeba się przecież martwić o zbędne kalorie ; ) Po przygotowaniu tortu dacquoise zostało mi trochę kajmaku i orzechów włoskich, a piekąc drożdżową babkę nie wykorzystałam całej czekoladowej polewy i tym sposobem powstał pomysł na poniższą wersję ; ) Kruche ciasto to jedno z moich ulubionych (dzięki Ania! ; ), które w tej wersji często wykorzystuję do tart i zawsze się udaje, dlatego zachęcam do wypróbowania także przy innych wypiekach. Polecam!!!


Mazurek kajmakowy

Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1 żółtko

Mąkę przesiać, dodać zimne masło, posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na ok 2 godziny. Tortownicę wysmarować delikatnie masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na koło odrobinę większe niż forma, po czym przełożyć je do tortownicy, wylepić spód i wyższe brzegi. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok. 25 minut, do uzyskania jasnozłotego koloru.

Pozostałe składniki:

  • 1/2 puszki kajmaku (200 g)
  • garść orzechów włoskich i migdałów
  • 10 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1/10 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka kakao

Masło z mlekiem i cukrem podgrzewać w rondelku do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać kakao i podgrzewać przez chwilę, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać ok. minuty, polewa powinna trochę zgęstnieć.  Na upieczony i przestudzony spód mazurka przełożyć kajmak, dodać posiekane orzechy i migdały, polać przygotowaną polewą czekoladową.

Smacznego : )


Mazurek z kajmakiem


Mazurek kajmakowy przepis


Mazurek przepis


Wielkanocne Smaki - edycja V



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 30 marca, 2015
Kategorie: Ciasta, Ciasta świąteczne, Tarty i kruche ciasta, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

30 komentarzy

  1. wygląda bosko! 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  2. Kania

    Pomysł i wykończenie genialne! moje smaki 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Bajaderka

    Świetny przepis, ślinka cieknie na sam widok 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  4. Agnieszka

    Bardzo chętnie skorzystam z przepisu, czy żołtka mają być ugotowane?

    1. Marta

      Żółtka daję surowe 🙂

  5. Iwona

    U mnie też nie jadło się mazurków, ale ciekawie to wygląda 🙂

    1. Marta

      Polecam, warto wypróbować, ja już jestem „kupiona” 😉

  6. rozwaliłaś mi system tym zdjęciem 😀

    1. Marta

      Ale którym? :*

  7. Beti

    Super pomysł na mazurka, u nas koniecznie z podwójnej porcji będzie 🙂

    1. Marta

      O tak, ten bardzo szybko zniknął ze stołu… 🙂

  8. Madzia

    Nie wytrzymałam do Wielkanocy i zrobiłam na próbę już teraz…niebo w gębie! z drugiej połowy puszki kajmaku będzie powtórka na swięta 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  9. Michalina

    Ale kto to wszystko zjada?! 😉

    1. Marta

      Chętnych nie brakuje 😀

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakował 🙂

  10. Maria

    Przepyszny 🙂 robiłam test na święta i to mój totalny faworyt 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło :))

  11. Majka

    U mnie w domu też nigdy nie robiło się mazurka. Ten będzie pierwszy i zapewne pozostanie naszą stałą tradycją 🙂 Smakuje na pewno tak jak wygląda czyli genialnie 🙂

    1. Marta

      Dużo nas łączy 🙂 o mazurku wcześniej tylko słyszałam, ale zupełnie mnie do niego nie ciągnęło, bo nie wiedziałam, że w rzeczywistości to tarta, najczęściej w wersji bardzo słodkiej 🙂 moje smaki zdecydowanie 😉

  12. Iwona

    Najlepszy mazurek na świecie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  13. Monia

    Przepyszny 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top