Kontakt

blog kulinarny

Muffinki z mascarpone

Muffinki z mascarpone to idealny dodatek do południowej kawy lub herbaty, szczególnie przy obecnej pogodzie : ) Są ciężkie, wilgotne, świetnie smakują schłodzone z dodatkiem malin lub czekolady. Polecam!!


Muffinki z mascarpone przepis


Składniki (12-13 babeczek):

  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 100 g malin (mogą być mrożone)

Mascarpone wymieszać rózgą kuchenną wraz z jogurtem do uzyskania gładkiej masy. Dodać jajka, roztopione masło i cukier, ponownie wymieszać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć łyżką do papilotek na muffinki. Do środka każdej babeczki wcisnąć kilka mrożonych malin. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 25-30 minut. Podczas pieczenia rosną, a następnie opadają, więc po upieczeniu można zostawić je na chwilę w uchylonym piekarniku, żeby delikatniej się wyrównały.

Smacznego!


Muffiny z mascarpone przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 11 stycznia, 2017
Kategorie: Babeczki, Muffinki

28 komentarzy

  1. Majka

    Piszę się na nie 😉 Z takich składników to musi wyjść coś wyjątkowego 😉

    1. Marta

      Mam nadzieję, że posmakują 😀

      1. Majka

        Oj posmakowały i to bardzo 😉 Marne szanse aby przestygły, znikają w zatrważającym tempie. Kilka sztuk zrobiłam z czekoladą i krówką ☺

        1. Marta

          Super :)) z krówką jeszcze nie robiłam, ale czuję już ten smak 😉

  2. Ania

    Wiesz czego mi trzeba.. właśnie nie miałam pomysłu na spożytkowanie maskarpone a data przydatności na koniuszku 🙂 moje spostrzeżenia: faktycznie lepsze na zimno niż prosto z piekarnika haha połowe zrobiłam z czekoladą drugą z malinami i mi bardziej podeszły owocowe dzieciom wiadomo czekoladowe 🙂 konsystencja faktycznie cieżka dodatkowo ja dałam jeszcze więcej masła… ale poza tym że opadły to smak rewelacja 🙂

    1. Marta

      Działasz błyskawicznie 🙂 super, że posmakowały 🙂 żeby nie opadały można dodać więcej mąki, ale wtedy smak się zmieni 🙂 u nas o dziwo dzieciom bardziej smakują te ciężkie niż puchate 😉

  3. Dusia

    Nakładasz ciasta do 2/3 foremki czy całą?

    1. Marta

      Prawie całą, bo po upieczeniu opadają 🙂

  4. Asia

    Mniam pysznie wyglądają 🙂

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  5. Izka

    Na pewno pyszne! kocham sernik z jogurtów i mascarpone za to że jest taki „mięsisty” chetnie sprawdzę babeczki 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak smakowały 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  6. G.

    Pychotka dokładnie takie jakie lubimy czyli mokre i intensywne a ciężko o takie przpeisy 🙂

    1. Marta

      Bardzo bardzo się cieszę 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

  7. Ania

    Przepyszne 🙂 już mam w głowie nową porcje z ciasteczkami oreo co powiesz uda się?

    1. Marta

      Powinno się udać, świetne połączenie 🙂

  8. Michalina

    Przepysznie wyszło 🙂

  9. Patrycja

    Mniam bardzo smaczne 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  10. Mascarpone budzi u mnie jednoznacznie skojarzenie z czymś pysznym. Być może to efekt tiramisu, które uwielbiam. Na pewno spróbuję tego przepisu 🙂

    1. Marta

      Polecam i daj znać jak smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top