Kontakt

blog kulinarny

Kotlety mielone z piekarnika

Często pytacie mnie o nasze obiady i przepisy na wytrawne dania, nawet te podstawowe. Muszę Was uspokoić, że obiad lub obiadokolacja to dania, które przygotowuję codziennie, ale nie zawsze jest czas, aby uwiecznić je na zdjęciach. Jako postanowienie noworoczne powinnam chyba przyjąć, aby więcej załączać ich na blogu : ) Nasze ulubione potrawy się powtarzają w związku z czym zawsze zakładam, że zdjęcia zrobię następnym razem : ) Dzisiaj prezentuję Wam kotlety mielone z piekarnika. Wersję tradycyjną, czyli kotlety mielone smażone na patelni przygotowuję identycznie do momentu zapiekania. Uwielbiam obiady z piekarnika, bo praktycznie robią się same, są zdrowsze, a w smaku niczym nie ustępują tym smażonym. Do poniższych kotletów możecie dodać ulubione dodatki jak ser, papryka, cukinia, czy marchewka, przez co zwykły obiad nabierze nowego wymiaru : )  Polecam!!!


Mielone z piekarnika przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego np. z szynki
  • 1 cebula
  • 1 bułka namoczona w mleku lub wodzie
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka, majeranek
  • bułka tarka
  • ok. 15-20 g masła

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać do mięsa wraz z odsączoną bułką, jajkiem i przyprawami. Dokładnie wymieszać, jeśli masa nie będzie zbyt zwarta dosypać trochę bułki tartej. Uformować okrągłe kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kotleciku położyć niewielki, cienki plasterek masła. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 20 minut. Po tym czasie podwyższyć temp. do 190, C włączyć górną grzałkę i dopiekać kolejne 15-20 minut. aby skórka ładnie się zarumieniła.

Smacznego!


Kotlety mielone z piekarnika przepis

* Przepis jest odpowiedni dla diabetyków, poniżej dokładne przeliczenie wymienników węglowodanowych oraz białkowo-tłuszczowych przez ekspertów Diabdis
 

 

500 g mięsa mielonego np. z szynki 0 WW 1,4 WBT
1 cebula 0,5 WW 0,1 WBT
1 bułka namoczona w mleku lub wodzie 4,5 WW 0,4 WBT
1 jajko 0,1 WW 3,6 WBT
sól 0 WW 0 WBT
pieprz 0 WW 0 WBT
słodka czerwona papryka 0 WW 0 WBT
majeranek 0 WW 0 WBT
bułka tarta (szklanka) 7,9 WW 0,7 WBT
ok. 15-20 g masła 0 WW 1,5 WBT

 
Całość: 13 WW, 7,7  WBT
Jedna porcja (zakładając 10 kotlecików) 1,3 WW 0,7 WBT



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 12 stycznia, 2017
Kategorie: Dania dla matek karmiących, Dania obiadowe, Dla diabetyków, Mielone, Wieprzowina

44 komentarzy

  1. Nina

    Pomysł genialny 🙂 mielone bardzo lubię ale nienawidzę stać przy garach i smażyć 🙂

    1. Marta

      Mam dokładnie tak samo 😉

  2. Kate

    Bardzo mi sie to podoba 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  3. Aga

    Mniam super obiadek 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że pomysł przypadł do gustu 🙂

  4. Majka

    Super pomysł na te samo mielone ale jednak inaczej przygotowane, ze zdrowszym rezultatem🖒 Spróbuję, bo zawsze robiłam w standardowej wersji 😊

    1. Marta

      Mniej pracy, więcej zdrowia, a smak zachowany 🙂

  5. Coś dla mnie 🙂 fajny sposób na wersję fit normalnych mielonych ciekawe czy smak bez zmian 🙂

    1. Marta

      Polecam wypróbować, według mnie na smaku nic nie tracą 🙂

  6. Kacha

    Mielone robię identyko tylko dodaję jeszcze czosnek do smaku ale z piekarnika nie pomyślałabym że się uda 🙂 super 🙂

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  7. Ania

    Takie pomysły uwielbiam 🙂 my też ograniczamy smażenie polecam też grillowanie świetna sprawa 🙂

    1. Marta

      O tak grill elektryczny to jeden z naszych ulubieńców 🙂

  8. Jowita

    Fajny obiadek 🙂 Mam głupie pytanie czy ten szpinak to tylko dekoracja czy można jeść na surowo?

  9. Monia

    Mniam same pyszności u Ciebie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  10. Kamila

    A ja bym jeszcze dorzuciła w tej ostatniej fazie podgotowane lekko ziemniaki, żeby się zarumieniły i były chrupiące. I obiad z głowy! Jutro zrobię 😉

    1. Marta

      O tak, nie ma to jak pieczone ziemniaki 🙂 będzie pyszny obiad 🙂

  11. też czasami robię kotlety z piekarnika 🙂

    1. Marta

      Pysznie i bardzo wygodnie 🙂

  12. Natka

    Kotleciki wyszły pyszne! skórka chrupiąca jak przy smażonych 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  13. Nicole

    Przepyszne i same się robią 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  14. Kaśka

    Są super smakują zupełnie jak smażone 🙂 fajne takie odchudzone 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  15. Jagoda

    SUper obiad 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  16. Milena

    Wyszły pyszne i nie czuć różnicy 🙂 a tęskniłam za mielonymi bo od stycznia jem zdrowo 🙂

  17. Anita

    A ja robię mielone z indyka, bo wolę białe mięso. Następnym razem dam do piekarnika, a podam z pieczarkami.

    1. Marta

      Pełna dowolność 🙂 smacznego!

  18. ryba

    Są pyszne 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  19. Rita

    Uwielbiam je 🙂 po Twoich nieziemskich zrazach z piekarnika wiedziałam że będzie kolejny hit <3

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, dziękuję 🙂

  20. Agnieszka

    Bardzo dobre kotlety. Troszkę inne niż smażone, ale warte zrobienia.

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  21. Janja

    Przepyszne 😋😋😋

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  22. Magda

    Super pomysł. Kotleciki mają chrupiącą skórkę, są lekkie i nie ociekają tłuszczem – same plusy. Z przyzwyczajenia cebulę dałam surową, ale następnym razem ją przesmażę. Dzięki za przepis.

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
19 − 7 =


Top